Newsroom

Newsroom

Τα “χρυσά” διαβατήρια της Κύπρου και της Μάλτας προβληματίζουν την Ευρώπη

“Προβληματικά” και “άδικα” τα προγράμματα χορήγησης υπηκοότητας, σύμφωνα με τη Βέρα Γιούροβα

passport

Τα προγράμματα χορήγησης “χρυσών διαβατηρίων” σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Μάλτα και η Κύπρος, αποτελούν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σύμφωνα με την επίτροπο Δικαιοσύνης της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, που χαρακτηρίζει τα προγράμματα αυτά “προβληματικά” και “άδικα”, καθώς ενέχουν τον κίνδυνο να λάβουν την υπηκοότητα κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης “επικίνδυνα” άτομα.

Οι δηλώσεις αυτές της Γιούροβα ήρθαν μετά τη δημοσιοποίηση από τον ΟΟΣΑ μίας “μαύρης λίστας” με 21 κράτη τα οποία τρέχουν προγράμματα χορήγησης διαβατηρίων έναντι χρημάτων, που ενδέχεται να συνδέονται με φοροδιαφυγή. Μεταξύ των 21 αυτών κρατών είναι η Κύπρος και η Μάλτα, που φέρονται να έχουν χορηγήσει διαβατήρια σε εκατοντάδες Ρώσους και Κινέζους, καθώς και σε άτομα από τη Μέση Ανατολή.

“Κατανοώ ότι τα προγράμματα υπηκοότητας είναι θετικά για την οικονομία. Είναι όμως άδικα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν την υπηκοότητα. Και η υπηκοότητα είναι κάτι τόσο, τόσο μεγάλο και τόσο πολύτιμο, που η πώλησή της μου φαίνεται αρκετά προβληματική”, δήλωσε η Γιούροβα, στον Guardian, προσθέτοντας: “Έχουμε εύλογες ανησυχίες, επειδή αν σε μία χώρα ένας επικίνδυνος άνθρωπος λάβει υπηκοότητα, λαμβάνει υπηκοότητα για το σύνολο της Ευρώπης. Ίσως πρέπει όλοι να επαναδιαπραγματευτούμε το όλο σύστημα και την όλη ικανότητα της Ευρώπης. Γιατί υπάρχει μία αντίφαση. Άπαξ και έχουμε κάποια αδύναμα σημεία στην ΕΕ, κάποια αδύναμα σημεία από τα οποία είναι εύκολο να μπει κανείς, τότε όλη η Ευρώπη έχει πρόβλημα”.

Η Γιούροβα πρόκειται μέχρι τα τέλη του έτους να δώσει στη δημοσιότητα μία έκθεση για το θέμα, στην οποία θα προτείνει την αυστηροποίηση των ελέγχων πάνω σε αυτά τα προγράμματα. Αν και οι Βρυξέλλες δεν έχουν τη δικαιοδοσία να τα απαγορεύσουν σήμερα, δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Guardian, στη Μάλτα μπορεί οποιοσδήποτε να λάβει την υπηκοότητα της χώρας έναντι μίας συνεισφοράς ύψους 650.000 ευρώ στο αναπτυξιακό ταμείο της χώρας και με την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς και με επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κρατικά ομόλογα. Μάλιστα, δε χρειάζεται καν να ζει ή ακόμα και να επισκέπτεται τακτικά τη Μάλτα για να λάβει την υπηκοότητα της χώρας.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…