Newsroom

Newsroom

Τα "φαντάσματα" που στοιχειώνουν το Γηροκομείο

Τα «αραχνιασμένα» ακίνητα της Ελεήμονος εταιρείας με… διάσημους κατοίκους, μία… περίεργη σύλληψη στα Πατήσια και μια βαλίτσα δολάρια… Του Νίκου…

Τα «αραχνιασμένα» ακίνητα της Ελεήμονος εταιρείας με… διάσημους κατοίκους, μία… περίεργη σύλληψη στα Πατήσια και μια βαλίτσα δολάρια…

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ίλιγγο προκαλούν τα αστρονομικά ποσά που έκαναν φτερά τα τελευταία χρόνια από τα ταμεία του Γηροκομείου Αθηνών, με το μάρμαρο να πληρώνουν ως επί το πλείστον τα αναρίθμητα κληροδοτήματα που κατά καιρούς άφησαν τρόφιμοι ή ευεργέτες ώστε να διασφαλίσουν την μελλοντική ευημερία και εύρυθμη λειτουργία του. Το HOT DOC αποκαλύπτει νέες πτυχές της υπόθεσης του Γηροκομείου που εξηγούν πώς μετατράπηκε σε κουμπαρά για λίγους και εκλεκτούς, φέρνοντας το ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο.

Εκατοντάδες είναι τα ακίνητα της Ελεήμονος Εταιρείας, τα οποία οι διαθέτες είχαν αφήσει για να ενοικιαστούν ή να πωληθούν προς όφελος του ιδρύματος. Τα περισσότερα παραμένουν στα αζήτητα και ουδείς πραγματικά γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους και πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το HOT DOC, πολλά από τα ακίνητα αυτά κατοικούνται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι σχετικές συμβάσεις με το Γηροκομείο. Ποιος είναι επομένως αυτός που εισπράττει – αν εισπράττει – τα ενοίκια για πολλά ακίνητα σε περιοχές όπως το Κολωνάκι και η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας; Πολλά από αυτά αν και έχουν εμφανιστεί από τη διοίκηση του Γηροκομείου άδεια, είναι κοινό μυστικό ότι κατοικούνται – ίσως εδώ και μήνες, ίσως και χρόνια – σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καμία σύμβαση ενοικίασης και ενώ υφίσταται ειδική υπηρεσία ακινήτων στην Ελεήμονα Εταιρεία στην οποία προίστατο η ανηψιά του Προέδρου μέχρι τις 30/4/2013. Σε ένα μάλιστα από αυτά στο Κολωνάκι φέρεται να διαμένει δωρεάν πολύ γνωστός δημοσιογράφος μεγάλου καναλιού, σε άλλο που υποτίθεται ότι ήταν κλειστό για έξι μήνες βρέθηκαν φρέσκα φρούτα ενώ για ένα τρίτο για κάποιον ανεξήγητο λόγο αγοράστηκε με έξοδα της Ελεήμονος φούρνος μικροκυμάτων και στρώμα!

Πολλά ερωτήματα προκαλεί ακόμη μία υπόθεση του Γηροκομείου που πολλοί επιχείρησαν να κρατήσουν στο σκοτάδι. Στις 5 Μαρτίου του 2013 σε τυχαίο έλεγχο ομάδας ΔΙΑΣ στο Γαλάτσι, δύο άνδρες βρέθηκαν να έχουν στο όχημά τους τσάντα με ασημικά μαχαιροπίρουνα και ικανό αριθμό ασημένιων δολαρίων. Ο ένας από τους δύο τυγχάνει να είναι υδραυλικός στο ίδρυμα. Κατόπιν έρευνας και ενώ μέλη του ΔΣ έκαναν λόγο για μερικές… κατσαρόλες, σύμφωνα με πληροφορίες του HOT DOC το περιεχόμενο της τσάντας ανήκε σε ακίνητο της κληρονομιάς Σταυριανού. Μετά από δριμύτατη διαμάχη για το μέλλον των ασημικών, αυτά τοποθετήθηκαν στο κτίριο «Ευγηρία» του Γηροκομείου, χωρίς ωστόσο να απογραφούν, με αποτέλεσμα να μπορούν οι ελάχιστοι άνθρωποι που γνωρίζουν που βρίσκονται να… βουτήξουν το χέρι στο μέλι.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που το Γηροκομείο κοντεύει να κλείσει οριστικά από τα οικονομικά προβλήματα, η διοίκηση εμφανίζει ως προτεραιότητα να… εκπαραθυρώσει την νυν Σύμβουλο Ταμία, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του HOT DOC έχει εναντιωθεί σε αυτήν και κάνει λόγο για τεράστιο σκάνδαλο. Την ίδια ώρα η διοίκηση δεν φαίνεται να ενοχλείται από τη θέση συμβούλου με παχυλές απολαβές που παραχωρεί σε συνταξιούχο, κατά παράβαση του κανονισμού της Ελεήμονος.

Οι μαύρες τρύπες στα ταμεία του Γηροκομείου Αθηνών, οι επί σχεδόν τρία χρόνια απλήρωτοι εργαζόμενοι και κυρίως το όργιο κακοδιαχείρισης της αμύθητης περιουσίας των κληροδοτημάτων, σε πολλές περιπτώσεις κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και χωρίς το «πράσινο» φως του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων και της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων, που αποκαλύφθηκαν από το HOT DOC αποτελούν πλέον αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και των της δημοτικής Αρχής έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους για να μπορέσουν να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση. Ωστόσο οι σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται από τους αρμόδιους φορείς, την ώρα που κάθε μέρα η Ελεήμονα Εταιρεία παίζει «κορώνα γράμματα» την ύπαρξή της, μόνο εγκληματικές μπορούν να χαρακτηριστούν, ενώ ποικίλα ερωτήματα προκύπτουν για το ποιοι ευνοούνται από την εν λόγω… ραθυμία.

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…