Τα έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου «Η Λειτουργία του Ορφέα» και «Ερωτική Συμφωνία» στο Ηρώδειο

Στις 9 Οκτωβρίου, τα δύο σπουδαία έργα διεθνούς ακτινοβολίας του μεγάλου Έλληνα συνθέτη θα παρουσιαστούν, στο ιστορικό θέατρο του Ηρωδείου, λίγους μόλις μήνες μετά την απώλειά του. Μια συναυλία, ιδέα του ίδιου του συνθέτη.

μαρκο

Η λειτουργία του Ορφέα

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος που μάγεψε την Ευρώπη με το συμφωνικό του έργο, ξεκίνησε να γράφει την «Λειτουργία του Ορφέα», σε μορφή σύγχρονου ορατόριου, το 1992. Το θέμα του έργου είναι βασισμένο στα διασωθέντα Ορφικά κείμενα και πραγματοποιεί έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

«Εμπνεύστηκα από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων και ένιωσα ότι η μουσική μπορεί να επιστρέφει στην αρχική της θέση και να λειτουργεί σαν σύνολο των πνευματικών και διανοητικών επιδόσεων», αναφέρει ο ίδιος.

Η «Λειτουργία του Ορφέα» είναι ένα σύγχρονο ορατόριο σε 4 μέρη για βαρύτονο, σοπράνο, μικτή χορωδία, αφηγητή και ορχήστρα. Το λιμπρέτο υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης, με επιλογή στίχων από τα ορφικά ποιήματα, ενώ τα αφηγηματικά κείμενα ο Πάνος Θεοδωρίδης.

Από το Αρχαίο θέατρο της Εφέσου στην Σμύρνη, μέχρι το θέατρο Coliseo στο Μπουένος Άιρες, το έργο αποθεώθηκε όπου παρουσιάστηκε στο εξωτερικό, εντυπωσιάζοντας το κοινό, ειδικά με τα μέρη που οι ξένοι ερμηνευτές τραγουδούν στα αρχαία ελληνικά.

Ερωτική Συμφωνία

Το ίδιο βράδυ, σε επίσημη πρώτη πρεμιέρα παρουσιάζεται η «Ερωτική Συμφωνία», έργο σε 4 μέρη για ορχήστρα, υψίφωνο και μικτή χορωδία. Στο 3ο μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνονται στίχοι από χορικό της τραγωδίας Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Η «Ερωτική Συμφωνία» γράφτηκε το διάστημα 2009-2012 και αποτελεί έργο της τελευταίας περιόδου του Γιάννη Μαρκόπουλου. Όπως σημειώνει ο ίδιος το 2012, χρονιά που ολοκλήρωσε το έργο:

«Η ιδέα της «Ερωτικής συμφωνίας» ξεκίνησε από τη μουσική που συνέθεσα πριν δυο χρόνια για την τραγωδία του Σοφοκλή, «Αντιγόνη». Είναι ένα έργο για την καθολικότητα του έρωτα. Πάντοτε με απασχολούσε το μεγαλείο του έρωτα στις σχέσεις των ανθρώπων. Με απασχολεί σαν κινητήρια δύναμη-συνδυάζοντας βέβαια φιλοσοφικά το απαραίτητον της χρησιμότητας της τέχνης- των συνειρμών που γεννιούνται στη φαντασία του ακροατή και ίσως σε κάποια συμπεράσματα. Η «Ερωτική συμφωνία» αφορά τη συνεννόηση. Τα όργανα που προεξάρχουν καθώς και τα τμήματα των εγχόρδων των πνευστών των κρουστών και των φωνών, άλλοτε να υπερέχουν και άλλοτε να συνοδεύουν, υπηρετούν την κεντρική ιδέα του χορικού από την- Αντιγόνη «Έρως ανίκατε μάχαν» αρχική πηγή εμπνεύσεως για τούτο το έργο. Οι μάχες και οι έρωτες δε σταματούν».

Τα τραγουδιστικά μέρη των έργων αναλαμβάνουν ο βαρύτονος Boris Prýgl, ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους Τσέχους τραγουδιστές της Όπερας με διεθνή καριέρα και η Πολωνοκαναδή σοπράνο, Karoline Podolak, πολυβραβευμένη στον Καναδά και μεγάλο αστέρι της διεθνούς σκηνής. Το ιδιαίτερο σημείο που δημιουργεί μεγάλη συγκίνηση είναι πως ορισμένα μέρη τραγουδιούνται στα αρχαία ελληνικά.

Τη διεύθυνση της ορχήστρας των έργων αναλαμβάνει η Ζωή Τσοκάνου, η Ελληνίδα αρχιμουσικός που έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς νέων μαέστρων και έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ορχήστρες και λυρικά θέατρα στην Ευρώπη.

Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Τάρλοου αναλαμβάνει την αφήγηση των αφηγηματικών κειμένων στην «Λειτουργία του Ορφέα».

Μετά από την παρουσίασή της στο Ηρώδειο, η συναυλία αναμένεται να ακολουθήσει διεθνή πορεία και να συναντηθεί με το κοινό σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης και του κόσμου.

Στις 9 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, το έργο θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ, σε διεύθυνση ορχήστρας της διακεκριμένης μαέστρου, Ζωής Τσοκάνου.

Συμμετέχουν: Boris Prygl, Karoline Podolak

Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ

Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Tσόκανου

Αφήγηση: Δημήτρης Τάρλοου

INFO:

9 Οκτωβρίου 2023

21:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

Τηλ.: 21 0324 1807

 

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…