Τα… είπαν Κοτζιάς και Ράμα

Στον απόηχο των δηλώσεων περί Τσάμηδων που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στα Τίρανα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

5756c4961dc5243b398b48e7

Η συνάντηση είχε έντονο ενδιαφέρον καθώς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πριν από λίγες ημέρες είχε θέσει το θέμα των Τσάμηδων ως κορυφαίο στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Ο Έντρι Ράμα είχε κάνει λόγο για τσάμικη καταγωγή των Ελλήνων θεών και ηρώων με τον Νίκο Κοτζιά να τονίζει σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιμίτρι Μπουσάτι, πως «Όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία… ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

«Με αυτή την έννοια λέμε ότι για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γειτονική μας πλευρά. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας», είχε δηλώσει επίσης ο κ. Κοτζιάς.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του αλβανού πρωθυπουργού, ο τελευταίος έδωσε την υπόσχεση ότι θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από κοινού από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς στο ΑΠΕ, διεξήχθη μία συζήτηση σε καλό κλίμα που αφορούσε εκτός από τα διμερή θέματα και το μέλλον των χωρών μας και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όπως και την κατάσταση στη βόρεια γείτονά μας, την ΠΓΔΜ. Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εμπειρίες που είχε στο παρελθόν από συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε στον Αλβανό πρωθυπουργό μία στρατηγική επισκόπηση του τρόπου που αναπτύσσεται και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επεισόδια κατά την άφιξη Κοτζιά στην Αλβανία

Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή άφιξη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αλβανία, ομάδα «Τσάμηδων» διαδηλωτών επιχείρησαν να εμποδίσουν τον Νίκο Κοτζιά από το να μπει στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο». Η αστυνομία απομάκρυνε εν τέλει τους διαδηλωτές κατόπιν εντολής της αλβανικής κυβέρνησης.

Οργανωτής της κινητοποίησης, που περιλάμβανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία το πρωί και πορεία στο αλβανικό ΥΠΕΞ με σκοπό την «θερμή υποδοχή» στον Έλληνα ΥΠΕΞ που ανταποδίδει την επίσκεψη του κ. Μπουσατι στην Αθήνα, ήταν το κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του κ. Εντι Ράμα με υφυπουργούς. Της συγκέντρωσης και πορείας μάλιστα ηγείτο ο πρόεδρος του κόμματος αυτού Στετιμ Ιντρίζι, που κατέχει από πλευράς κυβερνητικού συνασπισμού θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.

Γάζα: Έβγαλαν ζωντανό έμβρυο από την κοιλιά της εγκύου μητέρας του που σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό (video)

ΓΑΖΑ ΒΡΕΦΟΣ

Γάζα: Έβγαλαν ζωντανό έμβρυο από την κοιλιά της εγκύου μητέρας του που σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό (video)

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των γιατρών, από την στιγμή που αντιλήφθηκαν ότι χτυπούσε η καρδιά του.