"Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν ήδη αποφασιστεί" λέει ο Χουλιαράκης

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης έχουν ήδη αποφασιστεί και θα συμβάλλουν στη μείωση του χρέους», ήταν η δήλωση του αναπλ. υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2017, με τα λεγόμενά του να συνδέονται άμεσα με τη σχετική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους.

58371b421dc524e6208b4613

Ο κ. Χουλιαράκης πρόσθεσε πως η προσδοκία είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα αποφασιστούν στο επόμενο Eurogroup και το αμέσως επόμενο διάστημα θα παραμετροποιηθούν για να εφαρμοστούν από το 2018. «Η προσδοκία ακόμη είναι ότι εντός του 2017 η χώρα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Εν συνεχεία, ο Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε πως τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού εξακολουθούν την πτωτική τους πορεία, όντας στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο του προγράμματος, δηλαδή στο ύψους που ήταν το 2014. Εξήγησε δε πως «η περαιτέρω εμπέδωση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο η χώρα να βγει στις αγορές και το 2018 να πετάξει από πάνω της την επιτροπεία. Η δημοσιονομική αξιοπιστία έχει μία τιμή, το ύψος του επιτοκίου».

Αναφορικά με την επίθεση της ΝΔ για τον υφεσιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως στόχος της ΝΔ είναι η μείωση μισθών και συντάξεων. «Δεν αρκεί να εγκαλεί κάποιος την κυβέρνηση για υφεσιακή πολιτική χωρίς να εξηγεί τι πολιτική θα κάνει ή για μείωση φόρων 4,2 δισ. ευρώ χωρίς να πει ποιες δαπάνες θα κόψει. Αυτό σημαίνει μείωση μισθών και συντάξεων» είπε.

Εκτός από το χαμηλό ύψος στα επιτόκια δανεισμού, ο κ. Χουλιαράκης παρέθεσε και τους δύο έτερους στόχους του υπουργείου Οικονομικών:

  • Η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Για το συγκεκριμένο θέμα ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι «το 2016 δώσαμε 272 εκατ. και το 2017 δίνουμε 760 εκατ. για οικονομική ενίσχυση ευάλωτων οικογενειών και άλλα 300 εκατ. για Υγεία και Παιδεία, ενώ δίνονται άλλα 250 εκατ. ευρώ για αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
  • Συμπύκνωση εξόδων στα υπουργεία και διεύρυνση φορολογικής βάσης, όπως είπε: «Η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου με την επισκόπηση των δαπανών στα υπουργεία και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Κατέληξε λέγοντας πως κανείς δεν πανηγυρίζει, καθόσον οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν είναι αυτοί που πρέπει. «Η χώρα είναι ακόμα σε πρόγραμμα και δεν μπορεί να κάνει την αντικυκλική πολιτική που θα ήθελε σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον, με πολλές επισφάλειες, όπως το Brexit, τις συνέπειες των εκλογών στις ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κομβικό σημείο η ρύθμιση του χρέους και τα χαμηλά πλεονάσματα»

Τη σημαντικότητα της ρύθμισης του χρέους και των χαμηλών πλεονασμάτων για την οριστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει στην έκθεση του για τον προϋπολογισμό του 2017 το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική “διευθέτηση” του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ» υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός 2017, όπως αποτυπώνεται στην Εισηγητική Έκθεση, έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις, μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων» επισημαίνεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Παράλληλα σημειώνονται και οι προϋποθέσεις για την «επιστροφή μεσοπρόθεσμα στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης». Οι σπουδαιότερες είναι: «η συνεπής εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την πρόοδο στους τομείς της διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και δομικών αλλαγών, αναμένεται να οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός του 2017 έχει «βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις», αλλά «η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων». Σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός «υπηρετεί ρητά την «επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», γεγονός που «επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής».

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ