Τα 5 κρυφά μηνύματα στην ανακοίνωση αποχώρησης Καραμανλή από την ενεργό πολιτική

Μπόλικο παρασκήνιο πίσω από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κώστας Καραμανλής

4836222

Την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στη ΝΔ όπου τα υψηλά κλιμάκια ήλπιζαν μέχρι τελευταία στιγμή, ο Καραμανλής να μην επιβεβαιώσει τις απειλές του και τελικά να κατέλθει ως υποψήφιος στις εθνικές εκλογές.

Η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή πάντως, όπως συμβαίνει πάντα, έχει ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον, καθώς μια δεύτερη ανάγνωσή της αποκαλύπτει το πνεύμα υπό το οποίο γράφτηκε.

Η ανακοίνωση: «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή.Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Τα 5 μηνύματα που επιχειρεί να περάσει ο Κώστας Καραμανλής:

1. Η ίδια η έκταση της ανακοίνωσης. Αντί να κάνει μια ανασκόπηση της σημαντικής πολιτικής του πορείας, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική με μια ανακοίνωση μόλις 67 λέξεων.

2. Καμία εξήγηση για τους λόγους της αποχώρησης. «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές», είναι οι λέξεις που επιλέγει για να δηλώσει την αποχώρησή του. Τι συνέβη και το αποφάσισε; Ποιο είναι το γεγονός που του έδειξε ότι «ήρθε η ώρα»; Στα ερωτήματα των αιτιών της αποχώρησής του, ο Κώστας Καραμανλής επιλέγει να μη δώσει την παραμικρή εξήγηση. Αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι λόγοι να μην είναι προσωπικοί, αλλά πολιτικοί. Άλλωστε, αυτή η επιλογή λέξεων ίσως να είναι και μια ένδειξη της αποδοκιμασίας του προς συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και κινήσεις.

3. «Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής»: Ξεκάθαρη εδώ η επιλογή του να μην αναφέρει καθόλου το όνομα του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ», αλλά την ευκαιρία που έχει εδώ να αναφέρει το όνομα του Μητσοτάκη την εγκαταλείπει πολύ συνειδητά.

4. Όχι μόνο αποφεύγει να αναφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το όνομά του, αλλά για να επικυρώσει την επιλογή του αυτή, φροντίζει να αναφερθεί ρητά στον δημιουργό της παράταξης. «Στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα», αναφέρει συγκεκριμένα. Πιστός στη ΝΔ του Καραμανλή λοιπόν και κανενός άλλου.

5. «Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της», αναφέρει λίγο πριν τον αποχαιρετισμό του ο Κώστας Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας όλα τα πραπάνω. Το ερώτημα είναι ποιος πιστεύει ο Καραμανλής ότι δεν υπηρετεί την ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ. Ίσως -λέμε ίσως- ο άνθρωπος του οποίου το όνομα αποφεύγει να αναφέρει, ακόμη κι όταν μιλάει για την κυβέρνησή του…

καραμανλής

Παρασκήνιο πίσω από την ανακοίνωση

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Καραμανλή πάντως δεν περιορίζεται στην ανάλυση λόγου της ανακοίνωσής του.

Στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να τού υπενθυμίσει ότι «είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά». Η φράση ακούγεται περισσότερο σαν παράκληση, παρά σαν πεποίθηση του πρωθυπουργού.

Πάντως το ζήτημα της απόσυρσης του Κώστα Καραμανλή φαίνεται πως έχει απασχολήσει τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης Μητσοτάκη εδώ και μήνες.

Ήδη από τον Νοέμβριο, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε επιστρατευτεί από τον αδελφό της να επισκεφτεί το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να ρίξει «γέφυρες φιλίας» μετά τη ρήξη των Ανωγείων λόγω των υποκλοπών και να του ζητήσει να είναι υποψηφιος στις εκλογές του 2023.

Ο Καραμανλής ακόμη τότε δεν είχε δώσει οριστική απάντηση.

Ωστόσο έκτοτε μεσολάβησαν πολλά. Από τις λίστες των παρακολουθήσεων με Predator μέχρι την επιβεβαίωση των παρακολουθήσεων σημαντικών στελεχών της ελληνικής πολιτείας και της στρατιωτικής ηγεσίας από την ίδια την ΕΥΠ, αλλά και η αποκάλυψη του Documento ότι το Predator είχε εγκατασταθεί στα τηλέφωνα της Ντόρας, του Κώστα και της Αλεξίας Μπακογιάννη και ότι συνομιλίες τους είχαν φτάσει στα αφτιά του ίδιου του πρωθυπουργού.

Όλα αυτά λοιπόν, ίσως «έσπρωξαν» τον Κώστα Καραμανλή προς την κατεύθυνση της αποχώρησης, αλλά και να τον οδήγησαν στην επιλογή να μη δώσει καμία εξήγηση για τους λόγους που αποχωρεί και στο γιατί «ήρθε η ώρα», όπως λέει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…