Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαγνώσει παθήσεις των ματιών και των πνευμόνων

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τεχνικές μηχανικής μάθησης, Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα που μπορεί να κάνει με ταχύτητα και ακρίβεια διαγνώσεις τόσο των παθήσεων των ματιών όσο και της πνευμονίας.

5a93f4631dc524465f8b459c

Η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο αναγνωρίζει δύο από τις πιο κοινές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς του ματιού (την εκφύλιση και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας), αλλά αξιολογεί και τη σοβαρότητά τους. Επίσης, αναλύει ακτινογραφίες παιδιών και μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στη βακτηριακή και στην ιογενή πνευμονία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Κανγκ Ζανγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Cell”.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι οι δύο συχνότερες αιτίες μη αναστρέψιμης τύφλωσης, αλλά και οι δύο παθήσεις είναι θεραπεύσιμες, αν διαγνωσθούν έγκαιρα, κάτι που απαιτεί την παρουσία εξειδικευμένου οφθαλμιάτρου. Αντίθετα, όπως είπε ο Ζανγκ, «το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο, ιδίως στις επαρχιακές περιοχές, πράγμα σημαντικό σε μέρη όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική, όπου υπάρχουν σχετικά λίγοι γιατροί».

Το νέο «έξυπνο» σύστημα, που αποτελεί ένα «συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο» και χρησιμοποιεί επίσης την τεχνική της «μεταβιβαστικής μάθησης» (η γνώση από την επίλυση ενός προβλήματος εφαρμόζεται στη συνέχεια για την επίλυση ενός άλλου προβλήματος), εκπαιδεύθηκε με περισσότερες από 200.000 εικόνες από οπτικές τομογραφίες συνοχής (OCT), μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση του βυθού του ματιού. Μετά τη διάγνωση, η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά και σε συστάσεις για περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπείες.

Σάλος με ανάρτηση του Συρίγου για τους νεκρούς στα Τέμπη: «Μακάρι το 2043 να λέμε πως ο χαμός τους έγινε η αφορμή να ξυπνήσουμε»

5645372 1

Σάλος με ανάρτηση του Συρίγου για τους νεκρούς στα Τέμπη: «Μακάρι το 2043 να λέμε πως ο χαμός τους έγινε η αφορμή να ξυπνήσουμε»

Στον κόσμου τους φαίνεται πως είναι τα μέλη της ΝΔ σχετικά το έγκλημα των Τεμπών

Από την Πινακοθήκη στον Ζαραλίκο και στον Πανούση: Όταν ο Τζιμάκος συνελήφθη για τις τρύπες και το σφυροδρέπανο στη σημαία

1596963

Από την Πινακοθήκη στον Ζαραλίκο και στον Πανούση: Όταν ο Τζιμάκος συνελήφθη για τις τρύπες και το σφυροδρέπανο στη σημαία

Ο Τζίμης Πανούσης είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2000 με την κατηγορία της περιύβρισης συμβόλου

«Βόμβα» από Βενιζέλο για Τέμπη: Μπορεί να ασκηθεί δίωξη και σε δεύτερο υπουργό μετά τον Τριαντόπουλο

Τέμπη - Ευάγγελος Βενιζέλος

«Βόμβα» από Βενιζέλο για Τέμπη: Μπορεί να ασκηθεί δίωξη και σε δεύτερο υπουργό μετά τον Τριαντόπουλο

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την προανακριτική επιτροπή που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του…