ΣΥΡΙΖΑ: Με ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ αποφεύγει τον δρόμο της επικοινωνίας επιλέγοντας να αναδείξει τα ζητήματα ουσίας

tsipras alexis

Άβολη, άχαρη αλλά αναγκαία θεωρεί η Κουμουνδούρου τη χάραξη νέας στρατηγικής μετά και το κλείσιμο του κύκλου των τραγικών κηδειών, δεδομένου ότι το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα πυροδότησε ένα πρωτόγνωρο κύμα κοινωνικής οργής, δημιούργησε νέα πολιτικά δεδομένα και ανάγκασε τελικώς το Μαξίμου να διαρρεύσει την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών.

Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διαφύγει από τις ευθύνες του και να διαχειριστεί αποτυχημένα τον κοινωνικό θρήνο με επικοινωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να τηρεί υπεύθυνη στάση κοινωνικής ενσυναίσθησης, δίχως να ιεραρχεί ψηλότερα την επικοινωνία έναντι της ουσίας, ζητώντας ακόμη πιο επιτακτικά απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινωνίας που επιζητά την αλήθεια για τα πραγματικά αίτια της εθνικής τραγωδίας.

Επιπλέον, την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται νέα ηχηρή παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αναδείξει τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να υπενθυμίσει όσα έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τετραετία και να προαναγγείλει ένα σχέδιο για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας που θα εγγυάται την ασφάλεια και θα αποκαθιστά τη χαμένη εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού.

Μέτωπο με την κοινωνία για να λάμψει η αλήθεια

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχουν τουλάχιστον δύο κρίσιμες μεταβλητές που διαμορφώνουν την πολιτική του στρατηγική: αφενός το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα κίνημα οργής και αναζήτησης της αλήθειας και αφετέρου η τουλάχιστον προκλητική στάση της κυβέρνησης να αποποιείται και να διαχέει τις ευθύνες που τη βαραίνουν.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της πρωτόγνωρης κίνησης που καταγράφεται κοινωνικά, στελέχη της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την «ειλικρίνεια και την υπευθυνότητα». Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας υπό δημοσιονομικά ασφυκτικές συνθήκες, καλούμενος μάλιστα να αναβαθμίσει ένα πλήρως εγκαταλειμμένο και απαρχαιωμένο δίκτυο σιδηροδρόμων, η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να κλείσει τα αυτιά της ακόμη και σε μια επιμέρους κοινωνική κριτική που της καταλογίζει ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το σχέδιο αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, το οποίο υλοποιούσε με όρους ποιότητας και ασφάλειας.
Επιπλέον, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως η τραγωδία στα Τέμπη δεν μπορεί ούτε πρέπει να θεωρηθεί ζήτημα μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Στην Κουμουνδούρου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μια συλλογική αντιπαράθεση όλης της κοινωνίας απέναντι σε όσους επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια.

Ομως, εντελώς διαφορετική αναμένεται να είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να ακολουθεί είτε τον δρόμο της ατομικής ευθύνης επιρρίπτοντας όλα τα βάρη στον σταθμάρχη είτε τη συνταγή του Θεόδωρου Πάγκαλου περί συλλογικής ευθύνης, κάτι που εντέλει οδηγεί στην αποποίηση του συνόλου των ευθυνών της.

Με το ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τον αντιπολιτευτικό κλοιό, να ανεβάσει στροφές και να ζητήσει ακόμη πιο επιτακτικά απαντήσεις στα χιλιάδες «γιατί;» των πολιτών που κατακλύζουν τους δρόμους μικρών και μεγάλων πόλεων σε όλη την Ελλάδα.

Για την Κουμουνδούρου είναι δεδομένο ότι το δυστύχημα στα Τέμπη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η κατάσταση ήταν ίδια με αυτήν που επικρατούσε το 2019 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ενώ παράλληλα oι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν στο Documento ότι όλο το σύστημα του ΟΣΕ κατέρρευσε μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια αφού εγκαταλείφθηκε πλήρως από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνεπώς, οι προσπάθειες του Κυρ. Μητσοτάκη να κερδίσει χρόνο μεταθέτοντας τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών προκειμένου να αποποιηθεί τις εγκληματικές ευθύνες που τον βαραίνουν αναμένεται να πέσουν πάνω σε ένα «διαρκές σφυροκόπημα» από τον ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της Κουμουνδούρου να επισημαίνουν ότι θα καταστούν άγονες οι όποιες προσπάθειες για συμψηφισμούς και συσκότιση της αλήθειας.

Καθόλου επικοινωνία και μόνο ουσία

Το τέμπο και το ύφος των κινήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενη διάστημα τα στελέχη του κόμματος στο φόντο της τραγωδίας των Τεμπών έδωσε από τις πρώτες κιόλας μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να παρευρεθεί στις κηδείες θυμάτων της σύγκρουσης μακριά από τα φώτα των καμερών, αποφεύγοντας έτσι τον δρόμο της επικοινωνίας έναντι της ουσίας και της υπευθυνότητας.
Ετσι, σύσσωμα τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα αποφύγουν κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και θα ακολουθήσουν τον δρόμο της τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη και της υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία.
Για την Κουμουνδούρου είναι σαφές ότι αποτελεί ύβρη και πρόκληση η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να επιλέξει να διαχειριστεί αμιγώς επικοινωνιακά τον κοινωνικό θρήνο και την οργή για τα αίτια και τα θύματα της τραγωδίας. Μάλιστα, στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι προκαλεί επιπλέον οργή η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να απαντάει με επικοινωνία και καταστολή στο αίτημα της κοινωνίας για απονομή δικαιοσύνης και ανάληψη των πολιτικών ευθυνών.

Εικόνες ντροπής στο «Γεννηματάς»: Πλημμύρισε από ράντζα στην τελευταία εφημερία

gennhmatas

Εικόνες ντροπής στο «Γεννηματάς»: Πλημμύρισε από ράντζα στην τελευταία εφημερία

Δεκάδες ασθενείς φαίνονται στοιβαγμένοι ακόμα και στα επείγοντα, κατά την εφημερία του «Γεννηματάς»

Ο Παλαιοχριστιανός Μανώλης φτιάχνει κόμμα με φόντο τις εθνικές εκλογές – Πως θα ονομάζεται (video)

korinthia palaioxristianoi sto paidon 15xronos sillipsi tou patera

Ο Παλαιοχριστιανός Μανώλης φτιάχνει κόμμα με φόντο τις εθνικές εκλογές – Πως θα ονομάζεται (video)

Τι είπε ο παλαιοχριστιανός για το καταστατικό που ετοιμάζεται αλλά και για τους στόχους του…