ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει ο χρόνος εκλογής νέου Προέδρου; – Αλλαγή «γραμμής» από Κ.Μ. και ΡΕΝΕ

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έπειτα από την πλειοψηφική απόφαση τόσο της Κίνησης Μελών όσο και της ΡΕΝΕ να εισηγηθούν την αναβολή της εκλογής του νέου Προέδρου του κόμματος για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

syriza grafeia

Πρόκειται για αποφάσεις που έρχονται κόντρα στην πρόσφατη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που όριζε ότι η πραγματοποίηση του Διαρκούς Συνεδρίου θα διεξαχθεί τον Αύγουστο, και η εκλογή Προέδρου είτε στις 3, είτε στις 10 Σεπτέμβρη, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του DOCUMENTO, οι πρόσφατες συνεδριάσεις των δυο τάσσεων του κόμματος, κατέληξαν στην απόφαση να εισηγηθούν την συγκεκριμένη πρόταση στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι ίδιες πληροφορίες διευκρίνισαν ότι και στις δυο συνεδριάσεις των τάσσεων -που σημειωτέον δεν πραγματοποιήθηκαν από κοινού-, καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες, με την αντιπαράθεση να φτάνει στα ύψη. Ενδεικτική της έντασης που επικράτησε ήταν η ισχυρή διαφωνία που καταγράφηκε από κορυφαίο μέλος της ΡΕΝΕ και ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αλλαγή της «γραμμής».

Ορισμένες «ψύχραιμες φωνές», ωστόσο, εντός της Κ.Μ. ανέφεραν ότι πρόκειται για μια τόσο «επισφαλή» πρόταση που δεν αποκλείεται να απορριφθεί και να μην κατατεθεί στην Π.Γ. Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί, ότι πέρα από τα κορυφαία στελέχη που διαφώνησαν, ήταν αρκετοί εκείνοι που δεν μπήκαν καθόλου στη συνεδρίαση, ενώ άλλοι συμφώνησαν προσπαθώντας να διαφυλάξουν την ενότητα εντός της τάσσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών της Κ.Μ. και της ΡΕΝΕ έδωσαν το «πράσινο φως» στην  εισήγηση της Γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, όπου αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης για το χρόνο διεξαγωγής συνεδρίου και εκλογής προέδρου.

Φαίνεται, πάντως, ότι οι εσωτερικές ζυμώσεις που ακολούθησαν οδήγησαν σε αλλαγή στάσης, με κορυφαία στελέχη που ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής εκλογών πριν από τις αυτοδιοικητικές, να αναμένεται να αλλάξουν στάση στις επικείμενες κρίσιμες συνεδριάσεις της Π.Γ. και της Κ.Ε.

Πολιτική Γραμματεία σε υψηλούς τόνους

Για την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. οπότε και θα κατατεθεί (άνευ απροόπτου) η σχετική πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι σφοδρές τόσο από τους 6+6 και την Ομπρέλα, όσο και από κορυφαία στελέχη του οργάνου που αν και ανήκουν στην -πάλαι ποτέ- προεδρική πλειοψηφία, διαφώνησαν εμφατικά και έντονα με την αλλαγή «γραμμής».

Συνεπώς, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το Διαρκές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, και η εκλογή του νέου Προέδρου πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και όλα δείχνουν ότι παρά και τις μεταστροφές της τελευταίας στιγμής, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας δεν φαίνεται να αλλάζει.

Τεμπονέρας – Σπίρτζης  προπομποί της νέας πρότασης 

Να θυμίσουμε ότι συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε ζητήσει πριν από αρκετό καιρό ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Χρήστος Σπίρτζης, αίτημα που φαίνεται ότι εισακούστηκε από τη πλειοψηφία των μελών της Κίνησης Μελών όσο και της ΡΕΝΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τεμπονέρας στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της Π.Γ. είχε ζητήσει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης είχε επίσης τοποθετηθεί υπέρ της πραγματοποίησης του Συνεδρίου και της εκλογής προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τι θα αποφασίσει η Κ.Ε. 

Παρότι η -πάλαι ποτέ- προεδρική πλειοψηφία έχει τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή, τώρα τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα υπέρ της μιας ή της άλλης πρότασης θα είναι εξαιρετικά οριακό, καθώς κορυφαία στελέχη του Προεδρικού μπλοκ τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με άλλα λόγια, η νέα αντιπαράθεση σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου φαίνεται να δημιουργεί νέες πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Πλέον, το ερώτημα είναι αν αυτές θα διατηρηθούν  αναλλοίωτες από εδώ και στο εξής.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…