Newsroom

Newsroom

Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις στη συνοικία Τζόμπαρ ανατολικά της Δαμασκού

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στα ανατολικά της Δαμασκού, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές και αντάρτες οι οποίοι επιχείρησαν να προωθηθούν προς το κέντρο της συριακής πρωτεύουσας.

58cec6c71dc524f3588b4580

Οι μαχητές αυτοί, με επικεφαλής τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φάταχ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων από τον κοντινότερο αντάρτικο θύλακα στη Δαμασκό, τη συνοικία Τζόμπαρ, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος της επίθεσης-αστραπή ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο ώστε να χαλαρώσει η πίεση που υφίστανται οι άλλοι αντάρτες, σε τρεις άλλες συνοικίες στα βόρεια της πρωτεύουσας, που βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στο Τζόμπαρ στέλνοντας σε θέσεις που ελέγχονται από το καθεστώς «δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα και πολλούς καμικάζι». «Δεν πρόκειται για μια αψιμαχία, είναι προσπάθεια να κερδίσουν έδαφος» είπε ο Άμπντελ Ραχμάν, διευκρινίζοντας ότι κατέλαβαν κτήρια στην Πλατεία των Αββασιδών απ’ όπου εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον πολλών τομέων της πρωτεύουσας. Ο συριακός στρατός απάντησε με περισσότερα από 30 αεροπορικά πλήγματα.

Η δημόσια τηλεόραση διέψευσε ότι οι αντάρτες έφτασαν στην Πλατεία των Αββασιδών αλλά μετέδωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση του στρατού για «τη ματαίωση επίθεσης τρομοκρατών» και ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Έδειξε επίσης εικόνες από την Πλατεία των Αββασιδών, ένα πολυσύχναστο μέρος υπό φυσιολογικές συνθήκες, που όμως ήταν εντελώς άδεια και ακούγονταν μόνο οι κρότοι των εκρήξεων.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Δαμασκό, ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην πλατεία, από την οποία υψώνεται πυκνός καπνός. Πολλά σχολεία ανακοίνωσαν ότι θα μείνουν κλειστά μέχρι την Τρίτη.

Οι μάχες κοντά στη Δαμασκό μαίνονται λίγα μόλις 24ωρα πριν ξεκινήσει στη Γενεύη ο νέος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και της αντιπολίτευσης. Μέχρι στιγμής όλες οι διπλωματικές προσπάθειες που έχουν γίνει δεν κατέληξαν στην εξεύρεση μιας λύσης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 320.000 άνθρωποι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…