Newsroom

Newsroom

Σύψας: Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων

«Το ποια θα είναι η έκταση της διασποράς της νόσου, αλλά και το πόση επιτυχία είχαν τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει, θα φανεί μες στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. 

AP 20115491488408 e1587880916417 1

«Η ύπαρξη σχετικά λίγων κρουσμάτων αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει τίποτα. Ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έχουμε σίγουρα πληθώρα κρουσμάτων. Θα είναι χιλιάδες. Ελπίζουμε να είναι τόσα ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο ίδιος, ο Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στην εκπομπή MEGA PAPERS,  επισημαίνοντας ότι «ο αριθμός των θανάτων που θα έχουμε εξαρτάται άμεσα από το πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, θεωρεί λανθασμένη  την εκτίμηση πως οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού δεν μεταδίδουν τον ιό, ενώ χαρακτήρισε και «απογοητευτικές» τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι σχετικές συμπεριφορές των πολιτών μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων, που θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα ο κ. Σύψας ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κάνει πολλά λάθη όσον αφορά τα στοιχεία για τον κορωνοϊό, σε δηλώσεις του, το τελευταίο ήταν αυτό με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Οι προσυμπτωματικοί και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν κανονικά τον ιό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορα μέρη τις τελευταίες μέρες καθώς και τις παραβιάσεις της καραντίνας ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε πως αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη. Ανέφερε μάλιστα πως αυτό θα φανεί στην καμπύλη. Σε δύο βδομάδες, εκτίμησε, θα έχουμε «ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά».

Ο ίδιος εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευση του για τις εικόνες συνωστισμού έξω από την υπηρεσία Ασύλου και επεσήμανε πως η πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να εξυπηρετήσει τους πολίτες με τρόπους που δε θα οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα.

«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη», πρόσθεσε ο κ. Σύψας, εξάλλου, εκφράζοντας την ανησυχία του και για την κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στα νησιά και στα μπαρ.

Εν συνεχεία ο ειδικός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Φθιώτιδα – όπου όπως είπε η κατάσταση είναι ελεγχόμενη –  και την Ξάνθη, όπου βλέπουμε τώρα, όπως υποστήριξε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών.

Αν οι τοπικές επιδημίες συμβούν και αλλού «θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε», σημείωσε.

Αναφερθείς στο ζήτημα του τουρισμού και στο άνοιγμα των συνόρων ο κ. Σύψας παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός», καθώς και ότι «αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους».

Τέλος, μιλώντας για το ενδεχόμενο του lockdown, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «πάνω στο τραπέζι της ομάδας εμπειρογνωμόνων, το οποίο συμβουλεύεται η πολιτική ηγεσία, υπάρχει και το lockdown. Όλα, όμως, επανεκτιμώνται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε μέρα μπορεί να φέρει νέα μέτρα».

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Γεωργίου

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Ο παθολόγος Δημήτρης Κατσιάνος μίλησε για τον θάνατο της Ντέμης Γεωργίου και το πόσο επικίνδυνο…

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Καταγραφή 25

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Τον μπελά του βρήκε ένας οικοδόμος από την Κρήτη ο οποίος έσωσε τη ζωή 2…

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Πετρούπολη

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων στην Πετρούπολη με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια μεταξύ τους

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

InCollage 20240723 140629828

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

«Βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει», τονίζει ο σεισμολόγος, Γ. Παπαδόπουλος