Σύψας: Αργά ή γρήγορα θα κολλήσουν κορονοϊό όλα τα παιδιά, αν δεν εμβολιαστούν

Αναπόφευκτο να αυξηθούν τα κρούσματα στα σχολεία, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας - Η πρόβλεψή του για το τέλος της πανδημίας

NewsRoom 17/09/2021 | 10:09

Μία δυσοίωνη πρόβλεψη για την πορεία της πανδημηίας έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε, "τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα", προέβλεψε, προσθέτοντας ότι είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν τα κρούσματα στα σχολεία και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων.

Τόνισε ακόμα ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοϊό, όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί, σημείωσε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε ότι σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθιες.

Παράλληλα ο καθηγητής τόνισε πως σε περίπτωση που κάποιος ασθενής διασωληνωθεί και μπει στη ΜΕΘ τότε έχει κάτω από 50% πιθανότητα να επιβιώσει.

"Το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσει η πανδημία"

Πάντως, ο καθηγητής προχώρησε και σε μία αισιόδοξη πρόβλεψη. Επισήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι είτε θα έχουμε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν δύο επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.