Συντριβή για την Μέρκελ στις τοπικές εκλογές – Τρίτο το ξενοφοβικό AfD

Το λαϊκιστικό ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει μεγάλη άνοδο εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, καταφέροντας ταπεινωτικό πλήγμα στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

5784af231dc524ba3c8b46e5

Την πρώτη θέση κερδίζει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με το 30% των ψήφων, έχοντας παρ’όλα αυτά σημειώσει πτώση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011. Ακολουθεί το AfD με το 21% των ψήφων και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με το 19%-20% των ψήφων στο κρατίδιο που είναι και η εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που μεταδόθηκαν από τα δίκτυα ARD et ZDF της δημόσιας τηλεόρασης.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ (…) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η οποία ανήκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Έτσι, το AfD κατεβαίνοντας για πρώτη φορά στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου αυτού, μπαίνει στο τοπικό κοινοβούλιο, έχοντας βασίσει την εκστρατεία του σε μια ξενοφοβική ρητορική απέναντι στους πρόσφυγες, μιλώντας για «χάος» που προκάλεσε η στάση της γερμανίδας καγκελαρίου.

Τις προηγούμενες μέρες η Μέρκελ έκανε κάθε προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν αφού η χαμηλή προσέλευση ενδεχομένως να ωφελήσει το AfD εις βάρος των παραδοσιακών κομμάτων.

«Θέλω να παροτρύνω τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες και να ρίξουν την ψήφο τους σε κόμματα που επιδιώκουν λύσεις στα προβλήματα, και για μένα, σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το AfD,» είπε η Μέρκελ σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο RTL.

Το αραιοκατοικημένο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου – Δυτική Πομερανία, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Γερμανία. Οι κάτοικοί του έχουν πολλά εναντίον της Μέρκελ, την ανεργία, την προσφυγική κρίση, την απώλεια εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία και την πλήρη ανατροπή στο ενεργειακό, με την περιοχή να είναι γεμάτη από ανεμογεννήτριες.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) εξασφάλισε την πρώτη θέση με το 30% των ψήφων, έχοντας υποχωρήσει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011.

Το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ έρχεται τρίτο με το 19%-20% των ψήφων στο κρατίδιο που είναι και η εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου.

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο