Newsroom

Newsroom

Σύνταξη νέου κειμένου για τη γενοκτονία των Αρμενίων ζήτησε ο Σαρκοζι

Αντίθετος στην απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, ότι η γαλλική νομοθεσία σχετικά με τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων πριν…

Αντίθετος στην απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, ότι η γαλλική νομοθεσία σχετικά με τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας,  στάθηκε ο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα νέο νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του συμβουλίου.

Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Γαλλίας τον Δεκέμβριο ουσιαστικά αρνείται ότι οι δολοφονίες περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 συνιστούν γενοκτονία. Το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ο νόμος θα παραβίαζε την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, οι οποίες εξασφαλίζονται από το γαλλικό σύνταγμα.

Ο επικεφαλής της γαλλικής αρμενικής οργάνωσης, εν τω μεταξύ, επέκρινε έντονα την απόφαση, λέγοντας ότι ήταν το αποτέλεσμα των τουρκικών λόμπι. Η γαλλική Γερουσία έδωσε το νόμο το πράσινο φως στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι ήταν «ευχάριστο το γεγονός ότι ένα σοβαρό λάθος έχει διορθωθεί από το ανώτατο νομικό όργανο της Γαλλίας». Σε γραπτή δήλωσή του, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι ελπίζει πως η Γαλλία υιοθετεί «μια εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά τον χειρισμό της σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας σε μια δίκαιη και επιστημονικό τρόπο και να συμβάλλει στη λύση του και όχι την εμβάθυνση της».

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συντάξει ένα νέο κείμενο, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μέγαρο των Ηλυσίων: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε υπόψη του την απόφαση» και «μετρά την μεγάλη απογοήτευση και τη βαθιά θλίψη όλων αυτών που είχαν δεχτεί με ευγνωμοσύνη και ελπίδα την υιοθέτηση του νόμου αυτού που είχε ως στόχο να τους προστατεύσει από την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Οι περισσότεροι ιστορικοί υποστηρίζουν οι δολοφονίες των Αρμενίων αποτέλεσαν την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Περίπου 500.000 Αρμένιοι ζουν στη Γαλλία, και πολλοί έχουν πιεστεί να αυξήθει το νομικό καθεστώς σχετικά με τις σφαγές στο ίδιο επίπεδο με το Ολοκαύτωμα τιμωρώντας την άρνηση της γενοκτονίας.

ΗΠΑ: Βάναυση αστυνομική βία σε Ιταλό φοιτητή – Τον έδεσαν και τον κακοποίησαν (video)

via2

ΗΠΑ: Βάναυση αστυνομική βία σε Ιταλό φοιτητή – Τον έδεσαν και τον κακοποίησαν (video)

«Σεβαστείτε τα δικαιώματά μου» έλεγε στους αστυνομικούς, φωνάζοντας από τους φρικτούς πόνους επί 13 λεπτά