1.300 τρακτέρ στους δρόμους των Βρυξελλών – Μπλόκα, φωτιές και αβγά γύρω από την Ευρωβουλή (Live Εικόνα/ Βίντεο)

Οι αγρότες «πολιορκούν» με 1.300 τρακτέρ τη Σύνοδο. Όπως μπορεί κανείς να δει σε βίντεο και φωτογραφίες στα social media, οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε δρόμους γύρω από το κτίριο όπου συνεδριάζουν οι 27.

brussels arthrou

Πάνω από χίλια τρακτέρ έχουν αποκλείσει σήμερα τους δρόμους στις Βρυξέλλες γύρω από το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των Είκοσι Επτά, με φόντο την οργή των αγροτών για την ευρωπαϊκή πολιτική, παρά τις παραχωρήσεις της Κομισιόν.

«Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Νεότερες πληροροφίες που μεταδίδει η L’ Echo αναφέρουν ωστόσο ότι αριθμός των τρακτέρ αγγίζει πλέον τα 1.300, ενώ γίνεται αναφορά και σε δυναμικό «παρών» διαδηλωτών από άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Γαλλία.

Μολονότι ο θυμός του αγροτικού κόσμου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, η επέλαση των τρακτέρ ξεκίνησε από εχθές το βράδυ (31/01) και κορυφώθηκε σήμερα.

Διαβάστε επίσης: «Σήμερα δεν ψαρεύουμε»: Στο πλευρό των αγροτών και οι ψαράδες – Μηχανότρατες στον Θερμαϊκό

Ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο δήλωσε εξάλλου σήμερα πως είναι πεπεισμένος ότι οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από ένα συμβιβασμό μεταξύ των Είκοσι Επτά για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και πως η βοήθεια αυτή έχει κρίσιμη σημασία.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής, η οποία έχει συγκληθεί για να επιλύσει το ζήτημα, θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα τετραετές σχέδιο οικονομικής αρωγής ύψους 50 δισεκ. ευρώ προς την Ουκρανία – ένα σχέδιο που συναντά σφοδρή αντίσταση από την Ουγγαρία.

Ο απερχόμενος ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης πως είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, «αν η Ουγγαρία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί».

Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε παλέτες και φώναξαν συνθήματα, ενώ γύρω στις 10.30 το πρωί προκλήθηκαν και εντάσεις με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, όταν αγρότες επιχείρησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού, ενώ έκαναν και χρήση δακρυγόνων.

Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, οι φωτιές έσβησαν, όμως οι αγρότες παρέμειναν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Live εικόνα από τις Βρυξέλλες:

Όπως μπορεί κανείς να δει σε βίντεο και φωτογραφίες στα social media, οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε δρόμους γύρω από το κτίριο όπου συνεδριάζουν οι 27.

Αν και είχαν δεσμευτεί ότι οι κινητοποιήσεις τους θα ήταν ειρηνικές στις Βρυξέλλες, ορισμένοι διαδηλωτές άρχισαν το πρωί της Πέμπτης να πετούν πυροτεχνήματα, πέτρες και αβγά προς την Ευρωβουλή και προς τους αστυνομικούς.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αγρότες γκρέμισαν ένα άγαλμα από τη θέση του στο ιστορικό μνημείο στην πλατεία Λουξεμβούργου που είναι αφιερωμένο στον Τζον Κόκεριλ, έναν αγγλικής καταγωγής βιομήχανο που έγινε διακεκριμένος επιχειρηματίας στο Βέλγιο.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, Τετάρτη, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, γάλλοι και βέλγοι αγρότες απέκλεισαν «μαζί» ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

Στη Γαλλία, οι αγρότες διατηρούν την πίεση στους αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι. Η ένταση αυξήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τις πρώτες συλλήψεις αγροτών που ήθελαν να αποκλείσουν την αγορά του Ρανζί, επισιτιστικό πνεύμονα της περιφέρειας του Παρισιού.

Συνολικά συνελήφθησαν αργά το απόγευμα 91 άτομα έπειτα από μια εισβολή στον περίβολο της αυτής της αγοράς χονδρικής, όπου έγιναν «ζημιές», σύμφωνα με δήλωση αστυνομικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Καθυστερημένη» προσπάθεια

Μολονότι το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αυτή η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη», εξέφρασε τη λύπη της η Copa-Cogeca, η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην ΕΕ.

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των Είκοσι Επτά, η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

Ένα άλλο θέμα τριβής παραμένει σε εκκρεμότητα στις Βρυξέλλες: αρμόδια για την εμπορική πολιτική των Είκοσι Επτά, η Κομισιόν διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία ανησυχεί τον αγροτικό τομέα και την οποία το Παρίσι δηλώνει πως δεν θέλει.

Η συνθήκη αυτή με σημαντικές γεωργικές χώρες «δεν είναι καλή για τους κτηνοτρόφους μας και δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπογραφεί ως έχει», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, δηλώνοντας έτοιμος για ένα «μπρα ντε φερ» με την Κομισιόν.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ο επικεφαλής του ισχυρού γαλλικού αγροτικού συνδικάτου FNSEA απηύθυνε πάντως έκκληση στα μέλη του «για ηρεμία και λογική». «Οι προσδοκίες είναι τεράστιες», μπροστά στη «συσσώρευση προδιαγραφών και κανόνων», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό. Όμως «υπάρχουν επίσης πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα που δεν είναι ζητήματα που διευθετούνται μέσα σε τρεις ημέρες».

Η νέα ΚΑΠ, η οποία ενισχύει από το 2023 τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου (ή «Green Deal») -έστω κι αν δεν βρίσκονται ακόμα σε ισχύ- αποκρυσταλλώνει το θυμό. Η Γαλλία είναι η χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, με περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Εικόνες από το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες:

brussels-3
brussels-1
brussels-2

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρένεση πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο – «Μου έσωσαν κυριολεκτικά τη ζωή» (Εικόνα)

Άδωνις: «Θερμή» υποδοχή έξω από το υπουργείο Υγείας – Γιουχαΐσματα και ένταση (video)

«Πατρίς, θρησκεία και ένα τοστ στα τρία»: Το σατιρικό βίντεο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου (video)

Κακλαμάνης: Καρφιά προς τον τον ΣΚΑΪ – Έχουν να τον καλέσουν από το 2016 (video)

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…