Συνεχίζεται η "μάχη" με την πετρελαιοκηλίδα – Συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την απορρύπανση του Σαρωνικού και των ακτών της Αττικής, όσο κι η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ».

59c0d9d51dc524c1768b469a

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πλέον και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Μετά από συνεργασία με τις αρμόδιες πολιτικές αρχές, προέβησαν στην διάθεση προσωπικού και μέσων για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνικού Κόλπου.

Συγκεκριμένα, από το Πολεμικό Ναυτικό διατέθηκαν, τριάντα στελέχη στη Σαλαμίνα και εξήντα στελέχη στη Γλυφάδα, για συνδρομή στο έργο απορρύπανσης των ακτών. Επίσης, δύο πλωτά αντιρρυπαντικά φράγματα, ένα στο Παλαιό Φάληρο και ένα στη Σαλαμίνα. 


Σαντορινιός: Η βαριά ρύπανση μέχρι τη Γλυφάδα

Μέσα στις επόμενες είκοσι – τριάντα μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζοντας ότι αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού με μαζούτ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του «πως θα είναι καλύτερα από πριν» προέκυψαν από την ενημέρωση των εταιρειών, ενώ τόνισε πως «εάν υπήρξαν λάθη τότε τα έκαναν μαζί ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας».

Ανέφερε επίσης, ότι η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα και «από κει και πέρα οι περιοχές είναι αρκετά καθαρές και πολύ καθαρές».

Υπογράμμισε πως δεν υπήρξε ολιγωρία καθώς λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα, για να συμπληρώσει πως στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου.

«Είμαστε μαζί με τον κ. Κουρουμπλή, εάν έχουμε κάνει λάθη τα έχουμε κάνει και οι δύο. Το ναυάγιο έγινε 02:30 το βράδυ. Το πλοίο βυθίστηκε στις 04:10. Εκεί βρίσκονταν σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα σκάφη να συλλέξουν τυχόν ναυαγούς. Μέχρι τις 04:10 δεν μπορείς να ακουμπήσεις. Γιατί όσο βυθίζεται το πλοίο υπάρχουν δίνες, θα είχαμε θύματα. Αμέσως μετά έπρεπε να πέσουν οι δύτες, να υπογραφεί το συμβόλαιο απορρύπανσης μεταξύ της εταιρείας και της πλοιοκτήτριας και να μπει το φράγμα. Σε πόσες ώρες έγιναν αυτά μετά την οριστική βύθιση; Στις 09:40 είχε μπει το φράγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα αίτια βύθισης του πλοίου ο κ. Σαντορινίος είπε: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί βυθίστηκε το πλοίο, έχει ξεκινήσει προανάκριση από το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ο φάκελος είναι στον εισαγγελέα. Η αξιοπλοϊα του πλοίου ελέγχθηκε στις 4 Αυγούστου. Για να δοθεί η δίμηνη παράταση, δεν δίνεται έτσι, γίνεται επιθεώρηση του πλοίου».

Ανέφερε, τέλος, πως το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μετρήσεις και όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα υπάρξει ενημέρωση πότε είναι ασφαλής η κολύμβηση.


Ποια είναι η εικόνα του Σαρωνικού σήμερα

Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, την οποία γνωστοποιεί το υπουργείο Ναυτιλίας, έχει ως εξής:

– Στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.

– Στην Πειραϊκή και ειδικότερα στη Φρεαττύδα, στα Βοτσαλάκια, στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η κατάσταση κρίνεται αισθητά βελτιωμένη.

– Στη Σαλαμίνα, έγιναν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων – Λημνιώνα – Κυνόσουρας, απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα με τη βοήθεια βυτιοφόρου οχήματος της αναδόχου εταιρείας. Το πρωί εντοπίστηκε κηλίδα περίπου 50 μέτρων μπροστά από την παραλία “Φλώρας Σεληνίων”, η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος. Από το μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία “Φλώρας Σεληνίων” τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 245 μέτρων. Παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής στον Όρμο Κακής Βίγλας η οποία αντιμετωπίστηκε.

– Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

– Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Π. Φαλήρου τοποθετήθηκαν δύο πλωτά φράγματα μήκους 500 μέτρων συνολικά και επιχείρησαν 4 άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας. Τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου καθώς και στις ακτές του αθλητικού κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο λιμανάκι του ναυτικού ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.

– Στην παραλία του Άγιου Κοσμά η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Επιχείρησε συνεργείο 18 ατόμων, 6 άτομα από την “ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.” και 7 εθελοντές δόκιμοι Λιμενοφύλακες. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχείρησε βυτιοφόρο όχημα. Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχείρησε ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με 18 άτομα και 15 δόκιμους Λιμενοφύλακες. Μπροστά από την παραλία του Ε.Ν.Ο.Α. και την παραλία ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους 500 μέτρων. Η παραλία “Ακτή Ηλιου” παρουσιάζει αισθητή βελτίωση.

– Στην 2η-3η-4η μαρίνα Γλυφάδας η κατάσταση παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη. Στη 2η μαρίνα επιχείρησε συνεργείο 5)ατόμων της αναδόχου εταιρείας, στην 3η επιχειρεί συνεργείο 12 ατόμων από ιδιωτική αντιρρυπαντική εταιρεία και στην 4η επιχείρησε συνολικά 20 άτομα της αναδόχου εταιρείας.

– Στην εγκατάσταση ARC-BALUX η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν 25 άτομα αναδόχου εταιρείας, 10 άτομα της λουτρικής εγκατάστασης “ΝΑΥΣΙΚΑ Α.Ε.” και 35 εθελοντές του Πολεμικού Ναυτικού. Υφίστανται 4 αντλίες, επιχείρησαν 2 βυτιοφόρα οχήματα και ένας φορτωτής. Στα ανοιχτά του ARC-BALUX επιχείρησαν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη του ΛΣ και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.

– Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική. Συνεχίστηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. Επιχείρησαν συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι η πλαζ της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης είναι απολύτως καθαρές και δεν εμφανίζουν ίχνη ρύπανσης. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης τοποθετήθηκε προληπτικά πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης “ASTIR BEACH” με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης.

– Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT» ποντίστηκαν δύο πλωτά φράγματα και ένα απορροφητικό φράγμαΓυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα – Αποκαρδιωτική ολιγωρία από τις Αρχές

Screenshot 2024 04 20 213831

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα – Αποκαρδιωτική ολιγωρία από τις Αρχές

Ο αστυνομικός φρουρός του τμήματος, ο πρώτος που ενημερώθηκε από την 28χρονη ότι ήθελε να…

Νέος δικαστικός χάρτης: Την Τρίτη εισάγεται κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

VOULI 5 5

Νέος δικαστικός χάρτης: Την Τρίτη εισάγεται κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου

Πλημμυρισμένο και πάλι το Πήλιο: Απεγκλωβισμός οικογένειας Ισραηλινών που έμενε δίπλα σε χείμαρρο

kakokairia amf 1 1

Πλημμυρισμένο και πάλι το Πήλιο: Απεγκλωβισμός οικογένειας Ισραηλινών που έμενε δίπλα σε χείμαρρο

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο

Νίκος Πλακιάς για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη: «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

temph 1

Νίκος Πλακιάς για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη: «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

Τον εντοπισμό δείγματος ανθρώπινου γενετικού υλικού στο οικόπεδο που γίνονται οι δειγματοληψίες του χώματος από…