Newsroom

Newsroom

Συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Ρέντσι: "Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις- Όχι νέα ελλείμματα"

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, τόνισε στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι «υπάρχουν οι συνθήκες για συνεννόηση…

tsipras retzi

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, τόνισε στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι «υπάρχουν οι συνθήκες για συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. «Είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τις βασικές μας αρχές στην Ευρώπη» είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται όλοι να διαβάσουμε στα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών το μήνυμα ελπίδας, που προέρχεται από μια γενιά ανθρώπων που ζητούν προσοχή για όσους υποφέρουν από την κρίση», είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός. «Η νίκη του Τσίπρα είναι μια νίκη ελπίδας κατά του φόβου», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. 

Ο κ. Ρέντσι είπε για τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι συνομήλικοι, και πως ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά «εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες, η πολιτική να μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αυτά μας ενώνουν πέρα από τις επιμέρους διαφορές».

«Την επόμενη εβδομάδα με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθούμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκεί θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε ένα σημείο συνεννόησης», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρέντσι τόνισε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, για την αντιμετώπιση του νεωτερισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Πέρασα τον πρώτο χρόνο της θητείας μου κατηγορούμενος ότι είμαι επικίνδυνος αριστερός, αλλά στην Ιταλία μου λένε ότι είμαι δεξιός, ο ερχομός του Αλέξη θα αλλάξει τα πράγματα», είπε αστειευόμενος ο κύριος Ρέντσι. 

«Ανταλλάξαμε απόψεις σε εποικοδομητικό κλίμα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την συνάντηση. «Με τον Ιταλό πρωθυπουργό ανήκουμε στην ίδια γενιά, που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων επιλογών, υπέφερε, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ονειρευτεί και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Εχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό για να μπορέσει να ελπίσει ξανά και να δημιουργήσει στις χώρες μας. Αυτές είναι οι κοινές αξίες και η κοινή ευθύνη, να εργαστούμε για την αλλαγή στην Ευρώπη, για να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, εκεί όπου επικρατούσαν πολιτικές που έφερναν συναισθήματα φόβου, τώρα είναι ώρα να επιστρέψουν συναισθήματα ελπίδας» τόνισε ο κύριος Τσίπρας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και «η Ελλάδα θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής». Ο κ. Τσίπρας, ζήτησε πίστωση χρόνου, προκειμένου «να ετοιμάσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι στην Ελλάδα δεν πλήρωναν οι πλούσιοι, υπάρχει ακόμα ένα πελατειακό κράτος διαφθοράς που θα καταπολεμήσουμε».

Μιλώντας για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεσμεύτηκε στο λαό και τους εταίρους πως «δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, μέσα στα λογικά πλαίσια».  

Ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στους διχασμούς της Ευρώπης, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας –όπως είπε- και δεν θέλει να δημιουργηθεί ακόμα ένας, ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής που θα επαναφέρει την Ευρώπη στις αξίες της και θα ωφελεί όλους τους λαούς, για να ξαναγυρίσουμε στις ιδρυτικές αξίες και να φροντίσουμε η γενιά που υπέφερε να αποκτήσει ένα μέλλον αξιοπρέπειας», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο τέλος, ο κ. Ρέντσι έκανε δώρο μια Ιταλική γραβάτα στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Θα την φορέσω, όταν θα δίνουμε την κοινή μάχη για μια τελική λύση» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…