Newsroom

Newsroom

Συνεχίζονται οι καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων στην Ανατολική Ουκρανία

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη  των κυριότερων κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ ενώ στο Λουχάνσκ οι ένοπλοι αντάρτες αρνήθηκαν την…

oykrania 17

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη  των κυριότερων κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ ενώ στο Λουχάνσκ οι ένοπλοι αντάρτες αρνήθηκαν την πρόταση του Κιέβου να μην τους ασκηθεί δίωξη εφόσον καταθέσουν τα όπλα και φύγουν από την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας. Την ίδια ώρα η Ρωσία καλεί τις αρχές του Κιέβου να μην ασκήσουν βία στους διαδηλωτές.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε την Παρασκευή να παραχωρηθούν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στις ρωσόφωνες πόλεις στα ανατολικά της χώρας.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές δρουν με βάση ένα σχέδιο που προωθεί το Κρεμλίνο για να διαλύσει την Ουκρανία, στο πρότυπο του σεναρίου που ακολούθησε για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι διαδηλωτές στο Λουχάνσκ πήραν τα όπλα που βρήκαν μέσα στο κτήριο της υπηρεσίας ασφαλείας και πιέζουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής τους.

Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ, από την άλλη, εξακολουθούν να προβάλουν αιτήματα για περισσότερη αυτονομία παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με ντόπιους αξιωματούχους και με τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας, τον πολυεκατομμυριούχο Ρινάτ Αχμέτοφ.

Προτάσεις Γιατσενιούκ

Στην περιοδεία του στο Ντονέτσκ και την πόλη Ντνιπροπετρόφσκ ο Γιατσενιούκ είπε ότι με βάση το προσχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας θα παραχωρηθεί στις περιφέρειες σημαντικός αριθμός εξουσιών που σήμερα ασκούνται από το Κίεβο.

Με τον τρόπο αυτό οι επαρχίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό από τους φόρους για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να προχωρήσουν σε έργα υποδομής. Οι προτάσεις για αποκέντρωση φαίνεται ότι έχουν εν μέρει ως στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα για διευρυμένη αυτονομία.

Ο Γιατσενιούκ έκανε και πάλι έκκληση στους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους. Οι αρχές έχουν ήδη αφήσει να λήξει ένα τελεσίγραφο που τους είχαν απευθύνει, χωρίς να κάνουν χρήση βίας για να τους εκδιώξουν από τα υπό κατάληψη κτήρια, όμως ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η υπομονή του δεν είναι απεριόριστη.

«Υπάρχει ένα όριο για όλους. Πρέπει επομένως να γίνει κάτι ώστε αυτοί που έχουν καταλάβει κτίρια και οπλοφορούν να βγουν έξω από αυτά πριν γίνει χρήση βίας. Σήμερα, έχουμε αυτή τη δυνατότητα», τόνισε.

Στο Λουχάνσκ πάντως, οι αυτονομιστές που αυτοαποκαλούνται «Νοτιοανατολικός Στρατός» δεν δείχνουν ότι θα υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους.

«Ζητούμε να περάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένας νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να αναγνωριστούν οι δυνάμεις του Νοτιοανατολικού Στρατού ως στρατιωτική μονάδα», είπε ένας από τους ηγέτες τους, ο Βαλερί Μπουλάτοφ.

Ένας άλλος, ο Αλεξέι Κοριάκιν που βρίσκεται μέσα σε ένα κατειλημμένο κτήριο είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακηρύξουν τη Δημοκρατία του Λουχάνσκ, όπως έκανε και το Ντονέτσκ στις αρχές της εβδομάδας.

Μόσχα: Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν πρέπει να κάνει χρήση βίας

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Παρασκευή τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει η Ουάσινγκτον για να πείσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να απόσχει από τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στις ανατολικές και τις νότιες περιφέρειες της Ουκρανίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.

Ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της «ώστε να αποφευχθεί η χρήση βίας και να πιεστεί (η κυβέρνηση στο Κίεβο να αρχίσει) διάλογο με εκπροσώπους των περιφερειών ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μια πλήρη τροποποίηση του Συντάγματος» της χώρας, ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Στις 17 Απριλίου στη Γενεύη η τετραμερής για την Ουκρανική κρίση

Στις 17 Απριλίου στη Γενεύη θα διεξαχθεί η τετραμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με αντικείμενο συζήτησης την ουκρανική κρίση και την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα θα διεξαχθεί στις 17 Απριλίου στη Γενεύη, ανακοίνωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι Βρυξέλλες.

Στη Γενεύη αναμένεται να παραβρεθούν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρίι Ντεστσίτσα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή