Newsroom

Newsroom

Συνεχίζεται η σφαγή στη Συρία

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας παρά τη διεθνή κατακραυγή για το αιματοκύλισμα του Σαββάτου στη πόλη Χάμα συνέχισαν και χθες τους…

suria

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας παρά τη διεθνή κατακραυγή για το αιματοκύλισμα του Σαββάτου στη πόλη Χάμα συνέχισαν και χθες τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών αδιαφορώντας ακόμη και για το γεγονός ότι χθες ήταν η πρώτη ημέρα της προσευχής στο πλαίσιο της ιερής για τους μουσουλμάνους γιορτής το Ραμαζάνι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμπντέλ Ραχμάν, 24 πολίτες σκοτώθηκαν χθες από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία, οι δέκα από αυτούς μετά την προσευχή της πρώτης ημέρας του ραμαζανιού, και δεκάδες ακόμη τραυματίσθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 130 νεκρούς, οι περισσότεροι στη Χάμα, από την Κυριακή όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις επενέβησαν για να καταστείλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στην πόλη από τον Ιούνιο έχει ενδυναμωθεί σημαντικά το αντικαθεστωτικό κίνημα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για βιαιότητες στη Δαμασκό.

Αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρουν ότι τάνκς και στρατιώτες πυροβόλησαν αδιακρίτως εναντίον πολιτών που συμμετείχαν στις προσευχές για το Ραμαζάνι.

“Οι οβίδες έπεφταν κάθε δέκα δευτερόλεπτα” δήλωσε ένα αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ενώ ένας ακτιβιστής μιλώντας στο ίδιο μέσο είπε ότι δέκα τάνκς βομβάρδιζαν το προάστιο Νταουάρ Μπιλάλ.

Επίσης έξι άνθρωποι, δέκα σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, έχασαν τη ζωή τους αργά χθες το βράδυ στην Ερμπίν, περιοχή της Δαμασκού, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής πορείας που πραγματοποίησαν έπειτα και από το πέρας των προσευχών.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων στρατιώτες οπλισμένοι με αυτόματα εισέβαλαν στην περιοχή και τρέχοντας μέσα σε σοκάκια άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως τον κόσμο.

Οι βιαιότητες αυτές είναι η συνέχεια του μακελειού της Κυριακής όταν οι δυνάμεις ασφαλείας δεν δίστασαν να βάλουν και εναντίον νοσοκομείων.

Υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι από αυτούς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους τους κηδεύουν σε πάρκα ή στους κήπους του σπιτιού τους, καθώς φοβούνται να εκτεθούν δημόσια για να μη γίνουν στόχοι των δυνάμεων ασφαλείας.

Ωστόσο καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αφού το καθεστώς Ασάντ έχει απαγορέψει την κάλυψη των γεγονότων από τους δημοσιογράφους ξένων κρατών.

Η διεθνής αντίδραση είναι έντονη με τις ΗΠΑ και Ε.Ε. να πιέζουν για σκληρές κυρώσεις κατά του καθεστώτος και να ζητούν τη στήριξη του λαού της Συρίας. Η Ρωσία και η Κίνα αντιδρούν σε ενδεχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καταδικάζει τη Συρία, ωστόσο η Μόσχα ζήτησε τον τερματισμό των βιαιοτήτων από τη Δαμασκό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η επίθεση στη Χάμα κατά την περίοδο του Ραμαζανιού έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στο λαό της Συρίας, στον μουσουλμανικό κόσμο και στη διεθνή κοινότητα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Καθριν Άστον, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα του τερματισμού της βίας στη Συρία και ανακοίνωσε επιπλέον κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασάντ.
http://www.enet.gr