Συνέδριο Δημοκρατικών DNC: Πρεμιέρα με Μισέλ, Μπέρνι και τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ

«Ιδρώνει» ο Μπέρνι Σάντερς να πείσει τους ψηφοφόρους του να εμπιστευτούν τον Μπάιντεν

AP 20231104701948

Στις ΗΠΑ είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη όπου από τη Δευτέρα πραγματοποιείται το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των επικείμενων εκλογών του Νοεμβρίου.

Το στοίχημα για τους Δημοκρατικούς είναι μεγάλο καθώς καλούνται να ανατρέψουν εκλογικά έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ, ωστόσο τα εσωτερικά πολιτικά χάσματα που επικρατούν εντός του Δημοκρατικού Κόμματος σε πολλές περιπτώσεις φαντάζουν αγεφύρωτα, ενώ μοναδικό κοινό σημείο φαίνεται πως είναι η απόλυτη απόρριψη των πολιτικών επιλογών του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στις ομιλίες της Μισέλ Ομπάμα και του Μπέρνι Σάντερς, ωστόσο η πρόσφατη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και το κίνημα που ακολούθησε φαίνεται πως άφησε βαριά τη σκιά της στο περιεχόμενο του Συνεδρίου, όπου μίλησε μεταξύ άλλων και ο αδελφός του δολοφονημένου άνδρα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά χωρίς φυσική παρουσία των συνέδρων, με τους ομιλητές να εκφωνούν τις ομιλίες τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μισέλ Ομπάμα: Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λάθος πρόεδρος για τη χώρα μας

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα τόνισε σε μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις στο συνέδριο των Δημοκρατικών ότι η χώρα της πρέπει να ενστερνιστεί την ενσυναίσθηση, την συναισθηματική ταύτιση, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Όποτε στρέφουμε το βλέμμα μας σε αυτόν τον Λευκό Οίκο περιμένοντας να αναλάβει ηγετικό ρόλο, να μας καταπραΰνει, να μας δώσει μια αίσθηση σταθερότητας, αυτό που παίρνουμε αντ’ αυτών είναι χάος, διχασμό, πλήρη και απόλυτη έλλειψη συναισθηματικής ταύτισης», επισήμανε η Μισέλ Ομπάμα στο μήνυμά της.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λάθος πρόεδρος για τη χώρα μας (…) Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν μπορεί απλά να είναι αυτός που χρειαζόμαστε να είναι», τόνισε η πρώην πρώτη κυρία, αφού στηλίτευσε τους χειρισμούς του μεγιστάνα ως προς το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ, καθώς και ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αν νομίζετε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, μπορούν — και θα γίνουν, αν δεν επιλέξουμε την αλλαγή σε αυτές τις εκλογές», προειδοποίησε η Μισέλ Ομπάμα. «Αν θέλουμε να έχουμε την ελπίδα πως θα τελειώσει αυτό το χάος, πρέπει να ψηφίσουμε τον Τζο Μπάιντεν σαν να εξαρτάται η ζωή μας από αυτό», πρόσθεσε η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, στην παθιασμένη ομιλία της με την οποία έκλεισε το πρώτο βράδυ του χωρίς προηγούμενου αυτού συνεδρίου των Δημοκρατικών, το οποίο διεξάγεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, εξαιτίας της πανδημίας.

Μπέρνι Σάντερς: Ο Νέρωνας έπαιζε άρπα ενώ καιγόταν η Ρώμη», πάντως σίγουρα «ο Τραμπ παίζει γκολφ

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς τάχθηκε ανεπιφύλακτα χθες Δευτέρα υπέρ της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο για αυταρχική παρέκκλιση: ο Ντόναλντ Τραμπ «μας οδηγεί στον δρόμο προς μια αυταρχική μορφή διακυβέρνησης», προειδοποίησε.

Ο Σάντερς, εκ των ηγετικών μορφών της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, απευθύνθηκε ξεκάθαρα στους υποστηρικτές του, τονίζοντας ότι πολλά από τα ζητήματα της δικής τους ατζέντας πλέον μεταφέρθηκαν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου — όπως, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης και υγείας των ΗΠΑ.

Αλλά το στοιχείο αυτό, που δημιουργεί την πιθανότητα να σημειωθεί πρόοδος, δεν θα έχει καμία σημασία εάν «επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.

Ο Σάντερς ήταν ο τελευταίος αντίπαλος του Μπάιντεν που απέμενε στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, προτού αποφασίσει να αναστείλει την εκστρατεία του. Ορισμένοι από τους πιο προοδευτικούς υποστηρικτές του αντιμετωπίζουν πολύ επιφυλακτικά τον κεντρώο Μπάιντεν.

Στην προσπάθειά του να τους μεταπείσει, ο γερουσιαστής του Βερμόντ τόνισε ότι στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου διακυβεύεται η επιβίωση της αμερικανικής δημοκρατίας και της αμερικανικής οικονομίας.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) δεν αποτελεί απλά απειλή για τη δημοκρατία αυτή», είπε. «Απορρίπτοντας την επιστήμη, βάζει τις ζωές και την υγεία όλων μας σε κίνδυνο», στηλίτευσε ο Σάντερς, καταδικάζοντας τον τρόπο που ο Λευκός Οίκος αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού. Λέγεται πως «ο Νέρωνας έπαιζε άρπα ενώ καιγόταν η Ρώμη», πάντως σίγουρα «ο Τραμπ παίζει γκολφ», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Φιλονίζ Φλόιντ, αδελφός του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο θάνατος του οποίου στη Μινεάπολη τον Μάιο κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς πυροδότησε κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ, θα απευθύνει σύντομη ομιλία στους συμμετέχοντες στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, που αρχίζει το βράδυ της Δευτέρας (το πρωί σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Φιλονίζ Φλόιντ θα εκφραστεί μέσω βιντεοδιάσκεψης από το σπίτι του στο Τέξας· κατόπιν θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντα, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς ξεκινά το συνέδριο στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα ονομαστεί και τυπικά υποψήφιος της παράταξης για την προεδρία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Ευρωπαϊκό ιό» αποκάλεσε σαρκαστικά τον νέο κορονοϊό ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο

Ο Άντριου Κουόμο, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, αποκάλεσε χθες Δευτέρα «ευρωπαϊκό ιό» τον SARS-CoV-2 στον χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω βίντεο στο εθνικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, προφανώς για να πικάρει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η σημερινή ομοσπονδιακή κυβέρνησή μας είναι δυσλειτουργική και ανίκανη. Δεν ήταν σε θέση να αποκρούσει τον ιό — στην πραγματικότητα, ούτε που τον είδε να έρχεται. Ο ευρωπαϊκός ιός μόλυνε το βορειοανατολικό (τμήμα των ΗΠΑ) ενώ ο Λευκός Οίκος ήταν κολλημένος με την Κίνα», πέταξε ο Κουόμο.

Το εύρημα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, πολιτείας που μετατράπηκε στην πρώτη εστία της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, αποτελούσε σαφώς αιχμή σε βάρος του Τραμπ, που αποκαλεί «κινεζικό ιό» τον SARS-CoV-2.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν συχνά τον Τραμπ ότι χρησιμοποιεί καθαρά ρατσιστικό τόνο εναντίον της Κίνας επιμένοντας στον όρο.

Αν και κατά την επιστημονική συναίνεση ο ιός μόλυνε για πρώτη φορά άνθρωπο τον περασμένο Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας, μελέτες έχουν καταδείξει ότι το ξέσπασμα στη Νέα Υόρκη πιθανόν οφειλόταν σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη, που δεν γνώριζαν καν πως είχαν προσβληθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ