Συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ παρέχουν ωμή κάλυψη στην αστυνομική βία (video)

Ολοένα και πιο απελευθερωμένοι εμφανίζονται συνδικαλιστές της αστυνομίας, οι οποίοι βλέπουν μόνο τάξη και ασφάλεια στις πόλεις και την ίδια ώρα δεν μπορούν να διακρίνουν πουθενά την αστυνομική βία, τα βασανιστήρια και τις πρακτικές δημόσιου εξευτελισμού που συνέβησαν στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής.

EK Exarxeia Grigoropoulos

Τον χορό είχε ανοίξει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο τότε αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας. «Πεσμένη» ήταν η ψυχολογία των αστυνομικών με την προηγούμενη κυβέρνηση, έλεγε τότε ο Μπαλάσκας, για να έρθει να παραδεχτεί, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι οι αστυνομικοί δεν αισθανόντουσαν ότι έχουν πολιτική κάλυψη για τις πράξεις τους. 

«Η ψυχολογία των αστυνομικών με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στο χειρότερο σημείο. Υπήρχαν πάρα πολλοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίοι δεν συμπάθησαν τους αστυνομικούς, διότι είχαν βιώματα από τα παιδικά και τα φοιτητικά τους χρόνια με τους αστυνομικούς. Δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικούς και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Η προηγούμενη κυβέρνηση δε στάθηκε δίπλα στους αστυνομικούς. Δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μία πολιτική κάλυψη», έλεγε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ισχυρή παρακαταθήκη για τις μέρες που θα έρθουν. Κι έτσι, φτάνουμε στις σημερινές δηλώσεις συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ που υιοθετούν την ίδια – δημοκρατική πάνω απ’ όλα – γραμμή.

Την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομική βία σε βάρος συλληφθέντων της 6ης Δεκέμβρη, στελέχη της αστυνομίας, διαθέτοντας πλέον την πολιτική κάλυψη που τόσο αποζητούσαν, εμφανίζονται στα κανάλια για να περιγράψουν πως όλα όσα συνέβησαν στα Εξάρχεια εντάσσονται στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

Σε δύο εμφανίσεις τους «back to back» σε ΣΚΑΪ και OPEN, ο γενικός γραμματέας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος και ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Σταύρος Μαυροειδάκος, έσπευσαν να πλέξουν το εγκώμιο της ελληνικής αστυνομίας, να συμμετάσχουν, παίρνοντας σαφή θέση στην πολιτική αντιπαράθεση και να αρνηθούν τα πάντα γύρω από τις σοβαρότατες καταγγελίες για αστυνομική βία, σεξουαλική κακοποίηση και εξευτελισμό σε βάρος συλληφθέντων. 

Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ, ο Σπήλιος Κρικέτος, έβγαλε όλη την καταπίεση που είχε μαζεμένη τα προηγούμενα χρόνια, δηλώνοντας, πιστός στη «γραμμή» Μπαλάσκα, το εξής: «Ζητούσαμε να λυθούν τα χέρια μας για να επιβάλουμε πραγματική τάξη».

«Αυτό θέλουμε να σταματήσουμε… Να έχουμε τραυματίες αστυνομικούς, να καίνε αυτοκίνητα, οχήματα. Να κινδυνεύει κόσμος. Πλέον υπάρχει μέσα στην πόλη πραγματική τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ότι άνδρες των ΜΑΤ εξευτέλισαν συλληφθέντα, επιμένοντας ότι «δεν ήταν ξεβράκωμα».

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια μπλούζα τραβηγμένη. Θα διερευνηθεί το θέμα. Δε φοβόμαστε να διερευνηθεί. Φοβόμαστε να σταματήσει αυτό που δίνουμε στον κόσμο: τάξη και ασφάλεια», είπε με περισσό θράσος.

Παράλληλα, ένας ακόμη επιφανής άνδρας της ελληνικής αστυνομίας, ο Σταύρος Μαυροειδάκος, ο οποίος μίλησε στο OPEN, όταν ρωτήθηκε αν το παράκανε η ελληνική αστυνομία και γιατί είναι γυμνός αυτός ο άνθρωπος, απάντησε πως δεν πρόκειται για έναν απλό διαδηλωτή. Και το γεγονός που δεν τον καθιστά, φυσικά, απλό διαδηλωτή είναι ότι συνελήφθη στην πλατεία Εξαρχείων.

Στην προσπάθεια των ΜΑΤ να τον συλλάβουν, υποστηρίζει, σκίστηκε (από μόνη της;) η μπλούζα του και έπειτα οι άνδρες των ΜΑΤ, από που να πιαστούν, τον τράβηξαν από το… παντελόνι. «Οι συνάδελφοί μου δεν είναι σαδιστές», δήλωσε με μεγάλη σιγουριά, ενώ χαρακτήρισε «νόμιμη αστυνομική βία κατά τη διάρκεια της σύλληψης» το ξύλο και τον εξευτελισμό που δέχτηκαν οι συλληφθέντες.

Με λίγα λόγια, με θράσος που εντυπωσιάζει, συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ εμφανίζονται εν μέσω καταγγελιών και κοινωνικής κατακραυγής για να υπερασπιστούν τις αυταρχικές και σεξιστικές μεθόδους που ακολουθούν και να δικαιολογήσουν το πογκρόμ κρατικής καταστολής. Έχοντας πάρει το ελεύθερο από δηλώσεις τύπου «αναγκαστικότητας και ξύλου» δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι δουλειά τους είναι να δέρνουν και να εξευτελίζουν όποιον βρεθεί στον δρόμο τους.

Την ίδια ώρα, αμφισβητούν ακόμα και τα ίδια τα μάτια χιλιάδων, αναπαράγωντας την καραμέλα περί «αποσπασματικότητας» των οπτικοακουστικών ντοκουμέντων, λέγοντας ότι τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αποτυπώνουν την άσκηση ωμής βίας σε βάρος συλληφθέντων «δεν είναι αυτό που φαίνεται» ενώ παράλληλα, σε κάθε ευκαιρία, υπενθυμίζουν ότι ευτυχώς που τώρα πια έχουν την πολιτική κάλυψη για να λειτουργούν με τόση λύσσα όταν κρατούν ένα κλομπ, μια ασπίδα, ένα όπλο στα Εξάρχεια.

Για να μας φωνάξουν μέσα στα μούτρα ότι θα νιώσουμε στο πετσί μας τι πάει να πει το ότι η τάξη έχει επανέλθει σ’ αυτή τη χώρα.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…