Newsroom

Newsroom

Συνάντηση Βενιζέλου-Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Σύντομη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο…

benny merkel

Σύντομη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών στις Βρυξέλλες. 

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, με την Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκαν «πολύ συνοπτικά στο πώς προσδιορίζονται τα τεχνικά δεδομένα» για την Ελλάδα σχετικά με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές είπε:

«Η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πια μια πραγματικότητα που θα γίνει σταδιακά και προστατευμένα, χωρίς να υπάρχουν πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να ξαναμπεί στην αγορά, να τοποθετηθεί στη θέση που της αρμόζει από τις αγορές, οι οποίες αντιλαμβάνονται πολλές φορές καλύτερα τα πράγματα απ’ ότι διάφοροι τεχνοκράτες ή απ’ ότι και οι πολιτικοί και θεσμικοί μας εταίροι. Είναι πάρα πολύ μεγάλο, αν θέλετε, ατού στα χέρια της Ελλάδας να έχει τη θετική ανταπόκριση της αγοράς. Και βεβαίως, αυτό το οποίο είναι σημαντικό – και πρέπει να το λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας-  είναι πως η κοινωνία η ελληνική περιμένει να δει την αλλαγή. Έχει βάλει το κεφάλι κάτω επί χρόνια, έχει υποστεί θυσίες, έχει επιτυχίες. Και τώρα περιμένει την ανταπόκριση. Την ανταπόδοση. Όχι μόνο με μέτρα κοινωνικής συνοχής και προνοιακής στήριξης, όχι μόνο με την αποκατάσταση των αδικιών μέσω της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά κυρίως μέσω της ανάπτυξης. Με τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Με την επάνοδο της κατανάλωσης σε επίπεδα τα οποία επιτρέπουν να στηρίξουμε την ανάπτυξή μας, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως όλα αυτά συνδέονται με την απασχόληση, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σχετικά με την απομάκρυνση Μπαλτάκου από τη θέση του γενικού γραμματέα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως είχε επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος τον «ενημέρωσε ότι τοποθετεί έναν τεχνοκράτη. Έναν ανώτατο δικαστή στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης και αυτό είναι σημαντικό γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η προστασία των θεσμών, η προστασία της δημοκρατικής ευαισθησίας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε σχετικά την άποψη: «Δε χρειάζεται στη θέση αυτή ένα πρόσωπο με ισχυρές πολιτικές απόψεις και ενεργό δράση που φτάνει μέχρι τα όρια των ανεπίτρεπτων πρωτοβουλιών, των απαράδεκτων πρωτοβουλιών. Θέλουμε έναν καλό νομικό, τεχνοκράτη, ένας δικαστής μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό, χωρίς να αναμειγνύεται στα πολιτικά θέματα. Άλλωστε για εμάς το σημαντικό είναι να λειτουργήσει η προγραμματική συμφωνία, να έχει προοδευτικό πρόσημο η κυβερνητική πολιτική. Και η κυβερνητική πολιτική αποκτά προοδευτικό πρόσημο τώρα, που  κόσμος νιώθει ότι αλλάζουν τα δεδομένα, ότι βγαίνουμε από αυτή την πολυετή, τεράστια και σκληρή προσπάθεια που κάναμε για τη διάσωση και την ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, πως εξ αρχής το ΠΑΣΟΚ είχε τοποθετηθεί για τη Χρυσή Αυγή και σημείωσε πως αν η ΔΗΜΑΡ είχε παραμείνει στην κυβέρνηση θα είχε σχηματιστεί ένας προοδευτικός πόλος σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου για το θέμα Μπαλτάκου.

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Γεωργίου

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Ο παθολόγος Δημήτρης Κατσιάνος μίλησε για τον θάνατο της Ντέμης Γεωργίου και το πόσο επικίνδυνο…

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Καταγραφή 25

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Τον μπελά του βρήκε ένας οικοδόμος από την Κρήτη ο οποίος έσωσε τη ζωή 2…

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Πετρούπολη

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων στην Πετρούπολη με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια μεταξύ τους

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

InCollage 20240723 140629828

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

«Βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει», τονίζει ο σεισμολόγος, Γ. Παπαδόπουλος