Newsroom

Newsroom

"Ελλάδα και Κύπρος εγγυώνται τη σταθερότητα στην περιοχή"

Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου με στόχο την εγγύηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασίαδη μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τους συνάντησης. Κεντρικό θέμα της συζήτησης το Κυπριακό.

tsipras anastasiadis

Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου με στόχο την εγγύηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασίαδη μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τους συνάντησης. Κεντρικό θέμα της συζήτησης το Κυπριακό.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου αποτελεί δείγμα των σταθερών δεσμών των ελληνοκυπριακών σχέσεων. “Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και κρίσεων”, συμπλήρωσε.

“Η διμερής συνεργασία μας αλλά και ο συντονισμός στο πλαίσιο της ΕΕ αποτελεί στέρεη βάση και εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας για την ειρηνη και σταθεροτητα της περιοχής”, συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

 

Σύγκλιση τριμερής διάσκεψης στη Λευκωσία

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί τριμερής διάσκεψη στη Λευκωσία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου η οποία “συμβάλλει στη συνεργασία των τριών κρατών και αποτελεί σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η συνάντηση αυτή “αποτελεί έναυσμα και προς άλλες δυνάμεις”.

 

Σχετικά με το Κυπριακό

Ως προτεραιότητα και στρατηγικός στόχος των ελληνοκυπριακών σχέσεων “είναι και θα παραμείνει η προσήλωσή μας στη συνέχιση μέχρι τελικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού ζητήματος προς όφελος του κυπριακού αλλού εντός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, συζήτητσαν με τον Κύπριο Πρόεδρο σε βάθος την πορεία του κυπριακού ζητήματος καθώς και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις”.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός είναι ανάγκγη να μην γίνουν ξανά τέτοιου είδους προκλήσεις.

 

Η Ελλάδα απώλεσε μέρος της οικονομικής της δύναμης όχι όμως της γεωπολιτικής

“Όπως θα έχετε διαπιστώσει, ένα νέο στοιχείο στη διαπραγματευτική στρατηγική αλλά και στην στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της χώρας μετά την πολιτική αλλαγή του Γενάρη, είναι ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε την γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό πεδίο. Και αυτό διότι θεωρούμε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσα από την οικονομική κρίση, απώλεσε μεγάλο μέρος της οικονομικής της δυναμικής, δεν έχει όμως απολέσει την γεωπολιτική της δυναμική”, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνοντας ταυτόχρονα πώς “ η επίλυση του Κυπριακού και η κατάλληλη προετοιμασία για την δίκαιη λύση που διεκδικούμε με τους γείτονές μας, μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός και ένα μοχλό, τον οποίο θα αξιοποιήσουμε για την ενίσχυση της γεωπολιτικής δυναμικής της χώρας και για την διαπραγματευτική μας τακτική στο ευρωπαϊκό πεδίο”.

 

Για την ελληνική διαπραγμάτευση

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε φυσικά και το θέμα της πορείας των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές καθώς και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία.

 

Αναστασιάδης: “Δεν επιζήτουμε λύση με νικητές και νικημένους”

Ο Κύπριος πρόεδρος κατά την δική του τοποθέτηση τόνισε πως θα πρέπει να εξευρεθεί μια λύση ενός σύγχρονου κράτους.

Δεν επιζητούμε λύση με νικητές και νικημένους συμπλήρωσε τονίζοντας την απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί.

«Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Έχω διαβεβαιώσει τον έλληνα πρωθυπουργό πως θα είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε ώστε να δώσουμε στίγμα για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη που θα νοιάζεται όχι μονό για ταμειακές αλλά και ανθρώπινες ανάγκες» τόνισε σε σχέση με την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις περιφερειακές συνεργασίας δήλωσε πως: «Όσον αφόρα τη περιφερειακή συνεργασία οι προσπάθειες περιφερειακών συμμαχιών δεν στρέφονται εναντίον καμιάς χώρας

Στόχος να αποκατασταθούν συνθήκες ειρήνης στις χώρες αραβικού κόσμου και με Τουρκία». 

“Θέλω να πιστεύω ότι επιτέλους και στην Τουρκία και οι συμπατριώτες μου οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν ότι πολύ περισσότερα οφέλη θα έχουμε από τη λύση του Κυπριακού, παρά από εντάσεις που δημιουργούνται αναίτια”, δήλωσε επίσης.

Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την σύσταση ομάδας νομικών συμβούλων για ανάγκες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν για διάφορες πτυχές του Κυπριακού ζητήματος

 

Για Ρωσία και Ισραήλ

«Ενδυναμώνουμε την Ευρώπη μέσω της προσέγγισης δια της διπλωματικής οδού με την Ρωσία» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση

Στην συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις συμμαχίες στην περιοχή, δήλωσε πως: «Όταν λέμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις δυνάμεις εννοούμε όλες τις χώρες όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και την Τουρκία αρκεί αυτή να σεβαστεί πράγματα όπως το διεθνές δίκαιο και ότι θα υπάρξει πρόοδος σε ζητήματα όπως το Κυπριακό»  

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ Αναστασιάδης τόνισε πως οι σχέσεις θα ενδυναμώνονται με το Ισραήλ και ότι η Λευκωσία χτίζει την σχέση αυτή τονίζοντας όμως παράλληλα πως πρέπει να βρεθεί λύση και στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

 

Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος προς αξιοποίηση των γεωπολιτικών τους δυνατοτήτων

“Ελλάδα και Κύπρος πέρα από πεδίο σταθερότητας, βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο σημείο στο χάρτη, σε μια περιοχή που όχι μόνο είναι ευλογημένη και έχει μια φυσική ομορφιά που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά είναι και μια περιοχή από όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα, μην το ξεχνάμε αυτό. Και μάλιστα όχι μόνο οι ενεργειακοί δρόμοι, αλλά υπάρχουν -στην περίπτωση της Κύπρου, ενδεχομένως και νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο– και κοιτάσματα είτε φυσικού αερίου είτε υδρογονανθράκων τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με στρατηγική και με γνώμονα το να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ευημερίας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως, λοιπόν, οι προσπάθειές μας συντείνουν στην αξιοποίηση αυτών των γεωπολιτικών δυνατοτήτων”, είπε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε: “Όταν μιλάμε για ενεργειακούς δρόμους, μιλάμε για την δυνατότητα ο ευρύτερος χώρος, η Ελλάδα εν προκειμένω, να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός δρόμος που θα αφορά την μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο”.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αλλά και των ενεργειακών δρόμων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας και όχι συγκρούσεων. Αυτός είναι ο δικός μας ο στόχος. Μέσα από τη συνεργασία να λύσουμε και τις διαφορές”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

 

 

Νωρίτερα, στη σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο άντρες μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε την θετική εξέλιξη της αποχώρησης του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ. Εξέλιξη που επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Στις 18:00 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

(φωτο Παναγοπούλου eurokinisi)

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…