Newsroom

Newsroom

Συνάντηση Κορυφής Άμπε-Σινπίνγκ, βήμα προσέγγισης μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας

Συνάντηση Κορυφής στο περιθώριο της συνόδου του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο είχαν ο Iάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε,…

ampe japan 1

Συνάντηση Κορυφής στο περιθώριο της συνόδου του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο είχαν ο Iάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επανερχόμενοι στον διμερή διάλογο στο πλέον ανώτατο επίπεδο έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

«Πολλές χώρες ήλπιζαν σε αυτή τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, και όχι μόνο οι ασιατικές χώρες. Νομίζω ότι κάναμε ένα πρώτο βήμα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Άμπε στο τέλος της συνάντησης, της πρώτης από τον Δεκέμβριο του 2011.

Εκτός από ιστορικές διαφορές, η εθνικοποίηση από το ιαπωνικό κράτος το φθινόπωρο του 2012 τριών από τα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα προκάλεσε νέα ένταση. Τα νησιά τελούν εδώ και καιρό υπό ιαπωνική διοίκηση, όμως τα διεκδικεί η Κίνα, καθώς και η Ταϊβάν.

Οι σχέσεις της Ιαπωνίας με τους γείτονές της έχουν στιγματιστεί από τις ωμότητες των αυτοκρατορικών στρατευμάτων στη διάρκεια μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945) και της Κορεατικής Χερσονήσου (1910-1945). Οι επανειλημμένες επισκέψεις Ιαπώνων βουλευτών και υπουργών στο βωμό Γιασουκούνι, μνημείο πεσόντων στρατιωτών στο Τόκιο, σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος για το Πεκίνο και τη Σεούλ, δεν σταματούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV