Newsroom

Newsroom

Συναντήσεις μεταξύ υπουργείου, εργαζομένων και εργοδοτών για Mega και Ηλεκτρονική την επόμενη εβδομάδα

Τριμερείς συναντήσεις μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και υπουργείου Εργασίας ορίστηκαν για την Πέμπτη 19 για το Mega και την Ηλεκτρονική Αθηνών. Καταγγελίες του υπουργείου κατά της εργοδοσίας του Μεγάλου Καναλιού για μη τήρηση της νομοθεσίας.

5736090c1dc524d7648b4813

Συγκεκριμένα, το υπουργείο, μετά τη δεύτερη αναβολή που πήρε η τριμερής συνάντηση για το Mega, καταγγέλλει την εργοδοσία του Mega ότι δεν τηρεί τη νομοθεσία μη ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της εταιρίας, την οικονομική κατάσταση και το μέλλον των εργασιακών σχέσεων.

«Στο πλευρό των εργαζομένων»

Στο πλευρό των εργαζομένων της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» δηλώνει ότι βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έπειτα από συνάντηση που είχε εκπροσώπους τους, δεσμεύθηκε για την επίσπευση όλων των διαδικασιών από την πλευρά του ΟΑΕΔ ώστε να μην καθυστερήσει η υπαγωγή των εγκλωβισμένων εργαζομένων, όταν καταγγελθούν οι συμβάσεις τους, στο πεδίο προστασίας του Οργανισμού (επιδόματα ανεργίας).

Στη συνάντηση του γ.γ. του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, με εκπροσώπους των «εγκλωβισμένων» εργαζομένων της Ηλεκτρονικής Αθηνών, τέθηκαν πολλά ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, από την πλευρά της συνδίκου, για την πτωχευτική διαδικασία, της περιφρούρησης περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης επιχείρησης και της αποτροπής νέων περίεργων πρωτοβουλιών που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην ικανοποίηση των «αυτονόητων» δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας μέσω του γενικού γραμματέα δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας για την ένταξη αυτών των εργαζομένων σε προγράμματα ανακούφισης και υποστήριξης τους και για την εξέταση σε επόμενη φάση της προτεραιόποίησης της θέσης των εργαζομένων στην πτωχευτική διαδικασία.

Επίσης ορίστηκε ότι την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 11.00 θα συγκληθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων, της συνδίκου της εταιρίας και εκπροσώπων της πτωχευμένης εταιρείας και της εταιρείας Σαραφίδης για να συζητηθούν όλα τα παραπάνω θέματα.

Νέα αναβολή για Mega

Μετά τη σημερινή άκαρπη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των εργαζομένων, της εργοδοσίας του Mega και του υπουργείου Εργασίας, νέα αναβολή πήρε η συνάντηση η οποία ορίστηκε να διεξαχθεί επίσης την Πέμπτη 19 Μαΐου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η «μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, το μέλλον της εταιρίας και των εργαζομένων», αλλά όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι η εταιρία δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία, που προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο (2002/14/ΕΚ) και η εθνική νομοθεσία (ΠΔ 240/2006) προς ενημέρωση και διαβούλευση της διοίκησης της εταιρίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αναφορικά με την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της εταιρίας, την οικονομική της κατάσταση και το μέλλον της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι, «θέλοντας να εξασφαλίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ζήτησε εκ νέου την αναβολή της τριμερούς διαδικασίας για την Πέμπτη 19/5/16, ακριβώς γιατί στις δύο άκαρπες συμφιλιωτικές συναντήσεις η εταιρία δεν παρέσχε και δεν προσκόμισε αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία και πλάνο βιωσιμότητας, με συνέπεια να καθίσταται αβέβαιο το μέλλον της και επισφαλείς οι εργασιακές σχέσεις».

Επίσης, απαίτησε να προσκομιστούν τα ως άνω στοιχεία, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα είναι η τελευταία. «Σε αυτό δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…