Newsroom

Newsroom

Σύμβουλος υπουργού εμφανίζεται να εισπράττει χρήματα από τον υπόδικο Πάλλη

Το Hot Doc αποκαλύπτει σήμερα μια δεύτερη δικογραφία που αφορά και πάλι δωροδοκία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη.…

dendias 1

Το Hot Doc αποκαλύπτει σήμερα μια δεύτερη δικογραφία που αφορά και πάλι δωροδοκία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη. Ανάμεσα στα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι και η μαρτυρία του Ν.Κ., ενός στενού συνεργάτη του υπόδικου επιχειρηματία Αναστάσιου Πάλλη, ο οποίος εμφανίζεται να έχει δωροδοκήσει τον Μιχελάκη. Αποκαλύπτονται παράλληλα όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας.

Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και οι κατασχεθείσες σημειώσεις του Πάλλη από τις οποίες φαίνεται ποια πρόσωπα ή εταιρίες έχουν λάβει χρήματα από τον επιχειρηματία. Μεταξύ αυτών –εκτός του Γιάννη Μιχελάκη- εμφανίζεται και το όνομα «ΜΕΤΑΛΙΝΟΣ» και «ΜΕΤΑΛΗΝΟΣ». Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο και συγκεκριμένα για τον επικοινωνιολόγο Άκη Μεταλληνό, ο οποίος έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν συνεργάτης του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, αλλά και της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όταν εκείνη ήταν υφυπουργός Πολιτισμού.

Το όνομα του Άκη Μεταλληνού εμφανίζεται σε χειρόγραφο με ημερομηνία 10/10/2012 και τίτλο «ΠΛΗΡΩΜΗ», δίπλα σ’ εκείνο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Το χειρόγραφο αυτό φέρει τη χαρακτηριστική σφραγίδα του Αναστάσιου Πάλλη, δηλαδή τις δύο άγκυρες χιαστί και ανάμεσά τους τα αρχικά του επιχειρηματία και το πόσο που φαίνεται να λαμβάνει ο Μεταλληνός είναι 5.000 ευρώ. Εμφανίζεται παράλληλα σε δεύτερο χειρόγραφο με ημερομηνία 15/1/2013 το οποίο φέρει επίσης τον τίτλο «ΠΛΗΡΩΜΗ». Και αυτό το χειρόγραφο φέρει τη σφραγίδα του Πάλλη και το ποσό που αναγράφεται δίπλα στο όνομα του Μεταλληνού είναι 3.000 ευρώ.

Η κατάθεση του μάρτυρα

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησαν οι εισαγγελικές αρχές, καταλήγοντας μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα των ενδείξεων χρηματισμού του Γιάννη Μιχελάκη από τον Αναστάσιο Πάλλη, εξετάστηκε και ο συνεργάτης του Πάλλη Ν.Κ., ο οποίος ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Πάλλη το 2008, όταν προσελήφθη στην εταιρία RONDA SHIP MANAGEMENT, ενώ από το 2012 ανέλαβε θέση σε μια άλλη εταιρία του Πάλλη, την TRANSWORD ENTERPRISES.

Στην πρώτη ένορκη κατάθεσή του στις 21 Νοεμβρίου 2013 ο συνεργάτης του Πάλλη, λέει μεταξύ άλλων ότι ήταν εξουσιοδοτημένος να αναλαμβάνει χρήματα από τους λογαριασμούς των εταιριών και να κάνει τις υποδεικνυόμενες από τον Πάλλη πληρωμές. Αναφερόμενος στην περίπτωση του Άκη Μεταλληνού και αφού δηλώνει πως τα χειρόγραφα έχει συντάξει ο ίδιος, εξηγεί ότι: «η ένδειξη ‘’ΜΕΤΑΛΗΝΟΣ’’ αναφέρεται σε άτομο που εγώ είχα ακούσει ότι είχε διατελέσει υπασπιστής του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Τον γνωρίζω από τα ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Πειραιά. Την πληρωμή των 3.000 ευρώ δεν την έκανα εγώ. Το ποσό το έδωσα στον κ. Πάλλη και το σημείωσα σύμφωνα με τις οδηγίες του».

Ο ίδιος, σε δεύτερη κατάθεσή του τον Ιανουάριο του 2014 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αναφέρει, σχετικά με το ποσό των 5.000 ευρώ που φέρεται να έχει πάρει ο Άκης Μεταλληνός σε σημείωση όπου εμφανίζεται και το όνομα «ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ»: «Την κατάσταση αυτή με ημερομηνία 10/10/2012, την έχω γράψει εγώ και στην ερώτησή σας απαντώ πως το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό δεν το παρέδωσα εγώ στον Μεταλληνό. Σίγουρα το έχει παραλάβει ο Μεταλληνός, εφόσον έχω γράψει πρώτο το όνομά του. Το όνομα ‘’Μιχελάκης’’ δίπλα στο ποσό των 5.000 ευρώ το έγραψα καθ’ υπόδειξη του Αναστάσιου Πάλλη, δεν θυμάμαι όμως σε τι αφορά».

Τι απαντάει ο Άκης Μεταλληνός

Σε επικοινωνία που είχε το koutipandoras.gr με τον Άκη Μεταλληνό, εκείνος παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν είχε επιδιώξει να συνεργαστεί με τον Αναστάσιο Πάλλη, χωρίς όμως αυτές οι προσπάθειες να ευοδωθούν. Αναφορικά με τα ποσά που αναφέρονται στη δικογραφία και τα οποία ο μάρτυρας Ν.Κ. καταθέτει ότι προορίζονταν και κατέληξαν σ’ εκείνον, ο Άκης Μεταλληνός απάντησε: «Σε ό,τι αφορά τα ποσά και τις αμοιβές, δεν ξέρω γιατί τα αναγράφει αυτά. Εμείς είχαμε κάνει μια σειρά από συμφωνίες για συνεργασίες οι οποίες δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. […] είχαμε μια συνεργασία, βάσει και της ιδιότητάς μου. Σε αυτά τα θέματα δεν θα ήθελα να εμπλακώ. Κι αυτό γιατί δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση, ούτε τον ίδιο, ούτε άλλους, ούτε να εμπλακώ σε καμία συζήτηση. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον όταν πρόκειται για πρόσωπα πολιτικά και πρόσωπα υπουργών, αλλά εγώ από το 2005 και μετά, απασχολούμαι αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα εξήγησε ότι δεν υπήρξε ποτέ υπασπιστής, ούτε διευθυντής του γραφείου του Νίκου Δένδια, παρά τον βοήθησε να οργανώσει το γραφείο του όταν ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω της εμπειρίας στον τομέα της επικοινωνίας.

Αναφορικά με τον Αναστάσιο Πάλλη είπε μεταξύ άλλων ότι είχε επιχειρήσει να συνεργαστεί μαζί του για διάφορά θέματα. Μεταξύ αυτών ήταν το μουσείο όπλων που θα δημιουργούσε ο Πάλλης στο Κορωπί τη διαχείριση της επικοινωνίας του οποίου επιθυμούσε να αναλάβει ο ίδιος, αλλά και το προξενείο του Σάο Τομέ που επίσης θα δημιουργούσε ο υπόδικος επιχειρηματίας. Οι συνεργασίες αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τον Άκη Μεταλληνό.

Δείτε τα ντοκουμέντα





Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση

«Δεν ήμουν ποτέ υπασπιστής του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Όταν ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης είχα βοηθήσει στην οργάνωση του γραφείου του λόγω της εμπειρίας μου. Δεν ήμουν ούτε διευθυντής του γραφείου του. Αυτή ήταν η δουλειά μου. Να βοηθήσω στην οργάνωση του γραφείου του κ. Δένδια. Όταν ολοκλήρωσα αυτή τη δουλειά, απέκτησα συνεργασίας με το ίδρυμα του Νίκου Πατέρα.

Είμαι ιδιώτης. Ασχολούμαι με την επικοινωνία, τη διαφήμιση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ως ιδιώτης λοιπόν, είχα επιδιώξει να έχω μια συνεργασία και με έλληνες εφοπλιστές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Πάλλης. Ο Πάλλης θα έφτιαχνε ένα μουσείο όπλων σε μια εγκατάσταση που είχε αγοράσει στο Κορωπί και επεδίωκα να αναλάβω το branding και τη διαχείριση του μουσείου στον τομέα της επικοινωνίας.

Είχαμε μιλήσει και είχαμε συνεργαστεί για διάφορα θέματα, φαντάζομαι ότι αν δεν προέκυπταν όλα αυτά τα οποία προέκυψαν θα έκανα τη συνεργασία μαζί του. Μια ακόμη συνεργασία που με ενδιέφερε και τη διεκδικούσα ήταν αυτή της ανάληψης του προξενείου του Σάο Τομέ που θα δημιουργούσε ο κ. Πάλλης. Μ’ ενδιέφερε να αναλάβω και το γραφείο Τύπου και την οργάνωση της επικοινωνίας του προξενείου. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Η συνεργασία διεκόπη, διότι μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα. Έκτοτε δεν είχα καμιά επαφή μαζί του.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά και τις αμοιβές. Δεν ξέρω γιατί τα αναγράφει αυτά. Εμείς είχαμε κάνει μια σειρά από συμφωνίες για συνεργασίες οι οποίες δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Είχαμε επίσης μια συνεργασία στο κομμάτι της ενέργειας που τότε επεδίωκε (σ.σ. ο Πάλλης) με ξένους συνεργάτες, οι οποία επίσης δεν υλοποιήθηκε. Για όλα αυτά είχαμε μια συνεργασία, βάσει και της ιδιότητάς μου.

Αναφορικά με το αν έλαβε τα ποσά αυτά ο κ. Μεταλληνός απάντησε: «Σε αυτά τα θέματα δεν θα ήθελα να εμπλακώ. Κι αυτό γιατί δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση, ούτε τον ίδιο, ούτε άλλους, ούτε να εμπλακώ σε καμία συζήτηση. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον όταν πρόκειται για πρόσωπα πολιτικά και πρόσωπα υπουργών, αλλά εγώ από το 2005 και μετά, απασχολούμαι αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα».

Τον κ. Πάλλη τον γνώριζα ίσως από τη δεκαετία του ΄90 ίσως και λίγο πιο μετά. Απλώς δεν είχα ποτέ συνεργασία μαζί του, ούτε είχα επιδιώξει ποτέ τέτοια συνεργασία, διότι δεν ήταν τότε αυτό το οποίο επεδίωκα. Όταν έμαθα ότι ετοιμαζόταν να κάνει το μουσείο και παράλληλα βγήκε η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ανακηρύχθηκε πρόξενος του Σάο Τομέ επεδίωξα να συμβασιοποίησω αυτά τα δύο έργα, τα οποία μ’ ενδιέφεραν πάρα πολύ». 

 

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος