Συμβιβαστική πρόταση των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα 1% – Άνοδος στο χρηματιστήριο

Τα βασικά σημεία της πρότασης των δανειστών παρουσιάζονται σε άρθρο των Financial Times με τίτλο «Λεπτομέρειες του σχεδίου των πιστωτών για την Ελλάδα», που υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ.

590 e51386276ad93ab1c2763852b628b040

Τα βασικά σημεία της πρότασης των δανειστών παρουσιάζονται σε άρθρο των Financial Times με τίτλο «Λεπτομέρειες του σχεδίου των πιστωτών για την Ελλάδα», που υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ.

Οι πληροφορίες που περιήλθαν στον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, από πηγές που έχουν δει το κείμενο μετά την πενταμερή συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώνεται αρκετά πιο χαμηλά από αυτό που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι πως ο νέος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται πιο κοντά σ’ αυτό που δέχεται η ελληνική πλευρά αλλά και το ΔΝΤ, ενώ απομακρύνεται από την κόκκινη γραμμή που είχε θέσει η πλευρά των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο αυτό σημαίνει πως επικράτησε η γραμμή του Ταμείου που ζητά σκληρά μέτρα στο συνταξιοδοτικό, επιμένοντας για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

A0V4YVp0lJMcAAAAAElFTkSuQmCC

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016 και πάγωμα της παραπάνω ρήτρας.

Στο άκουσμα της είδησης, το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε ενθουσιωδώς, καταγράφοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 4%, με τη βρετανική εφημερίδα να σχολιάζει: «οι επενδυτές τολμούν να ονειρεύονται μια συμφωνία».

Το δημοσίευμα των Financial Times έχει ως εξής:

«Το σχέδιο συμβιβασμού από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος 1%, το οποίο και θα ανέλθει σε 3,5% μέχρι το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν δει την πρόταση. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πιο σημαντικό μέτρο στην συμφωνία διάσωσης, δεδομένου ότι θα υπαγορεύσει πόσα πρόσθετα μέτρα λιτότητας πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα.

Εκτός από το 1% για πρωτογενές πλεόνασμα το τρέχον έτος, η Ελλάδα θα κληθεί να το ανεβάσει στο 2% το επόμενο έτος, στο 3% το 2017, πριν φτάσει στο 3,5% το 2018.
Αυτοί οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης -το οποίο ζητούσε πρωτογενές πλεόνασμα 3% για φέτος και 4,5% για του χρόνου. Αλλά είναι πολύ πιο σκληρό από ότι πολλοί στην Αθήνα ήλπιζαν. Το ΔΝΤ παραμένει δύσπιστο για το ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συμφωνήσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αν δεν επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι.

Αλλά οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και καμία πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους δεν περιλαμβάνεται στο έγγραφο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχουν απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες».

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

autias koinonia

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ πορεύεται με... σιγουριά μετά την χθεσινή δημοσκόπηση και δείχνει την…