ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Συμφορές με ονοματεπώνυμο

Όταν για όλες τις συμφορές της χώρας φταίνε οι άλλοι, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι φαίνεται...

5512729 0

Η κυβέρνηση αρέσκεται να αποδίδει όλα τα δεινά της χώρας σε «τρίτους», ανεξάρτητους από την ίδια παράγοντες.

Για τους μεγάλους αριθμούς θανάτων από τον κορωνοϊό δεν φταίνε οι ελλείψεις του ΕΣΥ, το οποίο η κυβέρνηση επέμεινε πεισματικά να μην ενισχύει εδώ και δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας διάφορες αντιεπιστημονικές και αντικοινωνικές θεωρίες για «πεταμένα λεφτά στις ΜΕΘ».

Αντίθετα, τους φταίει η διεθνής συγκυρία της πανδημίας. Μια αντίληψη που βέβαια δεν εξηγεί γιατί στην Ελλάδα οι θάνατοι ανά εκ πληθυσμού είναι 2,5 φορές περισσότεροι από το μέσο όρο των θανάτων στα κράτη της υπόλοιπης Ευρώπης.

Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, που τον Ιανουάριο εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά μετά το 1997 στα επίπεδα ρεκόρ του 6,2%, από 5,1% που ήταν τον Δεκέμβριο, δεν φταίει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που αποδυνάμωσε την τελευταία δυνατότητα να ελεγχθούν οι τιμές της ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία.

Ούτε φταίει η άκαιρη και βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση, πριν προλάβει να υποκατασταθεί η εγχώρια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Μια κυβερνητική πρωτοβουλία που ενίσχυσε την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και έδωσε έδαφος στη διεθνή κερδοσκοπία τη χειρότερη στιγμή.

Αλλά φταίνε οι διεθνείς συνθήκες της ενεργειακής κρίσης. Ένας ισχυρισμός που βέβαια δεν εξηγεί την πρωτιά της χώρας στις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα.

Αλλά και για τις φυσικές καταστροφές, που φέρνουν δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες στον φυσικό πλούτο της χώρας και στις περιουσίες των κατοίκων, δεν φταίει η κατάρρευση του λεγόμενου επιτελικού κράτους μπροστά σε αναμενόμενα ακραία φαινόμενα, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν επενδύει σε δημόσιες δομές γιατί πιστεύει ότι είναι αντιπαραγωγικές. Αντίθετα, φταίει γενικώς η κλιματική κρίση που πλήττει τον πλανήτη.

Μια θεωρία που δεν εξηγεί όμως γιατί η Ελλάδα το καλοκαίρι υπέστη πολλαπλάσια οικολογική καταστροφή σε σχέση με τα γειτονικά της κράτη που κτυπήθηκαν με τον ίδιο τρόπο και από τα ίδια φυσικά φαινόμενα.

Και τέλος για την ύφεση που πλήττει εδώ και δύο χρόνια την Ελλάδα, δεν φταίει που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για το κοινωνικό σύνολο και εφαρμόζει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που επενδύει αφειδώς «πολλά σε λίγους» και «λίγα στους πολλούς». Ενισχύοντας με αναθέσεις «κάτω από το τραπέζι» με 5 δις ευρώ τους κομματικούς της φίλους και τους λίγους μεγάλους επιχειρηματίες που τη στηρίζουν. Και αφήνοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των εργαζομένων ανυπεράσπιστους στο έλεος των κερδοσκόπων.

Αντίθετα, τους φταίει η διεθνής συγκυρία του κορωνοϊού, που εμπόδισε, λένε, τις επενδύσεις. Ένας ισχυρισμός που όμως δεν εξηγεί γιατί η Ελλάδα ξεκίνησε να έχει ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, 6 μήνες δηλαδή πριν κτυπηθεί από την πανδημία. Ούτε βέβαια εξηγεί γιατί στη χώρα μας έχουμε περισσότερα λουκέτα, περισσότερη φτώχεια και μεγαλύτερη ύφεση από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αποδίδοντας όλα τα δεινά σε ανεξάρτητες από τους ίδιους αιτίες, θυμίζουν το γνωστό ανέκδοτο με τον κατά φαντασία ασθενή. Που πονούσε σε κάθε σημείο του σώματός του που ακουμπούσε το δάχτυλό του. Και που ο γιατρός όταν τον εξέτασε απέδωσε τους πόνους του στο συγκεκριμένο δάχτυλο με το οποίο έδειχνε τις φανταστικές πηγές των πόνων του.

Όταν για όλες τις συμφορές της χώρας φταίνε οι άλλοι, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι φαίνεται. Γιατί η επιμονή της κυβέρνησης να αποδίδει αλλού τα δεινά, δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τις αιτίες του κακού και γι’ αυτό και αδυνατεί να τις θεραπεύσει.

Οπότε η μόνη λύση είναι οι άμεσες εκλογές.

Όσο και αν αυτό ακούγεται αντιφατικό, εν μέσω εξελισσόμενης υγειονομικής και εντεινόμενης οικονομικής κρίσης.

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μπει τέλος στις πολλαπλές συμφορές που μαστίζουν τη χώρα. Για τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι πολιτικές επιλογές, όσο και η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…