Συγκρατημένα αισιόδοξος για το χρέος ο πρωθυπουργός: "Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση"

Αιχμές για την αντιπολίτευση και το «όψιμο» όπως το χαρακτήρισε ενδιαφέρον της για τη βιωσιμότητα του χρέους, άφησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, ερωτηθείς για το πώς εννοεί τις συγκλίσεις για τις οποίες μίλησε χθες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και αν αυτές μπορούν να προκύψουν και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή».

593006201dc52433718b456e

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση, για να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση εάν θα πάει ή θα φύγει από τη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου, με γραβάτα. Αστειευόμενος είπε «το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι» συμπληρώνοντας πως άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες και οριστική λύση για τους συμβασιούχους

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παράλληλα νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων καθώς και μια δεύτερη για το θέμα της ιθαγένειας ώστε να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται». Μίλησε ακόμη για λύση στο πρόβλημα των συνταξιούχων σημειώνοντας ότι «ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα των συμβασιούχων «μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του πολιτικού κατεστημένου». «Πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε ως αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων», προσέθεσε. Τόνισε δε ότι η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει από τον ΑΣΕΠ ή άλλη ανεξάρτητη αρχή, στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη

Αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση και τον ρόλο του υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστικός. Όπως πρόσθεσε, όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο αντιπαραγωγικό, αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές. Αναφερόμενος ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση σημείωσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ. Ανοίγουμε τη συζήτηση για να εισαχθούν οι αρχές της συνεννόησης και της συνεργασίας».

Επίσης, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, που στοχεύει όπως είπε στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού με στόχευση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας». «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επισημαίνοντας ότι η έννοια μεταρρύθμιση και ο όρος εκσυγχρονισμός έχει τραυματιστεί την εποχή των χρηματιστηρίων της Siemens και της Ολυμπιάδας», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κοινωνικό πρόσημο, ποιος πραγματικά ωφελείται, αν παράγεται κοινωνικό όφελος αν ενισχύεται η δημοκρατία, στηρίζονται οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να δουλέψουν και όχι αν θα παραχθεί όφελος για κάποιους λίγους». «Με αυτή τη λογική προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς προσανατολισμένοι στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο ακόμη και αν αυτό το πληρώνουμε με πολιτικό κόστος» πρόσθεσε.


Η κουμπάρα και πρώην συνεργάτιδα του Λευτέρη Αυγενάκη συνελήφθη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων- Αρχηγός ο σύζυγός της

photo 4 1 1024x577 1

Η κουμπάρα και πρώην συνεργάτιδα του Λευτέρη Αυγενάκη συνελήφθη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων- Αρχηγός ο σύζυγός της

Τι είχε αποκαλύψει το Documento για την ανάμειξή τους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και…

Χαλκιδική: Θρίλερ με ανθρώπινο κρανίο και οστά που εντοπίστηκαν σε τεχνητή λίμνη

kriti

Χαλκιδική: Θρίλερ με ανθρώπινο κρανίο και οστά που εντοπίστηκαν σε τεχνητή λίμνη

Το μακάβριο εύρημα αποκαλύφθηκε στις 3 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στην λίμνη, στην…

Οι Προτάσεις μας

Εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών σε Τραμπ: «Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας θα επιδεινωθεί»

76272424 605

Εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών σε Τραμπ: «Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας θα επιδεινωθεί»

Τι αναφέρει η Wall Street Journal, για τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι επικεφαλής μεγάλών εταιρειών…

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ πιάστηκε στα χέρια με οδηγό που έκλεισε με το αμάξι του λεωφορειολωρίδα (video)

οασθ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ πιάστηκε στα χέρια με οδηγό που έκλεισε με το αμάξι του λεωφορειολωρίδα (video)

Οδηγός λεωφορείου του ΟΑΣΘ συνεπλάκη με οδηγό Ι.Χ., που είχε σταθμεύσει σε λεωφορειολωρίδα στη Θεσσαλονίκη.

Τέμπη: Συμπληρωματική έρευνα για εταιρεία που μετέφερε τα συντρίμμια στο Κουλούρι — Στο στόχαστρο 17 πρόσωπα

τεμπη

Τέμπη: Συμπληρωματική έρευνα για εταιρεία που μετέφερε τα συντρίμμια στο Κουλούρι — Στο στόχαστρο 17 πρόσωπα

Η κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις αφορά 17 ιδιώτες, υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ο 20χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά κρατούσε πανό για τον Άλκη Καμπανό: «Να είσαι ο τελευταίος»

650627208 10233110517692020 936096307604217565 n

Ο 20χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά κρατούσε πανό για τον Άλκη Καμπανό: «Να είσαι ο τελευταίος»

Συγκλονίζει η φωτογραφία που έδειχνε τον Κλεομένη ντυμένο στα χρώματα του ΠΑΟΚ να αποδίδει φόρο…

Η AI τραγουδίστρια που εμψυχώνει τους Ιρανούς στη Μέση Ανατολή: Το συμβολικό τραγούδι της Nava

NAVA – Mirdamad Boulevard Cover Original by Shahrzad Sepanlou 0 2 screenshot

Η AI τραγουδίστρια που εμψυχώνει τους Ιρανούς στη Μέση Ανατολή: Το συμβολικό τραγούδι της Nava

Το τραγούδι της «Javanan-e Vatane» (Νεολαία της Πατρίδας) έχει γίνει ανάρπαστο τους πρώτους μήνες του…

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: «Δεν είναι ουδετερότητα να έχεις αμερικανικές βάσεις που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο»

Γαλλία ΚΚΕ

Κουτσούμπας: «Δεν είναι ουδετερότητα να έχεις αμερικανικές βάσεις που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο»

«Μεγαλώνει η εμπλοκή και γίνεται η Κύπρος και ο κυπριακός λαός στόχος αντιποίνων. Επίθεση από…

Η Greenpeace απαντά σε Παπασταύρου: Οι 10+1 λόγοι για να μην γίνουν εξορύξεις στις θάλασσές μας

Greenpeace

Η Greenpeace απαντά σε Παπασταύρου: Οι 10+1 λόγοι για να μην γίνουν εξορύξεις στις θάλασσές μας

«Αυτό που οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές είναι μία χώρα με θάλασσες καθαρές, υγιείς,…

Κώστας Αρβανίτης: Ερώτηση στην Κομισιόν για την επαπειλούμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων

arvanitis 1536x818 1

Κώστας Αρβανίτης: Ερώτηση στην Κομισιόν για την επαπειλούμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων

Οι Ευρωπαίοι αγρότες που έχουν ήδη πληγεί από διαδοχικές κρίσεις και ετοιμάζονται να δεχτούν ένα…

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα δεν προτίθεται να εμπλακεί στον πόλεμο – Αποδοκιμάζουμε τις επιθέσεις σε ελληνικά πλοία»

gerapetritis

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα δεν προτίθεται να εμπλακεί στον πόλεμο – Αποδοκιμάζουμε τις επιθέσεις σε ελληνικά πλοία»

Ο υπουργός σημειώνει πως αυτές οι επιθέσεις δημιουργούν «σοβαρό οικολογικό ζήτημα, με κίνδυνο επικείμενης περιβαλλοντικής…