Newsroom

Newsroom

Συγκίνηση στην κηδεία του Γεράσιμου Αρσένη

Εμφανώς συγκινημένοι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι, συνοδοιπόροι και πλήθος κόσμου αποχαιρέτισαν το απόγευμα της Πέμπτης από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη τον Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 85 ετών.

571b24991dc524fd5e8b4819

Υπόδειγμα προσωπικού ήθους και πολιτικής συνέπειας, με ιδιαίτερη επιστημονική επάρκεια και έναν ιδιαίτερα σημαντικό άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμά του στην πολιτική ιστορία της χώρας, χαρακτήρισε τον Γεράσιμο Αρσένη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας τον τελευταίο χαιρετισμό του κατά την εξόδιο ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Είχα την τύχη και τη χαρά να συνομιλώ έως πρόσφατα με τον Γεράσιμο Αρσένη, να τον ακούω και να τον συμβουλεύομαι», αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «η διαύγεια της σκέψης του και η καθαρότητα τής προσωπικής του διαδρομής έχουν κερδίσει τον σεβασμό όλων μας». «Η πολιτική του παρακαταθήκη και η πίστη του σε ένα σοσιαλισμό με βέβαια ριζοσπαστικά κοινωνικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά αποτελούν μια υποδειγματική συμβολή σε έναν δίκαιο αγώνα που τώρα διεξάγεται. Έναν αγώνα που τελικά θα κερδηθεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το εγκώμιο του Γεράσιμου Αρσένη, σε αναφορά τους στην προσωπική και πολιτική του δράση αλλά και στην παρακαταθήκη που άφησε, έπλεξαν, επίσης, στους επικήδειους λόγους που εκφώνησαν νωρίτερα, ο πρώην νομάρχης Κεφαλλονιάς Γεράσιμος Μεταξάς, ο Σωτήρης Μουσούρης, πρώην επίκουρος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου.

Ειδικότερα, ο πρώην νομάρχης του νησιού μίλησε για τον Γεράσιμο της Κεφαλλονιάς και την προσφορά του στο νησί. Ο γενέθλιος τόπος ήταν η Γη της Επαγγελίας του και το αγαπημένο καταφύγιο και ο χώρος όπου έζησε με τη σύζυγό του Λούκα Κατσέλη, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους την ωραιότερη περίοδο της ζωής του, είπε ο κ. Μεταξάς και επισήμανε ότι όποιο μεγάλο έργο έγινε στην Κεφαλλονιά φέρει τη δική του σφραγίδα.

Ο πρώην επίκουρος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εστίασε στα χρόνια του Γεράσιμου Αρσένη στις ΗΠΑ, στο διεθνές κύρος του και στην επιτυχημένη επαγγελματική του σταδιοδρομία στον Οργανισμό μέχρι την επιστροφή του στην πατρίδα το 1981, όταν αποδέχθηκε την πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του.

Μετά τη θητεία του στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, ήρθε στον ΟΗΕ και σύντομα απέκτησε φήμη κορυφαίου οικονομολόγου στον Οργανισμό, ανέφερε ο κ. Μουσούρης και σημείωσε πως είχε εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Άνθρωπος: βαθύς στον στοχασμό και οξυδερκής και δίκαιος στις κρίσεις, με έντονη αίσθηση καθήκοντος και ευρύτητα των ενδιαφερόντων και των ενασχολήσεών του. Διευκρίνισε, μάλιστα: ακεραιότητα, ανθρωπισμός, πατριωτισμός, ανένδοτη αφοσίωση στην υπηρεσία, βελτίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στη συνέχεια, ο Σταύρος Λυγερός αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή και συμβολή του Γεράσιμου Αρσένη στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς τον ευπατρίδη και εμβληματικά ανιδιοτελή. Ίσως ήταν αυτός ο λόγος, προσέθεσε, που αν και έδρασε μέσα στο πολιτικό πλήθος ουσιαστικά παρέμεινε πάντα μοναχικός καβαλάρης.

Ο Γιαννάκης Ομήρου, στο «ύστατο χαίρε» του στον Γεράσιμο Αρσένη, τόνισε πως ο κυπριακός Ελληνισμός αισθάνεται βαθιά ευγνωμοσύνη και του αποδίδει τιμή για τη διαχρονική προσφορά των δικαίων της Κύπρου. «Υπήρξε απόλυτη η ταύτιση του Γεράσιμου Αρσένη με τους αγώνες και τις αγωνίες του κυπριακού Ελληνισμού, μόνιμα αγωνιών και αγωνιζόμενος για τη δικαίωσή του», σημείωσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θητεία του Γεράσιμου Αρσένη στο υπουργείο Άμυνας το 1993-1996, λέγοντας πως δίκαια θεωρείται ο θεμελιωτής του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας- Κύπρου. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ολοκλήρωσε τον επικήδειο λόγο του επαναλαμβάνοντας, με συγκινητική αλλά σθεναρή φωνή, τρεις φορές «άξιος της πατρίδας».

Το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες του πνεύματος και πλήθος κόσμου που είχε ασφυκτικά γεμίσει τον ναό του Αγίου Διονυσίου για να πει το τελευταίο αντίο στον Κεφαλονίτη πολιτικό.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Φώτης Κουβέλης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Σταύρος Δήμας, ο Απόστολος Κακλαμάνης και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και πολλά στελέχη του.

Μετά τη νεκρώσιμη τελετή στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, η σορός του Γεράσιμου Αρσένη τυλιγμένη με τη γαλανόλευκη και με τιμές εν ενεργεία υπουργού που του απέδωσε το άγημα των ενόπλων δυνάμεων, μεταφέρθηκε συνοδευόμενη από τη συντετριμμένη σύζυγο, τα παιδιά τους και τον στενό οικογενειακό τους κύκλο στην τελευταία του κατοικία, στο Κοιμητήριο Αμαρουσίου.

Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Βουλή των Ελλήνων, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Λουκάς Παπαδήμος, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕE, ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΔΕΘ HELEXPO. Σημειώνεται ότι η οικογένεια του εκλιπόντος είχε παρακαλέσει όποιον επιθυμεί αντί στεφάνων να καταθέσει δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό Υποτροφιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη μνήμη του Γεράσιμου Αρσένη.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…