Newsroom

Newsroom

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για το Κομπάνι

Εν όψει του σκληρού χειμώνα που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός του Κομπάνι, οι Γιατροί Του Κόσμου με δική τους…

2012521

Εν όψει του σκληρού χειμώνα που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός του Κομπάνι, οι Γιατροί Του Κόσμου με δική τους πρωτοβουλία οργανώνουν μία καμπάνια, για στηρίξουν τους πρόσφυγες παρέχοντας τους κάποια απαραίτητα αγαθά. Αυτό το Σάββατο στις  8 Νοεμβρίου, οι Γιατροί Του Κόσμου συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Τα σημεία συγκέντρωσης των ειδών θα είναι στην Αθήνα τα Προπύλαια, στον πεζόδρομο Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ (Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο) και στον Πειραιά, στο Κιόσκι της Πλατείας του Δημαρχείου, από τις 09:00 μέχρι και τις 14:00.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Γιατρών Του Κόσμου έστειλε διερευνητική αποστολή στο Κομπάνι της Συρίας, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης, έτσι ώστε να σταλεί το συντομότερο δυνατό ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Στην αποστολή που κράτησε από τις 22 μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου, συμμετείχαν ο Γιάννης Μουζάλας , ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο  Παναγιώτης Ιωαννίδης, οι οποίοι κατάφεραν να βρεθούν στο Σουρούτς της Τουρκίας. «Το Σουρούτς είναι μία περιοχή της οποίας τα περίχωρα απέχουν από το Κομπάνι ένα χιλιόμετρο με πεντακόσια μέτρα», ανέφερε στην R o Γιάννης Μουζάλας, γυναικολόγος και μέλος της αποστολής. Η τριμερής αποστολή επισκέφθηκε εκεί νοσοκομεία, στρατόπεδα προσφύγων και περιοχές πολύ κοντά στις μάχες και πήρε μία γενική εικόνα της τραγικής  κατάστασης που επικρατεί.

 « Ήταν σαν να κάθεσαι στο μπαλκόνι της Βουλής και να βλέπεις από κάτω στο Σύνταγμα τον πόλεμο», δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου των Γιατρών Του Κόσμου, ο Γιάννης Μουζάλας. «Το Σουρούτς είναι σαν ένα αντίστοιχο τουρκικό Διδυμότειχο, έχει έναν πληθυσμό 90.000 κατοίκων, ενώ δέχτηκε συνολικά 190.000 πρόσφυγες εκ των οποίων γύρω στις  90.000 παρέμειναν. Στα στρατόπεδα προσφύγων, οι άνθρωποι βρίσκουν ένα πιάτο φαί από την κουζίνα του Δήμου, περιθάλπονται και έχουν ένα μέρος να μείνουν. Δεν υπήρχε ίχνος ζητιανιάς και απελπισίας, παρόλα τα δεινά που έχουν περάσει οι άνθρωποι στις γύρω περιοχές».

Η εθελοντική βοήθεια που προσφέρει το Σουρούτς και η τουρκική κυβέρνηση είναι ανεκτίμητη για τους πρόσφυγες, οι οποίοι αγγίζουν το 70% στην περιοχή. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η πολιτική διαμάχη μεταξύ Τούρκων και Σύριων, εκ των οποίων οι δεύτεροι πολλές φορές αρνούνται να καταγραφούν, φθάνοντας στα στρατόπεδα, λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και έτσι δεν μπορούν να λάβουν βοήθεια.

«Στα στρατόπεδα ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων είναι παιδιά, για αυτό το λόγο ζητάμε στοχευμένα κουβέρτες, υπνόσακους, παιδικά ρούχα, παιδικά παπούτσια, γάλα εβαπορέ, παιδικές κρέμες, ρύζι και όσπρια  γάλατα, για να καλυφθούν πρώτα οι ανάγκες των παιδιών. Τα οποία φυσικά και δεν είναι καλυμμένα από εμβόλια και είναι ευάλωτα σε επιδημίες, ειδικά σε χώρους όπου υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων», ανέφερε ο κύριος Μουζάλας.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ιωαννίδη, «Στο Κομπάνι, ένα μέρος που χρειάζεται οπωσδήποτε την βοήθεια άλλων χωρών, δεν είδαμε καμία άλλη εθνική ανθρωπιστική οργάνωση, από άλλη χώρα. Φυσικά, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ μέρους άλλων, αλλά ο κύριος λόγος που απουσιάζουν τέτοιες οργανώσεις, είναι η εξάπλωση του ιού Έμπολα, όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους εκεί. Αν δεν βιαστούμε, θα υπάρξουν και άλλων ειδών επιδημίες  στις περιοχές αυτές, όπου υπάρχει τόσο μεγάλος συνωστισμός προσφύγων».

Οι Γιατροί Του Κόσμου λοιπόν, καλούν την Ελλάδα της κρίσης, να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, διότι η ανάγκη δεν έχει σύνορα.

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας