Αποκάλυψη: Το πιο σύγχρονο ναυαγοσωστικό παρακολουθούσε το ναυάγιο δεμένο στο λιμάνι του Γυθείου

Ενδείξεις εγκληματικής ανευθυνότητας για το ναυάγιο στην Πύλο - Μπορούσαν να σώσουν ανθρώπους και δεν το έκαναν;

ναυάγιο 1

Το «Aigaion Pelagos» ένα από τα πλέον σύγχρονα ναυαγοσωστικά σκάφη στην Ευρώπη δεν κλήθηκε να βοηθήσει τους πρόσφυγες που πνίγονταν στο ναυάγιο στην Πύλο. Μπορούσαν να σώσουν ανθρώπους και δεν το έκαναν;

Αμείλικτα ερωτήματα από το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο DOCUMENTO και ενδείξεις εγκληματικής ανευθυνότητας προκύπτουν αναφορικά με το ναυαγοσωστικό σκάφος «Aigaion Pelagos», το οποίο τις κρίσιμες ώρες του ναυαγίου που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ανθρώπους, βρισκόταν δεμένο λίγα μίλια μακριά από τον τόπο του δυστυχήματος στο λιμάνι του Γυθείου.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το στίγμα του συγκεκριμένου ναυαγοσωστικού, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα καλύτερα και μεγαλύτερα ναυαγοσωστικά σκάφη στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, φαίνεται πως –για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους-, το κέντρο επιχειρήσεων επέλεξε να το αφήσει παροπλισμένο τις κρίσιμες ώρες.

ναυάγιο

Πιο συγκεκριμένα, στις 13 Ιουνίου στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Το σκάφος του Λιμενικού παρέμενε σε απόσταση και παρατηρούσε διακριτικά το αλιευτικό, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού έως τις 01:40 της 14ης Ιουνίου.

Στις 02:04 π.μ. «ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφος του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερή κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού». Δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος δεν δόθηκε εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να συνδράμει στη διάσωση των προσφύγων το ναυαγοσωστικό σκάφος «Aigaion Pelagos».

Όλη αυτή την ώρα, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο του δυστυχήματος βρισκόταν το υπερσύγχρονο ιδιωτικό ναυαγοσωστικό «Aigaion Pelagos». Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα myshiptracking.com, το «Aigaion Pelagos» βρισκόταν από τις 18 Μαΐου 2023 στο λιμάνι του Γυθείου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που δίνει μεταξύ άλλων πληροφορίες για τι στίγμα του πλοίου, το «Aigaion Pelagos» αναχώρησε από το λιμάνι του Γυθείου στις 00:03 της 14ης Ιουνίου, δύο περίπου ώρες πριν βυθιστεί το αλιευτικό.

Το «Aigaion Pelagos» επέστρεψε στις 04:45 της 14ης Ιουνίου 2023 στο λιμάνι του Γυθείου, όπου και παραμένει μέχρι και τώρα.

 

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…