Support Art Workers: Πορεία από το Υπουργείο Πολιτισμού για εργασιακά και Me Too

Πορεία από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 4 Μαρτίου στις 12:00 ανακοίνωσε η πρωτοβουλία Support Art Workers. 

1 3

H ανακοίνωση από τους Support Art Workers: 

Κλείνοντας σχεδόν ένα χρόνο πια, σε αυτή την «κατάσταση εξαίρεσης», παρακολουθούμε καθαρά πως η πανδημία αποκαλύπτει με τον πιο απόλυτο τρόπο όλες τις παθογένειες των επαγγελμάτων μας, κι φέρνει έτσι, νομοτελειακά, μία πρωτοφανή συσπείρωση στους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Βλέπουμε τη δημιουργία νέων συλλογικοτήτων, τη μαζικοποίηση των σωματείων μας και αυτό γιατί εκ των γεγονότων καταλαβαίνουμε πια ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε την νέα πραγματικότητα, αλλά και την συντεταγμένη κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του Πολιτισμού, είναι να είμαστε όλοι μαζί.

Όλον αυτό τον καιρό, δεν υπάρχει ποτέ μια επαρκής εξήγηση, ούτε από την πολιτεία, ούτε από την υγειονομική επιτροπή, όσον αφορά το γιατί οι χώροι πολιτισμού, ακόμη και αυτοί στους οποίους μπορούν να τηρηθούν με απόλυτη ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παραμένουν κλειστοί, ενώ ταυτόχρονα – μεταξύ άλλων – στοιβαζόμαστε καθημερινά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όσο κι αν φωνάζουμε, στους δρόμους, τα Υπουργεία, ή τα social media, ο Πολιτισμός παραμένει κάτι, με το οποίο δεν θα μπορούμε να ασχοληθούμε, αν δεν λύσουμε πρώτα άλλα «σοβαρότερα» θέματα…

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι στοχοποιημένοι, από την ίδια την κυβέρνηση, ως «άναρχος» κλάδος, ως κλάδος της «μαύρης εργασίας», σαν να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας μας, την αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ή για την εργασιακή επισφάλεια και το ανύπαρκτο προστατευτικό πλαίσιο που επιτρέπει την “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανασφάλειας και με την δημιουργικότητά μας σε καταστολή, ζούμε τώρα την έκρηξη των θαρραλέων και επώνυμων καταγγελιών, που ξεκίνησε πρώτα στον χώρο του Αθλητισμού για να ακολουθήσει ο χώρος του Πολιτισμού (και ευελπιστούμε το παράδειγμα αυτό να συνεχίσει σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους), αλλά κι ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης, προστασίας και στήριξης προς τους καταπιεζόμενους, που βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της εργασιακής αυθαιρεσίας, ας επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους κλάδους και μαζί το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ο – όποιος – κώδικας δεοντολογίας θα δημιουργηθεί από εμάς τους εργαζόμενους χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις και θα αποκτήσει την εφαρμόσιμη ισχύ που απαιτείται.

Με όλα αυτά ως δεδομένα και με κυρίαρχο σύνθημα μας, «Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ!» κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. Στήριξη, ενθάρρυνση και χειραφέτηση όλων των θυμάτων και των καταπιεζόμενων.

2. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού. Μόνο αυτές διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια στην εργασία και ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο. Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, στους Δημόσιους Οργανισμούς. Στο ίδιο πλαίσιο ζητάμε την άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος.

3. Περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης να οριστεί όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα (σήμερα, 1η Μαρτίου ακόμα δεν έχουμε πληροφόρηση για το πότε θα πιστωθούν οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου!). Ταυτόχρονα, άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων). Επιπλέον, διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.

4. Διασφάλιση απόδοσης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και αμοιβή εγγραφής στις ψηφιοποιημένες παραγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο.

5. Δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

– σε όλα τα θύματα και τις/τους καταπιεζόμενες/ους που βάλλονται ανήθικα πανταχόθεν. Είμαστε μαζί τους και ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν

– στο αίτημα των σπουδαστών των Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ωδείων για άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη χαθεί η χρονιά για τους σπουδαστές των σχολών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλους του εργαζόμενους στον Πολιτισμό, όλα τα αδελφά σωματεία και την Ομοσποσπονδία, όλους τους σπουδαστές,

να πορευτούν μαζί μας

(τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού)

—-

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Συγκέντρωση 12:00 Υπουργείο Πολιτισμού

«…να ιδούμε αν η άνοιξη θα συνδράμει τα όνειρά μας.»

– Νίκος Καρούζος

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…