Newsroom

Newsroom

Στρατός και λογοκρισία στο Ιντερνετ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον οι Ενοπλες Δυνάμεις σε δευτερεύοντα ρόλο.…

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον οι Ενοπλες Δυνάμεις σε δευτερεύοντα ρόλο. Μπλόκο και στο Διαδίκτυο για να μη συντονίζονται οι νεαροί. Ηρεμη ήταν χθες η νύχτα στο Λονδίνο και στις άλλες βρετανικές πόλεις
Ο στρατός και η λογοκρισία στο Διαδίκτυο θα είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά επεισόδια στη Βρετανία. Επειτα από μία ήρεμη νύχτα στο Λονδίνο και στις άλλες βρετανικές πόλεις λόγω της καταρρακτώδους βροχής και της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων μία σειρά από μέτρα που εξετάζει για την αντιμετώπιση μιας “καθαρής εγκληματικότητας”, όπως χαρακτήρισε τις ταραχές στους δρόμους της χώρας.
“Η αντεπίθεση έχει πραγματικά ξεκινήσει. Θα πληρώσετε για ό,τι κάνατε” διεμήνυσε στους ταραξίες ο Κάμερον και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής ανάπτυξης του στρατού σε δευτερεύοντα ρόλο προκειμένου η αστυνομία να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια δράσης.
“Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βεβαιωθεί ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το αν υπάρχουν κάποιες δευτερεύουσες αποστολές που μπορεί να αναλάβει ο στρατός, ώστε να είναι διαθέσιμοι περισσότεροι αστυνομικοί στην πρώτη γραμμή”, είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Δεδομένου ότι οι ταραξίες χρησιμοποιούσαν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να συντονίζουν τη δράση τους στη διάρκεια των τετραήμερων επεισοδίων, ο Κάμερον ανέφερε ότι εξετάζονται τρόποι ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η εξάπλωση των ταραχών με τέτοια μέσα. Κυβερνητική πηγή ανέφερε μάλιστα ότι εξετάζεται σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες και τις εταιρείες το πώς μπορεί να μπει μπλόκο στην ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω του Twitter και του Blackberry Messenger σε περιόδους ταραχών.
Στήριξη των πληγέντων
Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου 22,8 εκατ. ευρώ για τη βοήθεια των καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές από τα επεισόδια ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν σύντομα τις δραστηριότητές τους, αλλά και “μέτρα για την αναβολή της πληρωμής των φόρων”. Αποδέσμευσε επίσης βοήθεια ύψους 11,3 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις “καθαρισμού και ασφάλειας” στους δήμους όπου σημειώθηκαν οι ταραχές.
Αναφερόμενος στη Σκότλαντ Γιαρντ ο Κάμερον μίλησε για αργή αντίδραση και για λάθος στην αντιμετώπιση των ταραχών ως ζήτημα δημόσιας τάξης αντί για εγκληματικότητα, ενώ δήλωσε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου παραδέχθηκε ενώπιόν του ότι οι τακτικές της ήταν λανθασμένες.
Εναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Βρετανία πρέπει να αποδείξει “ότι δεν είναι μία χώρα καταστροφής, αλλά μία χώρα που χτίζει”, δήλωσε ο Κάμερον και προσέθεσε ότι “πρέπει να δείξουμε στον κόσμο, που φαίνεται κατάπληκτος, ότι οι δράστες των επεισοδίων δεν είναι σε καμία περίπτωση εκπρόσωποι της χώρας μας”. Ακόμη ανακοίνωσε ότι θα διατηρηθεί σε θέση μάχης η δύναμη 16.000 ανδρών που έχει αναπτυχθεί στο Λονδίνο.
Το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης-σκούπα, κατά την οποία εισέβαλε σε διαμερίσματα διαδηλωτών σε βρετανικές πόλεις, βάσει πληροφοριών που απέσπασε και των προσώπων που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στις ταραχές. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.300 συλλήψεις.
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ
Τα 170 εκατ. ευρώ θα υπερβεί αναμφίβολα το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στις ταραχές, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις οργανώσεων επαγγελματικών και ασφαλιστών. Μάλιστα μεγάλο αναμένεται το πλήγμα στον τουρισμό, αφού αν το 1% των τουριστών ακυρώσουν τις διακοπές τους, η Βρετανία θα χάσει 590 εκατ. ευρώ.
ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ
Πυρά κατά της κυβέρνησης για τις περικοπές στην αστυνομία
Κεντρικό θέμα των συζητήσεων στη Βρετανία, μετά το ξέσπασμα των ταραχών το περασμένο Σάββατο, έχουν γίνει οι περικοπές στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος- ρεκόρ. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο είναι αντίθετο με την προσέγγιση της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον για τη μείωση του ελλείμματος, δήλωσε ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό για την αστυνομία έχουν συμβάλει στη βία.
“Η κλίμακα των περικοπών της κυβέρνησης καθιστά δυσκολότερο για την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να μας κρατά ασφαλείς”, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος των Εργατικών για τις εσωτερικές υποθέσεις, Ιβέτ Κούπερ.
Ωστόσο, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφασή του για περικοπές 20% στην αστυνομία και απέρριψε την έκκληση του Εντ Μίλιμπαντ για επανεξέταση των κυβερνητικών σχεδίων. Ο Κάμερον, ο οποίος αποδίδει τις ταραχές των τελευταίων ημερών στις συμμορίες, χαρακτήρισε μάλιστα “απολύτως εφικτές” τις περικοπές χωρίς να χρειαστεί να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής.
Κοινωνική ανάφλεξη
Οι αναλυτές παρουσιάζουν τις ταραχές ως κοινωνική ανάφλεξη και αναφέρουν ως αίτια τη χρόνια ένταση που επικρατεί ανάμεσα στην αστυνομία και τους νέους, την έλλειψη ευκαιριών για τα παιδιά υποβαθμισμένων περιοχών και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στη χώρα. Η δυσαρέσκεια ολοένα και αυξάνεται στη Βρετανία, όπου υψηλός είναι ο πληθωρισμός και κακές οι επιδόσεις της οικονομίας, ενώ ένας στους πέντε νέους είναι άνεργος.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΜΠΟΥΡΙ
“Χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα απαντούν στις αγωνίες των νέων”
Την πρώτη του παρέμβαση για τις ταραχές στη Γηραιά Αλβιώνα έκανε χθες ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς, ο οποίος τόνισε ότι το κράτος πρέπει “επειγόντως” να λάβει μέτρα υπέρ των αδυνάτων και αποκλεισμένων των εθνικών κοινοτήτων της Βρετανίας. Σε e-mail του προς το Reuters ο αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι “η κυβέρνηση επιμένει ότι προτεραιότητά της είναι η δημιουργία τοπικών κοινοτήτων με μεγαλύτερη συνοχή και περισσότερους πόρους.
Αυτή η προτεραιότητα έχει αναχθεί πλέον σε απόλυτη ανάγκη” και πρόσθεσε: “Χρειάζεται να δούμε πρωτοβουλίες που θα απαντούν στις αγωνίες και θα προσφέρουν κάποια ελπίδα μακροπρόθεσμης σταθερότητας στις υπηρεσίες των κοινοτήτων, κυρίως για τους νέους”.
Παρόλο που ο Ουίλιαμς έγινε πριν από δύο μήνες πρωτοσέλιδο στον βρετανικό Τύπο με την επίθεσή του εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης Κάμερον και, πιο συγκεκριμένα, των περικοπών των δημοσίων δαπανών, μόλις χθες μίλησε δημόσια για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει από το περασμένο Σάββατο.
“Η τραγωδία των γεγονότων των τελευταίων ημερών είναι ότι το τίμημα θα πληρώσουν εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο σταθερότητα και ενθάρρυνση στις τοπικές κοινότητες”, έγραψε ο αρχιεπίσκοπος. “Με κανέναν απολύτως τρόπο δεν βοηθά η βία που είδαμε. Εκείνοι που ενεπλάκησαν δεν έχουν καταφέρει τίποτα, παρά μόνο το να εντείνουν τον κύκλο της στέρησης και της αδυναμίας”.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το 72% του βρετανικού πληθυσμού (41 εκατ. άνθρωποι) δηλώνουν χριστιανοί.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
http://www.ethnos.gr