Newsroom

Newsroom

Στους δρόμους Βρετανοί φοιτητές – διαμαρτυρία για την πρόθεση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει το πλαφόν στα δίδακτρα

Χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση του κυβερνητικού συνασπισμού να τριπλασιάσει το πλαφόν…

Χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση του κυβερνητικού συνασπισμού να τριπλασιάσει το πλαφόν στα δίδακτρα που χρεώνουν τα πανεπιστήμια της χώρας για προπτυχιακές σπουδές. Πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στο Λονδίνο σημειώθηκαν για ακόμη μία φορά επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Εξαγριωμένοι νεαροί ξερίζωσαν πινακίδες από τους δρόμους και τις εκσφενδόνισαν εναντίον των μονάδων αποκατάστασης της τάξης, ενώ επιτέθηκαν και σε όχημα των Αρχών, κοντά στην πλατεία του Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συντονισμός των κινητοποιήσεων δεν γίνεται από την Εθνική Ενωση Φοιτητών της χώρας, αλλά από κατά τόπους ομάδες σπουδαστών. Μάλιστα, χθες σημειώθηκαν μαζικές αποχωρήσεις από τα αμφιθέατρα και αποχή από τα μαθήματα, ενώ πολλές σχολές βρέθηκαν υπό κατάληψη, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο στη Βρετανία. Μεταξύ άλλων, κατελήφθησαν η ξακουστή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά και εγκαταστάσεις των Πανεπιστημίων Royal Holloway, Πλίμουθ, Μπέρμιγχαμ, South Bank του Λονδίνου, UCL, Εσεξ και του UWE στο Μπρίστολ. Πολλοί σπουδαστές απείχαν από τα μαθήματά τους ακόμη και στο Κέμπριτζ.

Επισημαίνεται ότι τα ετήσια δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές στα δημόσια βρετανικά πανεπιστήμια μπορεί να είναι από μηδενικά έως και 3.000 λίρες ετησίως, ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα του κάθε Βρετανού ή Ευρωπαίου φοιτητή. Στο πλαίσιο της προσπάθειας περικοπής του ελλείμματος, ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών και Φιλελευθέρων ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό του ορίου αυτού από τη μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και την παντελή διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης ορισμένων σχολών.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, η απόφαση αυτή θα εμποδίσει χιλιάδες γόνους φτωχών οικογενειών να σπουδάσουν. Ηδη, άλλωστε, οι περισσότεροι Βρετανοί νέοι τελειώνουν το πανεπιστήμιο έχοντας συσσωρεύσει μεγάλα χρέη στις τράπεζες, λόγω της επιβολής διδάκτρων από το 1997 και έπειτα.

Μέχρι τότε, οι προπτυχιακές σπουδές στη χώρα παρέχονταν δωρεάν σε Βρετανούς και Ευρωπαίους πολίτες. Οι 9.000 λίρες αναμένεται να δυσχεράνουν την κατάσταση, καθώς είναι απαγορευτικό όριο για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Εξάλλου, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει και το επίδομα των 30 λιρών την εβδομάδα το οποίο παρεχόταν σε φοιτητές, με εισοδηματικά κριτήρια.

Στο στόχαστρο της κριτικής των διαδηλωτών έχουν βρεθεί κυρίως οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, οι οποίοι είχαν δεσμευθεί ρητώς προεκλογικά ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων.

Ο ηγέτης του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι «έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορούσε να τηρήσει» και έριξε εμμέσως την ευθύνη για την αμφιλεγόμενη απόφαση στους Συντηρητικούς, λέγοντας ότι σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό πρέπει να γίνονται και συμβιβασμοί. Ο απολογητικός του τόνος πάντως δεν έχει κατευνάσει την οργή των φοιτητών, οι οποίοι προσπάθησαν χθες να καταλάβουν τα γραφεία των Φιλελευθέρων στο Λονδίνο, ακριβώς όπως είχαν κάνει και με τα γραφεία των Συντηρητικών πριν από δύο εβδομάδες. Η αστυνομία όμως αυτή τη φορά ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και κατάφερε να τους απωθήσει, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συμπλοκές.

http://news.kathimerini.gr

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…