Newsroom

Newsroom

Στους δρόμους δάσκαλοι και καθηγητές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς την Βουλή πραγματοποιούν σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι δάσκαλοι και καθηγητές στο πλαίσιο της 24ωρης…

olme

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς την Βουλή πραγματοποιούν σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι δάσκαλοι και καθηγητές στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΟΛΜΕ και Διδασκαλική Ομοσπονδία.
Σήμερα αναμένεται επίσης το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις αλλαγές που θα προωθήσει στα λύκεια και οι οποίες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά στην Α΄τάξη, έτσι ώστε στη συνέχεια (το 2014) οι μαθητές αυτοί να εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με νέο σύστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να μειώσει τα υποχρεωτικά μαθήματα στο λύκειο και να αυξήσει τα μαθήματα επιλογής και οι υποψήφιοι να εισάγονται στα ΑΕΙ με πανελλαδικές εξετάσεις αλλά με λιγότερα (πιθανόν σε τέσσερα) απ΄ό,τι σήμερα μαθήματα. Η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές και στη συνέχεια, έπειτα από ένα έτος, οι νέοι φοιτητές θα εντάσσονται σε τμήματα.

Στην Α΄Λυκείου, η οποία θα είναι τάξη γενικής παιδείας τα παιδιά θα διδάσκονται υποχρεωτικά μαθήματα όπως Αρχαία Ελληνικά, Ελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ιστορία, Θρησκευτικά και επιλογής όπως Ξένες Γλώσσες, Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Δραστηριότητες κ.ά.

Κατευθύνσεις σπουδών
Στη Β’ και Γ΄ Λυκείου, οι κατευθύνσεις σπουδών θα είναι αρχικά δύο στη Β’ Λυκείου, ενώ στη Γ΄Λυκείου θα εξειδικευθούν σε τρεις που αντιστοιχούν στις βασικές κατηγορίες σχολών: πολυτεχνικές, μαθηματικο-φυσικές και ιατρικές, οικονομικές πολιτικές, κοινωνιολογικές και παιδαγωγικές, νομικές και φιλοσοφικές.

Οταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στο λύκειο, το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει τη συζήτηση και για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, όπως έχει δηλώσει η Αννα Διαμαντοπούλου το 2013-2014, ώστε οι μαθητές να μην αιφνιδιαστούν και να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Παιδαγωγικό
Οι προτάσεις για δημοτικά και γυμνάσια

Πρόταση για αλλαγές στο σχολικό ωράριο και στο ωρολόγιο πρόγραμμα σε δημοτικά και γυμνάσια θα καταθέσει αύριο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Μεταξύ άλλων η πρόταση προβλέπει τα εξής:

Στο Δημοτικό η σχολική μέρα να ξεκινά από τις 8 π.μ. και να λήγει στις 3 μ.μ. με περίπου μία ώρα για γεύμα και διάλειμμα και μικρότερα διαλείμματα ενδιάμεσα στα μαθήματα. Για τις Ε’ και Στ’ τάξεις προτείνεται να λήγει η σχολική μέρα στις 3.30.

Για το Γυμνάσιο η σχολική μέρα να ξεκινά από τις 8 π.μ. και να λήγει στις 4 μ.μ. με μισή ώρα για γεύμα, καθώς και διαλείμματα ενδιάμεσα στα μαθήματα.

Οι πρόσθετες διδακτικές ώρες θα περιλαμβάνουν ξένες γλώσσες, αλλά θα διατίθενται και για προσωπική μελέτη, όπως επίσης εργασίες για το περιβάλλον, τις τέχνες, την κοινωνική ζωή κ.ά.

Προτείνεται η ενοποίηση διδακτικών ωρών σε μακρύτερες διδακτικές περιόδους, όπου αυτό ενδείκνυται παιδαγωγικά, και μία χρονική αναδιάρθρωση μαθημάτων, ίδιου γνωστικού πεδίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού των αντικειμένων που διδάσκονται κάθε χρόνο.

Μετά τη λήξη της σχολικής μέρας, η πρόταση είναι, το σχολείο να μην κλείνει, αλλά να μπορούν να υλοποιούνται από τους τοπικούς φορείς (δήμοι, κοινότητες) εξωσχολικές δραστηριότητες.

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…