Newsroom

Newsroom

Στουρνάρας: Μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό ενώ αναγνώρισε ότι οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μειώνουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

575856f61dc524f87a8b4c53

Μιλώντας σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club στην Αθήνα ο Στουρνάρας είπε ότι το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) παραμένουν σε ισχύ και η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια.

Σε ό,τι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναγνώρισε ότι μία σειρά από οφέλη είναι πιθανόν να προκύψουν για το τραπεζικό σύστημα.

Είπε ότι η επαναφορά της κατ΄εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver) θα επιτρέψει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για άλλη μία φορά να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση στις πράξεις του Ευρωσυστήματος αναχρηματοδότησης.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΚΤ για την παροχή μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΤLTRO). Οι εξελίξεις αυτές, όπως υπογράμμισε, θα μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Σημείωσε ότι μέσα στο 2016, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν, επίσης, να καταστούν επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Εκτίμησε ότι η πτώση των spreads για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου θα επηρεάσει θετικά το τραπεζικό σύστημα, καθώς το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν οι ίδιες και να δανείσουν εν συνεχεία την πελατεία τους.

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…