Του Μαρίνου Γκασιάμη
Στον πρώτο της δοκιμαστικό πλου μετά την ανακαίνιση επέβησαν εκατόν εβδομήντα (170) ναυτικοί δόκιμοι και δόκιμοι υπαξιωματικοί, οι οποίοι αποτέλεσαν το πλήρωμά της.
Το Πολεμικό Ναυτικό, στοχεύοντας στη διατήρηση της ναυτικής μας παράδοσης, με δεδομένους τους ισχυρούς δεσμούς του Έλληνα με το υγρό στοιχείο και στο πλαίσιο άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής, προσβλέπει στη μελλοντική οργάνωση πλόων με πληρώματα Ελλήνων πολιτών, που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας προκειμένου να έρθουν σε επαφή με αυτό το ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η έναρξη των εργασιών ναυπήγησης της τριήρους “ΟΛΥΜΠΙΑΣ” πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1985. Οι εν λόγω εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 1987, διαρκώντας συνολικά είκοσι έξι μήνες. Έχει μήκος 36,90 μέτρα, πλάτος 5,50 μέτρα, βύθισμα 1,25 μέτρα και εκτόπισμα 35 τόνους.
Τα πρώτα έτη η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας, στοχεύοντας στον καθορισμό των χαρακτηριστικών στοιχείων της πλεύσης της, της αντοχής της, των συνθηκών διαβίωσης των κωπηλατών της, καθώς επίσης και της πληρέστερης κατανόησης της τακτική που χρησιμοποιείτο κατά τις ναυμαχίες.
Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της τριήρους “ΟΛΥΜΠΙΑΣ” αποτέλεσαν η συμμετοχή της στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1993, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας το βράδυ της 11ης Αυγούστου 2004.