Newsroom

Newsroom

Στον ανακριτή για τη λίστα Λαγκάρντ οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης

Σχεδόν δύο χρόνια μετά από το σκάνδαλο της  λίστας Λαγκαρντ και παρά το ότι οι έρευνες των διωκτικών μηχανισμών γιά…

2110262

Σχεδόν δύο χρόνια μετά από το σκάνδαλο της  λίστας Λαγκαρντ και παρά το ότι οι έρευνες των διωκτικών μηχανισμών γιά τα ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό ελληνες μεγαλοκαταθέτες , βρίσκονται ακόμη σε… εμβρυακό στάδιο, καλούνται, σύμφωνα μα πληροφορίες του directnews.gr την ερχόμενη βδομάδα από τους ανακριτές διαφθοράς Χρήστο Παπακώστα και Ιωάννη Καβαλάρη οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, προκειμένου να απολογηθούν.
Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, για τον μεν Γιάννη Διώτη για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και για υπεξαγωγή εγγράφου, ενώ για τον Γιάννη Καπελέρη για απιστία στην υπηρεσία, επίσης σε βαθμό κακουργήματος.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, γιά τη συνεργάτιδα του Γ. Διώτη, Γαλάτεια Μανέ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.
Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καλούνται από τους ανακριτές να απολογηθούν κατηγορούμενοι γιά την ζημιά, που φέρονται ότι, προκάλεσαν στο δημόσιο, καθώς – σύμφωνα με την κατηγορία – δεν έλεγξαν ως όφειλαν τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκαρντ, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ γιά τα χρήματα, που δεν δηλώθηκαν από τα πρόσωπα της λίστας και πιο είναι το ποσό της φοροδιαφυγής για τον καθένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του directnews.gr, οι ανακριτές διαφθοράς κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να συντάξουν κατηγορητήριο με ότι στοιχεία έχουν μέχρι τώρα στη διάθεση τους, που κατά τις ίδιες πηγές αφορούν μόνο 15 από τα περίπου 2000 ονόματα που περιλλαμβάνονται στη λίστα!
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν ήδη ελεγχθεί βρίσκεται και η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, κ. Κουράκου, το όνομα της οποίας υπήρχε στη λίστα Λαγκάρντ.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, από τα στοιχεία που έχει στείλει μέχρι τώρα το ΣΔΟΕ στους ανακριτές, δεν πιστοποιούνται ποσά φοροδιαφυγής, αλλά μόνον ποσά μη δηλωθέντος εισοδήματος, καθώς τους φόρους καταβληθέντες ή διαφυγόντες βεβαιώνουν μόνον οι εφορίες.
Έτσι οι ανακριτές, στην προσπάθεια τους να συντάξουν ολοκληρωμένο κατηγορητήριο για τους δύο πρώην γενικούς γραμματείς του ΣΔΟΕ, έχουν ζητήσει το ταχύτερο στοιχεία από τις εφορίες. Ωστόσο μόνον η Εφορία ελλήνων του εξωτερικού έδωσε πληροφορίες γιά περίπου τέσσερεις καταθέτες…
Γεννάται όμως το ερώτημα τι θα γίνει με τα υπόλοιπα πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ και πως θα απολογηθούν οι κ.κ. Διώτης και Καπελέρης με τα υπάρχοντα μόνο στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία είναι ελλιπή.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι, την ερχόμενη βδομάδα που θα εμφανιστούν στους ανακριτές, θα ζητήσουν προθεσμια γιά το Σεπτέμβριο, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους και το υλικό της δικογραφίας και να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.
Ο κ. Διώτης ενεπλάκη στην υπόθεση, καθώς είχε λάβει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίον έχει παραπέμψει η Βουλή, το αντίγραφο- στικάκι της αρχικής λίστας και φέρεται να  το παραποίησε.
Ο κ.Καπελέρης είχε παραλάβει μία μίνι-λίστα με 20 ονόματα από τον κ.Παπακωνσταντίνου, τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, με την εντολή να ελέγξει εάν όντως αντιστοιχούν τα ονόματα σε λογαριασμούς, χωρίς να πραγματοποιήσει φορολογικό έλεγχο.
Τι υποστηρίζουν
Στις έγγραφες εξηγήσεις που είχε δώσει ενώπιον εισαγγελικών αρχών, ο κ. Διώτης, το καλοκαίρι του 2013, παραδέχθηκε ότι αντέγραψε πράγματι το ηλεκτρονικό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ που πήρε απο τον τότε υπουργό Οικονομικών, είχε ζητήσει όμως πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος αλλοίωσε το usb. Ο ίδιος όπως ισχυρίζεται δεν έκανε ποτέ την ενέργεια αυτή γιατί δεν είχε κανένα κίνητρο ούτε και ανέμενε οποιαδήποτε όφελος.
Από την πλευρά του, ο κ. Καπελέρης – είχε καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του, δηλαδή ο Γ. Παπακωνσταντινου, δεν του έδωσε ποτέ εντολή να ελέγξει τη λίστα Λαγκάρντ. Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την απορία του πως είναι δυνατόν να καλείται ως ύποπτος νόθευσης εγγράφου από τη στιγμή που δεν πήρε στα χέρια του τη λίστα.
 

πηγή:directnews.gr

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

joebiden

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…

Πόλεμος στη Γάζα: Αποσύρεται από τις συζητήσεις η Χαμάς μετά την αιματοχυσία στο Αλ Μαουάσι

rafa gaza

Πόλεμος στη Γάζα: Αποσύρεται από τις συζητήσεις η Χαμάς μετά την αιματοχυσία στο Αλ Μαουάσι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ το οποίο, όπως…