Στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό: Δείτε σε ποια ηλικία ξεκινούν τσιγάρο και ποτό τα ελληνόπουλα

Στην εφηβεία παγιώνονται οι βλαβερές συνήθειες του καπνίσματος και του αλκοόλ στους Έλληνες μαθητές: η χρήση του καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ ξεκινούν περίπου στην ηλικία των 13-14 χρόνων και αυξάνεται αλματωδώς έως την ηλικία 17- 18 χρόνων.

573c8b2e1dc5249c5c8b4c80

Σύμφωνα μάλιστα μετά στοιχεία πανελλήνιας έρευνας στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών η οποία εκπονήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, περισσότερο καπνίζουν και πίνουν οι έφηβοι στην περιφέρεια απ’ ό,τι στην Αττική, ενώ πιο εξαρτημένα εμφανίζονται τα αγόρια.

Κάπνισμα

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένας στους πέντε μαθητές έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίο μήνα κι ένας στους επτά είναι συστηματικός καπνιστής σε καθημερινή βάση. Στην ηλικία των 17-18 ετών καπνίζει, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις, ενώ στην ηλικία των 19 καπνίζει ένας στους δύο νέους.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό για το βαρύ κάπνισμα, δηλαδή για τους εφήβους που καπνίζουν πάνω από μισό πακέτο την ημέρα. Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στο μαθητικό πληθυσμό είναι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και η Αττική. Η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία αντιθέτως είναι οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος.

Αλκοόλ

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, πάνω από δυο φορές την εβδομάδα πίνει σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους 17-18 ετών, ένας στους τέσσερις ηλικίας 19 ετών, ενώ έχει μεθύσει πάνω από δύο φορές ένας στους τέσσερις μαθητές ηλικίας 17-18 ετών και ένας στους τρεις ηλικίας 19 ετών.

Η διαχρονική παρακολούθηση της συγκεκριμένης εξάρτησης στους μαθητές αποτυπώνει μια τάση μείωσης της ευκαιριακής κατανάλωσης αλκοόλ, εντονότερη στην Αθήνα, αλλά αυξητική τάση κατά την τετραετία 2007-2011 στη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα. Το κρασί, η μπύρα, τα ισχυρά ποτά, και τα αλκοολούχα αναψυκτικά είναι τα ποτά με την ευρύτερη κατανάλωση.

Ναρκωτικά

Αναφορικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αυτή έχει διαχρονικά τριπλασιαστεί. Συγκεκριμένα από 6% που ήταν στους νέους ηλικίας 15 έως 19 χρόνων το 1984 ανήλθε σε 15,3% το 2011. Μάλιστα, αυξάνεται περισσότερο από τη δοκιμή η συστηματικότερη χρήση δηλαδή η επαφή με τη ναρκωτική ουσία περισσότερες από τρεις φορές.

Αναλυτικότερα, χρήση κάποιας παράνομης ουσίας (κυρίως κάνναβης) έστω και μία φορά έχει κάνει ένας στους επτά μαθητές λυκείου, ενώ η πλειονότητα αυτών έχει επαναλάβει τη χρήση. Στην ηλικία των 17-18 ετών χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει ένας στους επτά και τον τελευταίο μήνα το 8%. Χρήση κάνναβης έστω και μία φορά έχει κάνει στην ηλικία των 13-14 ετών το 2,6% των αγοριών και το 0,9% των κοριτσιών.

Τα αγόρια μάλιστα φαίνεται πως δοκιμάζουν και κάνουν χρήση κάνναβης ή άλλης ναρκωτικής ουσίας περισσότερο από τα κορίτσια. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης, υπερτερούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. 

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή