Newsroom

Newsroom

Στο σύστημα υποβοηθούμενης ρευστότητας της ΕΚΤ Alpha και Eurobank

Η έλλειψη ενεχύρων που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οδήγησε τις…

mortgage rates23

Η έλλειψη ενεχύρων που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οδήγησε τις Alpha και Eurobank να αιτηθούν τη χρήση του ELA (Emergency Liquidity Assistance).

Το οικονομικό ρεπορτάζ εμφανίζει τις δυο τράπεζες να δικαιολογούν την κίνησή τους αυτή επικαλούμενες περιορισμό πρόσβασης στη διατραπεζική εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. Μέσα από το ELA, οι τράπεζες αυξάνουν την εξάρτηση από την ΕΚΤ, κάνοντας χρήση των επιλέξιμων ενεχύρων και αξιοποιούν πλέον και τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ.

Σύμφωνα με το σχετικό θέμα του capital.gr,  η κίνηση αυτή εντάσσεται στο παρόν οικονομικό-πολιτικό πλαίσιο με τους εξής όρους: 
• Η χρηματοδότηση μπορεί να συνεχισθεί τόσο με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και με κεφάλαια της Τράπεζας της Ελλάδος.

• Αλλά η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προϋποθέτει την ύπαρξη του προγράμματος στήριξης, του δανειακού προγράμματος του ΔΝΤ και την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης. Η παροχή ρευστότητας γίνεται με την παροχή εγγυήσεων από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών με την μορφή τίτλων του δημοσίου ή καλυμένων ομολόγων.  

• Αυτή η χρηματοδότηση υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εκτός και αν υπάρξει και νέα παράταση του προγράμματος μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

• Το αυτόνομο χρηματοδοτικό εργαλείο της Τραπέζης της Ελλάδος είναι ο ELA (παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα – Emergency Liquidity Assistance).