Στο στόχαστρο του Πούτιν και η ραπ!

Η... δημοτικότητα της ραπ ανεβαίνει στη Ρωσία και ο πρόεδρος νιώθει να απειλείται! Μάλιστα έχει και στρατηγική: αντί να την απαγορεύσει, ζήτησε από τους «πολιτιστικούς ηγέτες» της χώρας να επινοήσουν την κατάλληλη μέθοδο ελέγχου για τη μουσική που «βασίζεται στο σεξ, τα ναρκωτικά και τη διαμαρτυρία».

Έρη Σφαέλου 15/12/2018 | 23:16

«Αν είναι αδύνατο να τη σταματήσουμε, τότε πρέπει να την κατευθύνουμε και να την καθοδηγήσουμε», σχολίασε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος για τη ραπ μουσική απευθυνόμενος στους πολιτιστικούς του συμβούλους, σύμφωνα με το Associated Press. Ωστόσο, επεσήμανε πως μια απόπειρα απαγόρευσης σε καλλιτέχνες να παίζουν τη μουσική τους θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και θα αύξανε ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητα της ραπ.

Όπως σημείωσε, «η ραπ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: το σεξ, τα ναρκωτικά και τη διαμαρτυρία». Ο ίδιος φαίνεται πως ανησυχεί περισσότερο για το ζήτημα των ναρκωτικών: «Πρόκειται για ένα μονοπάτι προς την εξαχρείωση του έθνους», σχολίασε και πρόσθεσε πως η «προπαγάνδα υπέρ των ναρκωτικών» είναι χειρότερη και από βλασφημία.

Τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν έγιναν εν μέσω της καταστολής της σύγχρονης τέχνης που λαμβάνει χώρα στη Ρωσία την περίοδο αυτή και που έχει οδηγήσει σε σφοδρές διαμαρτυρίες ενάντια στη λογοκρισία.

Μεταξύ άλλων, τον περασμένο μήνα ο γνωστός ράπερ Husky, του οποίου τα βίντεο μετρούν πάνω από έξι εκατομμύρια προβολές στο YouTube, συνελήφθη επειδή έκανε μια αυθόρμητη εμφάνιση αφότου το σόου του απαγορεύτηκε στην πόλη Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας.

Husky

Ο 25χρονος ράπερ -γνωστός για τους στίχους του που σχολιάζουν τη φτώχεια, τη διαφθορά και τη βαρβαρότητα της αστυνομίας- ετοίμαζε μια εμφάνιση για τις 21 Νοεμβρίου όταν τοπικοί εισαγγελείς προειδοποίησαν το κλαμπ πως το σόου περιλάμβανε «εξτρεμιστικά» στοιχεία.

Ο Husky ανέβηκε στην οροφή ενός αυτοκινήτου -με εκατοντάδες θαυμαστές να τον περιβάλλουν- και ερμήνευσε «θα τραγουδώ τη μουσική μου, την πιο ειλικρινή μουσική!», πριν τον απομακρύνει η αστυνομία.

Στις 30 Νοεμβρίου, ο ράπερ Gone.Fludd ανακοίνωσε την ακύρωση δύο από τις εμφανίσεις του επικαλούμενος πίεση «από κάθε αστυνομική υπηρεσία που μπορείτε να φανταστείτε», ενώ ο δημοφιλής τραγουδιστής χιπ χοπ Allj ακύρωσε το δικό του σόου στην αρκτική πόλη Γιακούτσκ, αφότου απειλήθηκε με βία.

Άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεαστεί από την καινούρια... εκστρατεία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η 19χρονη ποπ τραγουδίστρια Monetochka και η πανκ μπάντα Friendzona, των οποίων οι συναυλίες ακυρώθηκαν από τις αρχές τον περασμένο μήνα.

Monetochka