Στο "ψυγείο" η χώρα – Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη την επικράτεια

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις και ισχυρούς βόρειους ανέμους στα πελάγη. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και σε πολλές περιοχές έπεσαν αρκετά κάτω από το μηδέν.

583eca071dc524d7408b45c2

Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης. Κανονικά λειτουργεί πάντως από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όπου, από χθες το απόγευμα έως το βράδυ, είχαν ακυρωθεί πολλές πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη. Κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου δεν λειτουργούν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Το ίδιο ισχύει για τον βρεφονηπιακό σταθμό Μελισσοχωρίου. Χιόνια πέφτουν στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κλειστά είναι και πολλά σχολεία στον νομό Λαρίσης, αφού παρά την ελεγχόμενη κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του στις ορεινές περιοχές όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση τα σχολεία παραμένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας. Συγκεκριμένα κλειστά παραμένουν τα σχολεία στο Σαραντάπορο, Βερδικούσια Λιβάδι, Κρανιά Ελασσόνας. Το χιόνι στην περιοχή φτάνει τους 20 πόντους και η θερμοκρασία καταγράφεται στους -4. Επίσης, στο δήμο Τεμπών δεν λειτουργούν τα σχολεία σε Αιγάνη και Καλιπέυκη, και στη Μελοιβία του δήμου Αγιάς.

Μέχρι και πάνω από μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού, σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων, ενώ ακόμη και σε υψόμετρο 500 μέτρων συνεχίζεται η χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 25 εκατοστά. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, το εθνικό δίκτυο, και συγκεκριμένα η Ε.Ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων και Τρικάλων-Λάρισας είναι ανοικτό, ενώ, ο ίδιος εξηγεί, πως υπάρχει η πιθανότητα, προς το βράδυ να δημιουργηθούν προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στο νομό Τρικάλων δεν λειτουργούν τα σχολεία Χρυσομηλιάς, Ελαφίου, Παναγίας, Αγιοφύλλου, Αμπελίων, καθώς και για το γυμνάσιο Αμπελίων. 

Στον νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει στα 10-15 εκατοστά ενώ στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου στην Αργιθέα το ύψος του χιονιού φτάνει στα 40 εκατοστά. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό Καρδίτσας, επαρχιακό και εθνικό, είναι ανοικτό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Χαμηλές θερμοκρασίες, από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου, ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ στο Θρακικό Πέλαγος και χιονοπτώσεις στο νησί της Σαμοθράκης και στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου συνθέτουν το σημερινό καιρικό σκηνικό και στον Έβρο.

Προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζει και η Κρήτη αφού στις περισσότερες περιοχές της βρέχει από νωρίς το πρωί. Στο Ηράκλειο η βροχή έχει προκαλέσει προβλήματα με τα νερά να έχουν μπει σε καταστήματα του Γιόφυρου, καθώς τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο του νερού.  Κλειστός στο μεταξύ παραμένει ο δρόμος προς Καλέσα του Δήμου Μαλεβιζίου. Επίσης στην περιοχή της Φοινικιάς, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας την οδήγηση εξαιρετικά δύσκολη. Και στις Μαλάδες, στον κεντρικό δρόμο, το νερό έχει φτάσει τους 40 πόντους. Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός, σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη, είπε ότι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μέχρι στιγμής, είναι αντιμετωπίσιμα, με τις υπηρεσίες να βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω χιονοπτώσεων-παγετού, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, και συγκεκριμένα σε:

Ημαθία: Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης/Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 1ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Σελίου) έως το 98ο (όρια με Π.Ε. Κοζάνης).-Στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας/Σελίου, από το 1ο χιλιόμετρο έως το 26ο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου).-Στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας /3-5 Πηγαδίων, από το 8ο χιλιόμετρο έως το 17ο (χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών).-Στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας/Σελίου, από το 8ο χιλιόμετρο έως το 19ο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου).-Στην επαρχιακή οδό Βέροιας/Δασκιού, από τη διασταύρωση Πολυδενδρίου μέχρι το Δασκιό.-Στην επαρχιακή οδό Νάουσας/Ροδοχωρίου, από το 8ο χιλιόμετρο μέχρι το Ροδοχώρι.

Πέλλα: Στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας/Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.-Στην Επαρχιακή Οδό Κερασιάς – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.-Σε όλο το δημοτικό κι επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του δήμου Έδεσσας.

Πιερία: Στην Εθνική Οδό Κατερίνης/Ελασσόνας, από το 34ο χιλιόμετρο (Άγ. Δημήτριος) έως το 42ο (όρια με Π.Ε. Λάρισας).-Στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης/Ελατοχωρίου, από τη Ρητίνη έως και το χιονοδρομικό κέντρο.-Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δημοτικών Διαμερισμάτων Φωτεινών, Βρίας, Ρητίνης, Ελατοχωρίου, Μοσχοποτάμου και Λαγοράχης.

Χαλκιδική: Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης/Ιερισσού, από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο.-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης/Ιερισσού μέσω Χολομώντα.-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης/Αρναίας μέσω Χολομώντα.-Στην Επαρχιακή οδό Πολυγύρου/Ταξιάρχη μέσω Τσουκαλά.-Στην Επαρχιακή οδό Νεοχωρίου/Βαρβάρας/Ολυμπιάδας.-Στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωχίου/Μεγάλη Παναγιάς.-Στην Επαρχιακή οδό Αρναίας/Στανού.-Εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Ταξιάρχη.

Κιλκίς: Στην Επαρχιακή Οδό Γουμένισσας/Λιβαδίων από το 17ο χιλιόμετρο.Η κίνηση στην Εγνατία Οδό διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ωστόσο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους ορεινούς επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους σε:

Γρεβενά: απαραίτητες οι αλυσίδες σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Καστοριά: η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κυκλοφορία στον Κάθετο Άξονα Α-29 στο υπόλοιπο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

Κοζάνη: Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή με ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Φλώρινα: Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής. Στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής οδού Φλώρινας-Κοζάνης και της Νέας Εθνικής Οδού Φλώρινας-Πέλλας από το 32ο χλμ. μέχρι τα όρια των νομών Κοζάνης και Πέλλας αντίστοιχα, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Αττική: Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στην Πάρνηθα, ενώ σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων ρίχνει χιονόνερο.Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 4 έως 8 βαθμούς, ενώ στα βόρεια είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Λαμία: Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο παρά το γεγονός ότι οι αραιές χιονοπτώσεις έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου.

Tα εκχιονιστικά μηχανήματα, τόσο στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Δομοκού όσο και στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Καρπενησίου και Λαμίας-Άμφισσας δούλευαν όλη τη νύχτα για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς μετά τις πρόσκαιρες χιονοπτώσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην περιοχή του Δομοκού, το χιόνι έχει φτάσει τους 10 πόντους και νωρίς το πρωί δυσκόλεψε την πρόσβαση λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων της περιοχής του Δομοκού να παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV