Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγουν οι μικρομολογιούχοι για το PSI

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ο σύλλογος φυσικών προσώπων ομολογιούχων Ελληνικού δημοσίου, ότι προσφεύγει, μετά την απορριπτική απόφαση του…

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ο σύλλογος φυσικών προσώπων ομολογιούχων Ελληνικού δημοσίου, ότι προσφεύγει, μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αυτές που ακολούθησαν.

Υπενθυμίζουμε, ότι έρευνα του koutipandoras.gr και του Κώστα Βαξεβάνη, είχε αποκαλύψει πως η αμερικανική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen and Hamilton, ορίστηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ως η εταιρεία που θα διαμεσολαβούσε νομικά και θα διαχειριζόταν το σενάριο του PSI. Για την υπόθεση αυτή η εταιρεία έλαβε μερικά εκατομμύρια ως αμοιβή.

Στις 4 Αυγούστου 2011, ο Lee Buccheit, μέτοχος της εταιρείας και ειδικός σε θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης και κρατικού χρέους, με επιστολή του στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου, αναφέρει τα αποτελέσματα των επαφών του με τους ομολογιούχους.

Σε αυτή προτείνει εναλλακτικά, προκειμένου να μην υπάρχει νομική ανασφάλεια, η διαδικασία του κουρέματος των ομολόγων να γίνει με το ελληνικό δίκαιο, με δέσμευση απέναντι στους ομολογιούχους ότι πρόκειται για αυτό που θα ισχύει έως την 01/08/2011, δηλαδή ότι θα μένουν ανεπηρέαστοι από τις οποιεσδήποτε νομικές ή πολιτικές μεταβολές.

Παρόλα αυτά, ο Βενιζέλος όχι μόνο δεν υιοθετεί την συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο πρόταση αλλά απ’ ότι πλέον αποκαλύπτεται, έχει προαποφασίσει ένα μήνα πριν, την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο. Στις συναντήσεις που είχε ο Lee Buccheit με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών είχε σημειώσει πως αφού πάνω από το 93% των ελληνικών ομολόγων διέπονται ήδη από το ελληνικό δίκαιο είναι βέβαιο πως αυτό το καθεστώς είναι που θα επιλεγεί.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, ήταν αυτός που πήρε την απόφαση να προχωρήσει στο PSI και να εντάξει τη διαδικασία στο Αγγλικό Δίκαιο, υποθηκεύοντας την ανεξαρτησία της χώρας και τα περιουσιακά της στοιχεία (έσοδα από ενέργεια, αποθέματα χρυσού, πλουτοπαραγωγικές πηγές) παρά τις αντίθετες προτάσεις της αμερικανικής εταιρείας συμβούλου, που προσέλαβε και πλήρωσε για να εξασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα. Το PSI βεβαίως κατέστρεψε ασφαλιστικά ταμεία και μικρομολογιούχους, ενώ άφησε αλώβητους άλλους κατόχους ομολόγων. Οι τράπεζες οι οποίες φαίνονται να έχασαν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 50 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των μικρομολογιούχων:

«Ο σύλλογος φυσικών προσώπων ομολογιούχων Ελληνικού δημοσίου, θα ήθελε να σας ενημερώσει,  ότι, μετά την απορριπτική απόφαση 1116/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας και αυτές που ακολούθησαν, συνεχίζουμε τις  νομικές ενέργειες   κατά του Ελληνικού Δημοσίου για το θέμα της παράνομης ένταξης των ομολόγων των φυσικών προσώπων στο PSI plus. Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών, ασκήσαμε προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ)  για παραβίαση εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) καθώς και για παραβίαση των γενικών αρχών της ΕΣΔΑ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας κος Σαμαράς θα φροντίσει εγκαίρως για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος 15.000 Ελληνικών οικογενειών, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί προεκλογικά,  πριν η πατρίδα μας και η χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία διασυρθεί διεθνώς και αναγκαστεί με αποφάσεις δικαστηρίων να αποζημιώσει τους ίδιους της τους πολίτες».

Μήνυμα…”ενότητας” στέλνει ο Μητσοτάκης από την Τήνο την ώρα που δεκάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Έβρο

AP - Μητσοτακης

Μήνυμα…”ενότητας” στέλνει ο Μητσοτάκης από την Τήνο την ώρα που δεκάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Έβρο

Περίπου 40 πρόσφυγες και προσφύγισσες σαν την Μαρία και την οικογένειά της βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε…