Newsroom

Newsroom

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Αποφασίζει για τα αντίποινα το Ισραήλ

Καζάνι που βράζει ξανά η Μέση Ανατολή, όπου πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη, μετά την ιρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας με περισσότερα από 300 πυρομαχικά κατά του Ισραήλ.

mesh

Ο στρατιωτικός ρεπόρτερ του Ynet, Yossi Yehoshua, δημοσίευσε πληροφορίες ότι η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στο Ιράν. Σύμφωνα με την αναφορά, ο Ισραηλινός Στρατός και η Μοσάντ έχουν εγκρίνει σχέδια για επίθεση στο Ιράν.

 

Σε μια κλωστή κρέμεται η γενικευμένη σύρραξη στην Μ. Ανατολή εν αναμονή αποφάσεων για αντίποινα

 

Επιπλέον, τα σχέδια αυτά παρουσιάστηκαν στον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα ενημερώθηκε για τα σχέδια επίθεσης κατά την επίσκεψή του.

Ποια θα ειναι η αντίδραση του Ισραήλ;

Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, Frank Gardner, ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό. Στις 3:30 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολέμου του Ισραήλ ως συνέχεια των προηγούμενων συσκέψεων.

Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, αναφέρει το BBC.

Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές.

Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει.

Έτσι, βρισκόμαστε τώρα στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης, ερμηνεύει ο αναλυτής του BBC.

 

Ο πρόεδρος Ραϊσί προειδοποιεί το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι “πιο ισχυρή” σε περίπτωση που υπάρξει “απρόσεκτη συμπεριφορά” από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.

“Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε”, δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι “εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση”.

Oι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν σε αντεπίθεση

Από την πρώτη στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, εξέφρασε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.