Σε μια κλωστή κρέμεται η γενικευμένη σύρραξη στην Μ. Ανατολή εν αναμονή αποφάσεων για αντίποινα

Ανησυχία για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ

νετ

Κορυφώνεται η αγωνία στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής παρά την φαινομενικά προς το παρόν, αποκλιμάκωση. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συνεδριάσει το πρωί της Κυριακής 14/04 για να αποφασίσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν.

Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ (video)

 

Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν τα μεσάνυχτα για να αναθέσουν αυτή την απόφαση στο μικρό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοαβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκανζ, αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτοί οι τρεις θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Oι ΗΠΑ «φρενάρουν» το Ισραήλ να μην ανταποδώσει

 

Πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να παίρνει αποστάσεις απο μια γενικευμένη σύρραξη αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (14/04), επικαλούμενα ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Η προειδοποίηση του Ιράν στις ΗΠΑ με φόντο το Ισραήλ

Το Ιράν προειδοποίησε, την Κυριακή (14/04), το Ισραήλ για μεγαλύτερη επίθεση στο έδαφός του σε περίπτωση που προβεί σε αντίποινα κατά της νυχτερινής επίθεσης της Τεχεράνης με μη επανδρωμένο αεροσκάφη και πυραύλους, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει – επίσης – προειδοποιηθεί να μην υποστηρίξει την ισραηλινή στρατιωτική δράση.

«Η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική δράση εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι οποιαδήποτε υποστήριξη των ισραηλινών αντιποίνων θα έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν αμερικανικές βάσεις.

Ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, προειδοποίησε, σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των συμφερόντων, των αξιωματούχων ή των πολιτών της.