Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Σε υψηλούς τόνους η πρώτη ημέρα της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Κυριακή, κορυφώνεται η διαδικασία με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στις 3 το μεσημέρι αλλά και την ψήφιση το απόγευμα.

5740cc711dc52445358b55bd

Συγκεντρώσεις την ώρα της ψήφισης στο Σύνταγμα έχουν προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ στις 17.30, η ΓΣΕΕ στις 17.00 και το ΠΑΜΕ στις 17.30 στην Ομόνοια.

Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συζήτησης στην αίθουσα της Ολομέλειας. 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρέθηκαν ήδη από την Παρασκευή σε θέσεις «μάχης», κάτι που φάνηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όπου κυριάρχησαν οι αντιπαραθέσεις και μεταξύ υπουργών και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη το πρωί του Σαββάτου κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για 11 άρθρα με τον Ανδρέα Λοβέρδο να λέει ότι «Η κυβέρνηση φέρνει μια υπερεταιρεία στην οποία δίνει όλη την περιουσία του Δημοσίου, χωρίς να έχει καταλάβει τι κάνει. Διοίκηση είναι Έλληνες και δανειστές, για 99 χρόνια χωρίς εγγυήσεις. Δεν υπάρχει  έλεγχος της Βουλής. Ενώ ακόμα και οι συμβάσεις παραχώρησης κυρώνονται στη Βουλή, τώρα ρυθμίζεται η ντροπή να μην υπάρχει πουθενά κοινοβουλευτικός έλεγχος». 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για την ένσταση μίλησε ο Σπυρίδων Λάππας, ο οποίος τόνισε: «Για το ταμείο. Όσον αφορά την διάρκεια, ενδελεχώς έχει εξηγηθεί για ποιό λόγο γίνεται. Δεν θέλουμε να έχουμε μια κοντόφθαλμη οπτική. Δεν είναι συνταγματικής τάξεως το θέμα αλλά πολιτική οπτική. Λέμε ποιά πράγματα ad hoc πάνε στην εταιρεία. Δεν πάνε όλα τα έσοδα στην εταιρεία.Για τον κόφτη, δεν έχουμε νέα κατάρτιση προϋπολογισμού. Έχουμε εκτέλεση του υπάρχοντος προϋπολογισμού. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα Συνταγματικότητας.Αν καταθέτετε συνεχώς ένσταση αντισυνταγματικότητας σε κάθε σημαντικό νόμο που ψηφίζεται, αποδυναμώνετε το Σύνταγμα».

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Παφίλης, ο οποίος επιτέθηκε σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. «Αλλάξατε ρόλους απλά. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε για αντισυνταγματικά μέτρα, υπερασπίζεται τα δικά του ως συνταγματικά. Και όσοι ψήφισαν τα προηγούμενα αντισυνταγματικά μέτρα, τώρα διαμαρτύρονται για το Σύνταγμα. Τους βάζετε να κάνουν κουμάντο και ανοίγετε το δρόμο για ότι αντιλαϊκό κι αν γίνει στο μέλλον. Συμφωνούμε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Δεν άκουσα τίποτα για αυτό που λέει το Σύνταγμα ότι ο καθένας πληρώνει ανάλογα με τις φοροδοτικές του ικανότητες. Για πείτε μας. Πόσα πληρώνουν οι εφοπλιστές; Γιατί δεν καταργείτε τις φοροαπαλλαγές; Υποκρισία». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλος, πήρε τον λόγο για το θέμα, λέγοντας ότι «Η διαφορά των πολιτικών που βρίσκονται στην κυβέρνηση από αυτούς που βρίσκονται στην αντιπολίτευση είναι ότι οι κυβερνώντες οφείλουν να έχουν εναλλακτικές έτοιμες. Η εναλλακτική τώρα θα ήταν ή το Grexit ή η άκριτη αποδοχή όπως γινόταν μέχρι σήμερα των προτάσεων έξωθεν. Η ρύθμιση αποτελεί σύνθεση και είναι η καλύτερη δυνατή.

Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που αφορούν τον κόφτη, ο προτεινόμενος μηχανισμός δεν αφορά την κατάρτιση ή τη θέσπιση προϋπολογισμού. Αφορά την εκτέλεση. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος διαχείρισης και η εκτέλεση είναι αμιγώς διοικητική αρμοδιότητα. Ο κόφτης δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Σύνταγμα.

Για την φορολογία και τις συντάξεις σχετικά με τον μηχανισμό, φυσικά και αναφέρεται στο άρθρο 78 πως δεν μπορούν οι μισθοί και οι συντάξεις δεν μπορούν να κοπούν. Αναφέρεται όμως στο άρθρο 78 παρ. 4 ότι κατ’έξαίρεση μπορούν να επιβληθούν δασμοί εξισορρόπησης εφ’ όσον συντρέχουν κάποιο όροι.

Για το Ταμείο δεν υπάγεται η Δημόσια περιουσία του Δημοσίου. Υπάρχουν πράγματα εκτός συναλλαγής που δεν είναι αόριστη γιατί παραπέμπει στο άρθρο του Αστικού Κώδικα που αναφέρει αιγιαλούς, περιοχές Νατούρα κλπ. Άρα η ένσταση δεν είναι βάσιμη.Να θυμίσω ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται με νόμο. Η ενασχόληση του Κοινοβουλίου με συμβάσεις ιδιωτικοποίησης δεν εμπίπτει στο έργο της Βουλής κατά το Σύνταγμα. Είναι μια ατομική διοικητική πράξη. Νομίζω λοιπόν ότι και οι διατάξεις του Ταμείου δεν θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας».

Μετά από ψηφοφορία απορρίφθηκε η ένσταση που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ξεκίνησε η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου.  

Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε έντονη διαμάχη μεταξύ του υπουργού Υγείας κ. Πολάκη και του Μάκη Βορίδη, με τον υπουργό να απευθύνεται στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας λέγοντάς του ότι έχει φωτογραφία μπροστά στον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Μπακογιάννη: Παράδοση εθνικής κυριαρχίας

Στους υψηλότερους τόνους από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επικεντρώθηκε στο υπερ-ταμείο που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. «Μία ρύθμιση που να λέει πως ότι πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί θα αποφασίζεται από την Βουλή, σας λέμε κι εμείς και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, να φέρετε. Γιατί μόνον οι αρχαιολογικοί χώροι και οι χώροι ΝΑΤURA και RAMSAR εξαιρούνται; Κι ο λόγος Κατρούγκαλου ότι προβλέπονται οι εξαιρέσεις από τον Αστικό Κώδικα είναι φρέσκος αέρας. Διότι στους νόμους, ότι ρητώς δεν εξαιρείται, επιτρέπεται. Κι αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο για 100 χρόνια θα έχει την δυνατότητα χωρίς δημοκρατικό έλεγχο να έχει το σύνολο της ελληνικής περιουσίας. ‘Αρα και τους υδρογονάνθρακες και ότι άλλο προκύψει;»

Συνεχίζοντας στράφηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα λέγοντας «Δεν σας δίνουμε αυτό το δικαίωμα. Και δεν σας το δίνουμε εμείς οι φιλελεύθεροι, που πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις ποτέ δεν βάλαμε νερό στο κρασί μας, να φωνάζουμε εναντίον της COSCO και να γλείφουμε την άλλη μέρα εκεί που φτύναμε».

«Αυτό το Ταμείο, με αυτούς τους όρους είναι ντροπή. Είναι παράδοση της εθνικής κυριαρχίας κι αυτό το δικαίωμα δεν έχετε απέναντι στις επόμενες γενιές. Στην ταπεινωτική σύμβαση των Βερσαλλιών, που υπέγραψε η Γερμανία, τέτοιο Ταμείο δεν προβλέπεται» προσέθεσε η κ. Μπακογιάννη ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ «όχι μόνο θα το καταψηφίσει και θα το πολεμήσει, αλλά θα σας καταλογιστούν οι ευθύνες. Και προσέξετε γιατί άλλο είναι να αλλάζετε γνώμη, να μην ντρέπεστε, να μην έχετε πρόβλημα συνείδησης για το τι λέγατε και τι κάνετε σήμερα κι από ένα σημείο και πέρα καταλογίζονται ευθύνες και σε κόμματα και σε πρόσωπα».

Τσιρώνης: Η Ελλάδα του μέλλοντος είναι εδώ

Στην συνέχεια, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τσιρώνης

«Για μια ακόμα φορά άκουσα το αφήγημα ότι η χώρα καταστράφηκε όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν λέει από που ήρθε αυτή η κρίση. Σαν να είναι σεισμός. Άλλοι λένε ότι φταίνε οι Έλληνες που τεμπελιάζανε.

Ήθελα λοιπόν να θίξω τους ενόχους που έριξαν τη χώρα στα βράχια. Ήρθε όμως μια γυμνάστρια και με ρώτησε πότε θα τιμωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους κλέφτες. Και κατάλαβα ότι είχα πέσει κι εγώ στην παγίδα να καταγγέλλω τους παλιούς κι εκείνοι να κατηγορούν εμένα. Εδώ βλέπετε έναν δασικό χάρτη με ανομίες και τον καταθέτω στα πρακτικά. Το κρίσιμο δεν είναι να κατονομάσω τους ενόχους γιατί αν τους στείλουμε φυλακή και θα πάρουμε τα λεφτά. Πιστεύετε ότι τους κάναμε μάγια και μας ψήφισαν;

Οι άνθρωποι πάντα έβλεπαν τη σπατάλη και έβλεπαν τα λαμόγια να καυχιόνται. Απλά όσο έτρωγαν ένα κομμάτι ψωμί, είχαμε την αρχή του “κοίτα τη δουλειά σου”. Όταν το καθεστώς έριξε την χώρα στα βράχια, οι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν την κυβερνώσα αριστερά.

Δεν τα παρατήσαμε και η χώρα είναι όρθια. Να θυμίσω ότι τα σκουπίδια που πετάμε είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ετησίως. Οι περιοχές Νατούρα έχουν περιθώριο τζίρου 11 δις. περίπου. Η δασοπονία μας θα μπορούσε να είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ. Τώρα είναι 0,1%.

Η Ελλάδα του μέλλοντος είναι εδώ. Ήπιαμε το πικρό ποτήρι το καλοκαίρι και κλείνει αυτός ο κύκλος τώρα. Να θυμίσουμε για τη ΔΕΗ που λέγανε για τη μικρή ΔΕΗ; Το νερό εμείς και το κίνημα σώσαμε το 51%. Πόσες Νατούρα βρήκαμε; Στον Αστέρα τα Αρχαία ήταν στην σύμβαση.

Θα κλείσω με μια αναφορά στο Δημόσιο. Τους στιγματίσατε τους ανθρώπους ως άχρηστους. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθούν. Να ευχαριστήσω τους δασκάλους των παιδιών μου στο σχολείο, τους νοσοκόμους του ΚΑΤ κλπ. Χωρίς αυτούς το κράτος θα είχε πέσει.

Κι επειδή θα μου πείτε για φακελάκια, θα σας πω ότι αν αυτά που λέτε τα λέγατε στον ιδιωτικό τομέα ότι φταίνε οι υφιστάμενοί σας που κάτι δεν πάει καλά, θα σας πέταγαν έξω με τις κλωτσιές. Να πω εδώ ότι όταν αποτυγχάνουν υφιστάμενοί μου, πρώτος φταίω εγώ. Και δεν θα αποτύχουμε». 

Παφίλης: Η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται

Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε πως η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται.

«Είστε συνέταιροι των τριών μνημονίων.Παρά τις υπαρκτές διαφορές των κομμάτων, το βασικό είναι πως έχουν την ίδια στρατηγική επιλογή και την υπηρετούν. ΤΟ ΚΚΕ είχε περιγράψει λεπτομερώς τι θα συμβεί. Περάσαμε το στάδιο της περιγραφής. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτήν την περιγραφή», συνέχισε ο Θ.Παφίλης.

«Δύο πράγματα σας ενδιαφέρουν μόνο. Πρώτον, πώς θα υλοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου. Διότι αυτούς θεωρείτε ότι παράγουν τον πλούτο και όχι οι εργαζόμενοι. Αυτούς υπηρετείτε. Και δεύτερον πώς θα υλοποιηθεί η πολιτική της ΕΕ, η πολιτική της οποίας είναι η δικτατορία των μονοπωλίων» τόνισε. 

«Το μνημόνιο που φέρνετε είναι χειρότερο και από άποψη μέτρων και προστίθεται στα υπόλοιπα δύο. Το κεφάλαιο χρειάζεται ελαστικές εργασιακές σχέσεις, φτηνό εργατικό δυναμικό. Ο,τι χρειάζεται ο καπιταλισμός για να ξεπεράσει την κρίση του. Κάνετε ο,τι έκαναν και οι υπόλοιποι που ήταν όμως αστικά κόμματα. Και εσείς κάνετε ακριβώς το ίδιο και προσπαθείτε, όπως υποστήριξε ο Ε.Τσακαλώτος, μέσω των μεταρρυθμίσεων όπως λέτε, να ανοίξει ο δρόμος προς τον Σοσιαλισμό.

Τι υπηρετεί ο νόμος για την κοινωνική ασφάλιση; Μόνο τις αξιώσεις του κεφαλαίου, με στόχο να φτάσουμε στην ιδιωτική ασφάλιση». είπε ο Θανάσης Παφίλης. 

Μιλώντας για το υπερ-ταμείο, αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία, τόνισε.« Δεν δεσμεύετε τις κυβερνήσεις, αλλά στην ουσία τους λύνετε τα χέρια. Θα σας ανάψουν κερί. Διότι όταν ο λαός έρθει στην εξουσία, θα τα καταργήσει όλα αυτά.Σε τι διαφέρετε λοιπόν εσείς από τους προηγούμενους; Εισάγατε τον σοσιαλιστικό καπιταλισμό. Αυτό λέγεται τετραγωνισμός του κύκλου» έκλεισε.

Δανέλλης: Η Ελλάδα σε διαρκή επιτήρηση

Εργαλεία που αφενός απαιτούν διαρκή επιτήρηση της Ελλάδας, αφετέρου απεικονίζουν την έλλειψη εμπιστοσύνης, χαρακτήρισε τον «κόφτη», την αντικατάσταση του ΤΑΙΠΕΔ από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε., αλλά και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης «Θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε προς αυτή την κατεύθυνση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ώστε να μην φτάσουμε στον κόφτη» είπε ο κ. Δανέλλης και διερωτήθηκε «πώς θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται στον φετινό προϋπολογισμό από τις ιδιωτικοποιήσεις;» συμπλήρωσε. 

Μιλώντας δε για το ταμείο για την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είπε πως είναι άλλο να υποστηρίζουμε την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας και άλλο να δημιουργείται ένα Υπερ – ταμείο, η προίκα του οποίου δεν καταγράφεται και δεν προσδιορίζεται ρητά και ξεκάθαρα.

Για την αυτονόμηση της ΓΓΔΕ, ανέφερε ότι της εκχωρείται κατ’ ουσία και η αρμοδιότητα των κρατικών επενδύσεων, αφού απαιτείται σύμφωνη γνώμη της για την ένταξη έργων στο ΠΔΕ. Ο κ. Δανέλλης καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδιασμού, που σε συνδυασμό «με την ανάγκη να πουλάει κάλπικα ιδεολογήματα στο κομματικό ακροατήριο», καταδικάζουν τη χώρα στην ύφεση και στην οπισθοδρόμηση.

«Τα όσα επώδυνα και σίγουρα μη τιμητικά για τη χώρα καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε, είναι απόρροια της αμφιθυμίας και των εγγενών αντιφάσεών σας» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού προς την κυβέρνηση.

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση τη συζήτηση στη Βουλή

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…