Newsroom

Newsroom

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το απόγευμα της Τετάρτης ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2017, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

584701e31dc52411568b4767

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών γενικών και ειδικών εισηγητών, τις επόμενες ημέρες, διαδοχικά θα λαμβάνουν τον λόγο βουλευτές όλων των κομμάτων, υπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον πρωθυπουργό να κλείνει ουσιαστικά το προσεχές Σάββατο, τη μαραθώνια συζήτηση και να ακολουθεί ονομαστική ψηφοφορία η οποία έχει τον πολιτικό χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Η συζήτηση ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ρεαλιστικός», «αναπτυξιακός» και «πλεονασματικός» είναι οι όροι που χρησιμοποίησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας ανοίγοντας απόψε στην Ολομέλεια τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός του 2017, παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές και δίνει το μήνυμα ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας μας δεν είναι πλέον ούτε πλασματικοί, ούτε ελλειμματικοί. Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός», ανέφερε ο κ. Μπγιάλας και υπογράμμισε ότι αυτή η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται πλέον και με απολογιστικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και ειδικά του προϋπολογισμού του 2016, όπου έγινε σημαντική υπέρβαση των στόχων, σε αντίθεση προς όλες τις δυσοίωνες και καταστροφικές προβλέψεις που γίνονταν από την αντιπολίτευση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Θα ακούσουμε πολλά τις πέντε αυτές ημέρες. Όμως η κυβέρνηση προχωρά για να βγάλει τη χώρα από το βούρκο που εσείς τη ρίξατε. Το 2019 θα κριθούμε, οπότε αποτοξινωθείτε από την επιθυμία της εξουσίας και στηρίξετε την πορεία προς τα εμπρός» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2017 ως «ρεαλιστικό, αναπτυξιακό και πλεονασματικό». «Θα είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, όπως και του 2016 που αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς σηματοδότησε την επιστροφή στην ανάπτυξη» πρόσθεσε.

«Παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές και δίνει το μήνυμα ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας μας δεν είναι πλέον ούτε πλασματικοί, ούτε ελλειμματικοί» επεσήμανε ο κ. Μπγιάλας υπενθυμίζοντας την υπέρβαση των στόχων για το 2016, παρά τις «καταστροφικές προβλέψεις» που, όπως είπε, έκανε η αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος, εξήγησε ότι είναι σημαντική για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε ότι πλέον στόχος είναι «μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης να βγούμε στις αγορές, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να βγούμε από την επιτροπεία».

Για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2017 ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στο κοινωνικό του πρόσωπο, λέγοντας ότι δίνονται 760 εκατ. ευρώ για 250.000 νοικοκυριά ως κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ενισχύονται οι δαπάνες για υγεία, πρόνοια και παιδεία με 300 εκατ. ευρώ, ενώ προστατεύεται η πρώτη κατοικία για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με 100 εκατ. ευρώ.

Για τα φορολογικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε έτσι να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές». Επίσης υπενθύμισε ότι το 2016 υπήρξε αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης 2% του ΑΕΠ μέσα στο 2016 και άλλου 2% του ΑΕΠ μέσα στο Ιούνιο του 2017, ενώ ενισχύθηκε ο κοινωνικός προϋπολογισμός.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…