Newsroom

Newsroom

Στη Στοκχόλμη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο έφτασε την Πέμπτη στη Σουηδία για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Σουηδό ομόλογό του Μάργκοτ Βάλστρομ, εγείροντας εικασίες ότι η διήμερη επίσκεψή του ενδέχεται να θέσει τις βάσεις για μια πιθανή σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

5aab60b31dc524071b8b4685

Ένας εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Ρι βρίσκεται στη Στοκχόλμη για συνομιλίες με τη Βάλστρομ με θέματα την κατάσταση ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο και τη διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.

Η Σουηδία, που δεν είναι ένα μέλος της βορειοατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας του NATO, έχει αναφερθεί ως μια ενδεχόμενη τοποθεσία για την πιθανή κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Κιμ.

Η πρεσβεία της Σουηδίας στην Πιονγκγιάνγκ εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη Βόρεια Κορέα, καθώς οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα αυτή.

«Αν πράγματι οι κύριοι εμπλεκόμενοι επιθυμούν η Σουηδία να διαδραματίσει έναν ρόλο, να διευκολύνει, να αποτελέσει ένας τόπος συζήτησης, ή ένας σύνδεσμος, ή οτιδήποτε άλλο, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

«Αλλά θα πρέπει να είναι οι κύριοι εμπλεκόμενοι που θα αποφασίζουν, σε αυτή την περίπτωση, ποιον ρόλο η Σουηδία θα έχει», πρόσθεσε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσαν την άφιξη του Ρι στη Σουηδία, τονίζοντας ότι ταξίδεψε στη σκανδιναβική χώρα για να συνομιλήσει με την ομόλογό του για «διμερείς σχέσεις και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Δεν υπήρξε αναφορά για τις ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε στην τακτική συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι έχει γνώση της συνάντησης στη Στοκχόλμη, αλλά οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε αυτήν.

«Δεν στέλνουμε καμία αντιπροσωπεία», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια πιθανή σύνοδο κορυφής με την Βόρεια Κορέα καλόπιστα, αλλά χρειάζονται να ακούσουν απευθείας από την Βόρεια Κορέα τοποθέτηση επί του θέματος.

«Αυτή η συνάντηση ελπίζουμε ότι θα αποφασηνίσει τι επιθυμεί η Βόρεια Κορέα από μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιες θα είναι οι συνθήκες – για παράδειγμα αν θα υπάρξουν προκαταρκτικές συναντήσεις», τόνισε μια πηγή με γνώση της κατάστασης.

«Δεν καν βέβαιο ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιήσει μια συνάντηση», σημείωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να οικοδομηθεί μια εμπιστοσύνη μεταξύ της Ουάσιγκτον της Πιονγκιάνγκ, τονίζοντας ότι: «οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν μια βοήθεια σε προξενικά θέματα και η Βόρεια Κορέα θέλει να διασφαλίσει ότι κανείς δεν πρόκειται να εισβάλει».

Έπειτα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πρόθυμος να συναντήσει τον Κιμ, έχουν ξεκινήσει εικασίες για το ποια τοποθεσία θα επιλεγεί για να φιλοξενήσει την πρώτη στην Ιστορία, αν όντως πραγματοποιηθεί, συνάντηση κορυφής μεταξύ ηγετών των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση του σουηδικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει καταδικάσει ομόφωνα τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και έχει απαιτήσει την «απόλυτη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη εξάλειψή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ