Newsroom

Newsroom

Στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και η Αίγυπτος; – Το Κάιρο αγόρασε δύο ελικοπτεροφόρα που προορίζονταν για την Μόσχα (ΦΩΤΟ)

Ένα από τα δύο ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral που αρχικά σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την Γαλλία για την Ρωσία, δόθηκε στην Αίγυπτο.

575018411dc52448238b4d35

Η σχετική τελετή έγινε στο λιμάνι του Σαιν Νεζέρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS

«Το ελικοπτεροφόρο παραδόθηκε επίσημα στην Αίγυπτο. Την επόμενη εβδομάδα τα φύγει από το λιμάνι για τον τελικό του προορισμό» δήλωσε ο αξιωματούχος της εταιρίας που δεν θέλησε να δηλώσει το ποσό που πλήρωσε η Αίγυπτος για το πλοίο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αυτό παραμένει εμπορικό μυστικό»

Το σκάφος που αρχικά κατασκευάστηκε για την Ρωσία ονομάστηκε «ENS Gamal Abdel Nasser 1010» προς τιμήν του δεύτερου προέδρου της Αιγύπτου την περίοδο 1954-1970.

Η αιγυπτιακή σημαία αναρτήθηκε και πλέον το σκάφος ανήκει στην Αίγυπτο

Η Γαλλία είχε καταλήξει σε συμβόλαιο με τη Ρωσία για την κατασκευή δύο ελικοπτεροφόρων αυτού του τύπου το καλοκαίρι του 2011.

Το 2014 το Παρίσι έβαλε στον πάγο την παράδοση των πλοίων στη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και τον Αύγουστο του 2015 Ρωσία και Γαλλία ακύρωσαν το συμβόλαιο.

Μετά από αυτό επεστράφησαν στη Ρωσία 949 εκατομμύρια ευρώ και όλος ο εγκατεστημένος ρωσικός εξοπλισμός.

Μετά από αυτό η Γαλλία ήταν ελεύθερη να κάνει τα πλοία ότι θέλει

Λίγο αργότερα η Αίγυπτος συμφώνησε να αγοράσει τα δύο σκάφη. Το συμβόλαιο υπεγράφη τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας η συνολική αξία της συμφωνίας είναι στα 950 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές αναφέρει το πρακτορείο ΤASS η Σαουδική Αραβία βοήθησε την Αίγυπτο να αγοράσει τα πλοία, ωστόσο η χώρα που φαίνεται να βάζει γερά «πόδι» στο Κάιρο είναι η Μόσχα που δάνεισε πρόσφατα την Αίγυπτο με 25 δισεκατομμύρια με το πρωταρχικό στόχο την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ενέργειας.